Monday, January 20, 2014

Η Ράκελ Γουέλς στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1970

Κύπρος... γλυκές αναμνήσεις...
American actress and sex symbol Raquel Welch poses with local Greek women during a break in filming The Beloved in Cyprus. (Photo by Terry O'Neill/Getty Images).
Η Αμερικανίδα ηθοποιός και σύμβολο του σεξ Ράκελ Γουέλς ποζάρει με Ελληνίδες γυναίκες στο διάλειμμα γυρίσματος ταινίας.

 
Η Αμερικανίδα ηθοποιός, συγγραφέας και σύμβολο του σεξ Ράκελ Γουέλς βρέθηκε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1970 για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας με τίτλο “Sin” (Αμαρτία) με σκηνοθέτη τον Ελληνοϊταλικής καταγωγής Γιώργο Κοσμάτο και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν εξ ολοκλήρου σ' ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κύπρου, στο κατεχόμενο σήμερα Κάρμι, στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, καθώς και στις παραλίες της Χρυσοκάβας στην Κερύνεια. Σειρά Κυπρίων ηθοποιών πέρασε απ’ εκεί, ενώ όλοι οι κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν ως κομπάρσοι. Και έζησαν ένα αξέχαστο όνειρο, που δεν ήθελαν να τελειώσει ποτέ...
American actress and sex symbol Raquel Welch relaxes with playing cards and local villagers in a café in Cyprus during filming of The Beloved. (Photo by Terry O'Neill/Getty Images).
Δείτε : Η γιαγιά μου - Η σεξοβόμβα στο  ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΕΟΝΤΑ
 
American actress and sex symbol Raquel Welch during a break in filming The Beloved in Cyprus. (Photo by Terry O'Neill/Getty Images).


World famous celebrity photographer, Terry O'Neill, flew out to shoot stills for the film release. It's safe to say the locals in the shots could never in their wildest imagination have thought they'd ever pose with Raquel Welch (or more likely they had no idea who she was).

Ο φίλος Ευθύβουλος Ευθυβούλου από τη Σκυλλούρα θυμάται:
Οι σκηνές του έργου στην εκκλησία έχουν γυριστεί στο χωριό μου Σκυλλούρα και θυμάμαι πολύ καλά τη Rachel Welch. Την περιμέναμε ώρες να βγει από το τροχόσπιτο έξω από την εκκλησία.

Ο λόγος των γυρισμάτων στο χωριό μου ήταν γιατί ο Μητροπολίτης τότε Μακαριστός Κυπριανός δεν επέτρεπε τα γυρίσματα της ταινίας που διαδραματίζονταν σε θρησκευτικό χώρο, να γυριστούν σε εκκλησία της δικής του Μητρόπολης. Έτσι, επειδή το χωριό μου είναι το πρώτο που συνορεύει με την εκκλησιαστική περιφέρεια Κερύνειας, αλλά ανήκει στην Αρχιεπισκοπή, τα γυρίσματα του εν λόγω έργου γυρίστηκαν στην εκκλησία μας.

Ευθύβουλος Ευθυβούλου Facebook
Αναμνήσεις του Κυριάκου Αχιλλέως 
Μια αληθινή ιστορία 
Τυχαία διάβασα ένα άρθρο του φίλου και συμμαθητή μου Φοίβου Νικολαΐδη σχετικά με την ταινία “Sin” που γύρισε στην Κύπρο, στο χωριό Κάρμι, η ωραιότερη πιθανόν ηθοποιός εκείνης της εποχής, η Ράκελ Γουέλτς. Η ταινία γυρίστηκε το 1970 και ο Φοίβος έγραψε το άρθρο του το 2014. Ήταν λοιπόν φυσικό κάποιες λεπτομέρειες να μην περιέπεσαν στην αντίληψη του. Θα αναφερθώ σε μιαν από αυτές που είναι 100% αληθινή.

Το καλοκαίρι του 1970 μόλις είχα απολυθεί από τον στρατό και προτού φύγω για την Θεσσαλονίκη, πήγαμε με τον θείο Γιώργο και την θεία Χρυστάλλα στον Απόστολο Ανδρέα. Δεν θυμάμαι αν ήταν Δεκαπενταύγουστος, αλλά ο κόσμος ήταν πολλής. Ήταν κατά τις δώδεκα το μεσημέρι όταν στην μικρή αποβάθρα που υπήρχε κάτω από την εκκλησία, κοντά στο Αγίασμα, πλησίασε από την θάλασσα ένα υπέροχο σκάφος περίπου 25 – 28 πόδια μήκος, με δύο εξωλέμβιες μηχανές 300 άλογα η κάθε μια και με το όνομα “LOU”.

Με μεγάλη μου έκπληξη πρόσεξα ότι ο καπετάνιος του σκάφους ήταν ο εξάδελφος μου Άντης Λεοντιάδης, κατά το ήμισυ Αγλαντζιώτης, από την μητέρα του και κατά το άλλο ήμισυ Βαρωσιώτης , από τον πατέρα του. Η έκπληξη όμως δεν σταματούσε εδώ αλλά γινόταν ιλιγγιώδης βλέποντας την κοπέλα που τον συνόδευε: Η Ράκελ Γουέλτς, η πλέον διάσημη ηθοποιός της εποχής, πανέμορφη και με ένα σώμα που σου σταματούσε την αναπνοή. Εκείνη την εποχή η Ράκελ Γουέλτς γύριζε την ταινία “Sin” στην Κερύνεια όπου και ο Άντης δραστηριοποιόταν εκεί ενοικιάζοντας σκάφη. 

Έμενε σε μια παλιά εκκλησία που είχε αγοράσει και μετατρέψει σε κατοικία. Ο Άντης κατ’ ακρίβεια ήταν θείος μου, αφού η μητέρα του ήταν αδελφή της γιαγιάς μου, αλλά λόγω της μικρής διαφοράς ηλικίας αποκαλούσαμε και θεωρούσαμε ο ένας τον άλλο ξάδελφο. Εν πάση περιπτώσει είμαστε πολύ συνδεδεμένοι. Κατεβαίνει λοιπόν ο Άντης από το σκάφος, βοηθά την Ράκελ να κατεβεί και αγκαλιαζόμαστε. Τταππουρούμεν ό ένας τον άλλο έπειτα γυρίζει στην κοπέλα, της εξηγά ότι είμαστε ξαδέλφια, ξαναστρέφεται σ’ εμένα και μου λέει «την Ρέητσελ» την γνωρίζεις φαντάζομαι. Και απαντώ με φωνή που έβγαινε μετά δυσκολίας «και ποιός δεν την γνωρίζει». 

Η Ρέητσελ φορούσε ένα μικροσκοπικό μπικίνι και είχε στη μέση της δεμένο ένα αραχνοΰφαντο μαντήλι και κάνει την κίνηση που παραλίγο να μου στοίχιζε την ζωή. Με αγκαλιάζει πλήρως (εννοώ ότι κόλλησε πάνω μου) και με φιλά. Ένα φιλί στην κάθε βούκκα και ένα τρίτο στο λαιμό λίγο κάτω από το αυτί μου. Τα πόδια μου έτρεμαν και μέχρι σήμερα απορώ πως άντεξαν και δεν διπλώθηκα χαμαί. Ο κόσμος που ήταν μαζεμένος εκεί, δεν ξέρω ακόμα γιατί, αλλά χειροκροτούσαν και φώναζαν ζήτω.

Έγιναν οι συστάσεις με τον θείο και την θεία, πήγαμε όλοι μαζί στην εκκλησία όπου προσκύνησαν και δύο τους και μετά πήγαμε στο μοναδικό κέντρο που υπήρχε τότε και φάγαμε όλοι μαζί. Ο Άντης και η Ρέητσελ έφαγαν μόνο σαλάτα. Μετά από 1-2 ώρες έφυγαν αλλά η ανάμνηση τους θα παραμένει πάντα μαζί μας.
Κυριάκος Αχιλλέως Facebook

5 comments:

JF said...

Το καλύτερο μνημόσυνο για τη γιαγιά μου... :)
Καλημέρα και καλή βδομάδα Φοίβο!

μαύρη γάτα said...

Στην εκκλησία της Σκυλλούρας, η γιαγιά μου Κυριακού Χριστοφόρου παρουσιαζόταν να προσκυνά την εικόνα της Παναγίας. Στα γυρίσματα, πριν προσκυνήσει σταυροκοπιόταν αδιάκοπα, κάτι που εξαντλούσε την υπομονή του σκηνοθέτη Κοσμάτου.

Anonymous said...

Φοίβο, την Ράκελ μαζί με τον Πήτερ Σέλλερ τους έζησα όταν γύριζαν την ταινία στην Κερύνεια. Εργαζόμουν ώς λογιστής στο ξενοδοχείο και εστιατόρια ΜΑΡΑΒΟΥ και τους τροφοδοτούσαμεν το προγευμα τους. Ηταν απίθανοι καιροί.
Η Κερύνεια όλη φορτώθηκε χρήματα. Δεν μπορείς να φανταστείς τι χρήμα έφησαν στην Κερύνεια.
Ανδρέας Χατζηβασιλείου

jf said...

Φοίβο, το πρώτο σχόλιο είναι το δικό μου [Ιωάννα Φ.] :)

Unknown said...

αγαπητέ κύριε Νικολαϊδη, πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας για κάποιες από τις φωτό; το mail της δουλειάς μου είναι cpatera@kathimerini.gr και το προσωπικό μου cdpatera@gmail.com. Είναι δυνατόν να μού στείλετε σε ένα από τα δύο το τηλέφωνό σας;