Saturday, January 11, 2014

Τα ντόμπερμαν

Του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου

Δριμύτατο κατηγορώ των πολιτών κατά του κατεστημένου που κυριαρχεί στον τόπο, αποτελούν τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου της Κομισιόν (2-17/11/2003) που πραγματοποιήθηκε, σε όλα τα κράτη-μέλη με προσωπικές συνεντεύξεις.

Συνοπτικά τρία χαρακτηριστικά στοιχεία της έρευνας συνθέτουν την αλγεινή εικόνα που έχουν οι πολίτες για το πολιτικο-οικονομικό σύμπλεγμα που κυβερνά την Κύπρο: Συγκεκριμένα, το 97% των Κυπρίων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ το 91% δεν βλέπει να βελτιώνεται το 2014. Το 98%, χαρακτηρίζει την κατάσταση της απασχόλησης «κακή» έως «πολύ κακή» ενώ το 95% δεν βλέπει να βελτιώνεται το 2014. Το 68%, απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, το 77% δεν εμπιστεύεται τη Βουλή και το 91% δεν εμπιστεύεται τα κόμματα.

Την ώρα που οι πολίτες, «ρίχνουν μαύρο» στο πολιτικό εποικοδόμημα, αντί αυτό να σπεύσει να βρει τρόπους να «συμμαχήσει» με τον λαό ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του, τραβά το σχοινί στα άκρα, δοκιμάζοντας την υπομονή του. Γιατί το κάνει αυτό; Διότι επ’ ουδενί δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα χάσει τα προνόμια, τη βολή και τις μίζες του. Αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι και να το αποδεικνύει καθημερινά, ο πρωτομάχος της κάθαρσης, συναγελάζεται με «πρωτομάχους» της διαπλοκής και της καταστροφής της οικονομίας, τους επιλεγόμενους κομψά «μεγάλους δανειολήπτες». Φυσικά, οι «μεγάλοι δανειολήπτες» έλαβαν τα τεράστια δάνειά τους, με τις υπογραφές των υψηλόβαθμων τραπεζιτών και εποπτών του τραπεζικού συστήματος, οι οποίοι, αφού έλαβαν τα χρυσοφόρα μπόνους τους, απολαμβάνουν τις ανέσεις των επαύλεων και των πολυτελών σκαφών τους στην Κύπρο και στο εξωτερικό, χωρίς ουδείς να τους ζητά λογαριασμό.

Μάλιστα, πλείστοι εξ αυτών ξεπλύθηκαν από την Επιτροπή Πική και «δικαιωμένοι» αναχώρησαν έχοντας ήσυχη την… πορτοφόλα τους. Η Βουλή αντί να παρέμβει εκεί που η κυβέρνηση δείχνει να είναι απρόθυμη, δυσκολεύεται ακόμη και να ψαλλιδίσει τα προνόμια μεγαλόσχημων δημοσίων προσώπων και κρατικών υπαλλήλων, ενώ με πάσα ευκολία ρίχνει φορομπηχτικές φάπες στον πολίτη. Την ίδια ώρα κόμματα και κομματίδια καταπίνουν την κάμηλο, όταν καλούνται να πουν ποιοι πήραν τα εκατομμύρια από τη FOCUS και αντιδρούν, τάχατες οργισμένα, όταν ο Α. Βγενόπουλος τους προκαλεί ανοικτά, αλλά δεν σηκώνουν το γάντι.

Όμως όλοι αυτοί, εν μια φωνή, συνηγορούν –με μία προσωρινή αναβολή λόγω κατακραυγής– στην αγορά ακάτων, στην επιδιόρθωση ελικοπτέρων και στην καταστροφή παλιών πυρομαχικών, με ένα λογαριασμό που αγγίζει τα 190 εκατ. δήθεν για το καλό της πατρίδας και της ΕΦ. Την ΕΦ που την λυμαίνονται «συμβασιούχοι προμηθευτές» (βλ. Γ. Ελεγκτής), (εν αγνοία της Επ. Άμυνας;) και με το στράτευμα να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με ένα μόνιμο στέλεχος να αντιστοιχεί σε κάθε 4 κληρωτούς και την πολυδιαφημιζόμενη μεταρρύθμιση να μένει γράμμα κενό.  

Ο απόλυτος εξευτελισμός του διεφθαρμένου συστήματος λευκού κολάρου, το οποίο και συχνάκις αυτοαποκαλύπτεται διά των αθυρόστομων δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου, το έχει οδηγήσει σε συμμαχία με το σκοτεινό σύστημα της νύχτας…! Ακριβώς διότι έχει φτάσει σε αδιέξοδα πανικού, αφού είναι πλέον –σχεδόν– αδύνατο να εξαγοράσει την απόλυτη σιωπή κι έτσι βγάζει τώρα τα ντόμπερμαν της νύχτας σε εξορμήσεις τρόμου. Και ο νοών νοείτω!
ΥΓ. Το τραγικό είναι πως δεν αντιλαμβάνεται ότι καθίσταται και το ίδιο αιχμάλωτο των σκυλιών!    

Ανδρέας Παράσχος

Εφημερίδα Καθημερινή 
29.12.2013   

No comments: