Tuesday, December 24, 2013

Δεν μπορείς να γράφεις ό,τι θες στο Διαδίκτυο…



Τζάστιν Σάκκο, Αμερικανίδα υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας IAC που έχει υπό την ιδιοκτησία της αρκετές δημοφιλείς ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, όπως τις OCKupid, The Daily Beast, Vimeo και Tender, απολύθηκε το Σάββατο, επειδή λίγο πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για επαγγελματικό ταξίδι στη Νότια Αφρική από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου την προηγούμενη μέρα, έγραψε στο Τwitter: «Πάω στην Αφρική. Ελπίζω να μην κολλήσω AIDS. Απλά αστειεύομαι. Είμαι λευκή!».

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις εναντίον της. Πολλοί εξέφραζαν την έκπληξή τους: «Πώς μπορεί να διευθύνεις Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και να κάνεις τέτοια μ…;». Ένας της έγραψε «αναρωτιέμαι πόσες ώρες θα γλυτώσεις ώσπου να μάθεις ότι ο λευκός σου κώλος έχει απολυθεί;». Η εταιρεία της εξέδωσε αμέσως ανακοινωθέν λέγοντας ότι «οι απόψεις της δεν απηχούν τις δικές μας», και λίγο αργότερα την απέλυσε. Η δ. Σάκκο πληροφορήθηκε ότι έχασε τη δουλειά της μόλις έφτασε στο Κέιπ Τάουν.

Η έγκυρη New York Times γράφει ότι «εγείρονται ερωτήματα ως προς το εάν η Σάκκο έγραψε το μηνυμα αυτό, ή αν μπήκαν χάκερς στον λογαριασμό της και το έγραψαν εκείνοι». Το βράδυ της Παρασκευής, το επίμαχο μήνυμα είχε σβηστεί. Λίγο μετά, σβήστηκε όλος ο λογαριασμός της στο tweeter. Επίσης, εξαφανίστηκε ο λογαριασμός της στο facebook. Μέχρι προχθές δεν ήξερε κανείς εάν η δ. Σάκκο απλώς προσπαθούσε η ίδια να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήματος, ή εάν πράγματι είναι θύμα κάποιων χάκερς. Αλλά η χθεσινή της «συγγνώμη», δείχνει ότι η ίδια είναι η… δράστης.

Σχόλιο: Όπως και να 'χει, βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μία ακόμα περίπτωση που καταδεικνύει ότι ναι μεν το Διαδίκτυο είναι το πιο ελεύθερο μέσον που υπάρχει, αλλά ταυτόχρονα ότι το να γράφεις οτιδήποτε ισχύει, αρκεί αυτό το «οτιδήποτε» να μη συκοφαντεί άλλον άνθρωπο, να μην τον προσβάλλει, να μη θίγει την εθνικότητα και καταγωγή του, ούτε βέβαια την θρησκεία του ή τις πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις, να μην είναι χυδαίο, απειλητικό, και κάθε τι άλλο που όλοι μας βιώνουμε στον «θαυμαστό αυτόν κόσμο» του Διαδικτύου, που όμως σε πολλές περιπτώσεις γίνεται βάρβαρος και χυδαίος. Μερικοί νομίζουν ότι «ελεύθερη έκφραση» σημαίνει «γράφω ό,τι θέλω χωρίς επιπτώσεις». Ευτυχώς, δεν είναι έτσι. Μπορεί να είναι δύσκολο και αμφιλεγόμενο να βρεθεί ένα κατάλληλο, διεθνές νομοθετικό πλαίσιο για τις ασχήμιες του Διαδικτύου, αλλά υπάρχουν οι νόμοι της κάθε χώρας, αλλά και οι άγραφοι νόμοι της «αγοράς» που έχουν τα αντανακλαστικά και την νοημοσύνη να αποβάλλουν αμέσως κακοήθη καρκινικά κύτταρα σαν αυτό που είδαμε λίγο πριν. Η δ. Σάκκο είναι χωρίς δουλειά, και εάν δεν αποδειχθεί ότι υπήρξε θύμα «ηλεκτρονικής πλεκτάνης», μάλλον θα δυσκολευτεί να βρει άλλη.

Eφημερίδα "Φιλελεύθερος" 23/12/2013


                            How to tweet: the lessons of Justine Sacco, race and sarcasm
The communications executive for IAC gained worldwide notoriety after she tweeted "Going to Africa. Hope I don't get Aids. Just kidding. I'm white!" before hopping on a 9-hour plane to South Africa. If she hadn't hit send, perhaps her life wouldn't have changed. As Ms Sacco flew over the African continent, thousands of tweeters the world over began by sharing her tweet and calling her racist and stupid.

By the time Sacco had collected her baggage, she had lost her job at IAC and had become a hated internet figure. Her family was interviewed by a person who'd arrived at the airport solely to take her picture and post responses to #HasJustineLandedYet on Twitter. Sacco's father told the interlocutor that he raised his daughter in the US because South Africa was too racist, according to the tweeter.

1 comment:

Carla Fernanda said...

Vim trazer votos de um feliz natal para você e sua família e um ano novo de muitas alegrias, paz e amor.

Beijos,

Carla Fernanda