Tuesday, December 17, 2013

Ημερίδα με θέμα «60 χρόνια Δημόσιας Ραδιοφωνίας-Ιστορία, Προσφορά, Προσδοκίες για το Μέλλον»

Χαιρετισμός Προέδρου του Δ.Σ. του ΡΙΚ, Αλέκου Μιχαηλίδη


Συμπληρώνονται φέτος τα εξηντάχρονα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας του τόπου μας. Εχουμε συγκεντρωθεί σήμερα εδώ για να ανασκοπήσουμε την ιστορία της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και από αυτή να διδαχθούμε, να επανεξετάσουμε την προσφορά της και να την αναβαθμίσουμε και να καταγράψουμε τις προσδοκίες για το μέλλον.

Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση ανήκει σε όλους, στον κάθε Κύπριο πολίτη, ανήκει στον απλό άνθρωπο και υπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον.  Είναι και οφείλει να είναι ραδιοφωνία ελκυστική, ποιοτική και να προσφέρει το απαιτούμενο σε όλα τα επίπεδα. Το ΡΙΚ εργάζεται για να προσφέρει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και υπεύθυνη πληροφόρηση, ποιοτική ψυχαγωγία και να διαφωτίζει τον πολίτη και συνάμα να τον καθιστά κοινωνό στα δρώμενα του πολιτισμού.

Η Ραδιοφωνία όπως παράγεται από τους ανθρώπους του ΡΙΚ, προσφέρεται με ασφάλεια και ποιότητα, με συνέπεια και υπευθυνότητα και κυρίως προσφέρεται παντού, σε όλους, με πρόσβαση στον κάθε Κύπριο  έστω κι αν κατοικεί στο πιο απομακρυσμένο μέρος της Κύπρου ή αν είναι απόδημος. Υλοποιώντας την αποστολή μας μεταφέρουμε το σήμα και το πρόγραμμά μας, όπου υπάρχουν συμπατριώτες μας στον κόσμο. Ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας με τους Κυπρίους απόδημους ανά τον κόσμο, τους δίνουμε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, βήμα και μικρόφωνο για να επικοινωνήσουν με την αγαπημένη πατρίδα. Ακούμε τα δικά τους νέα, τις δικές τους επιτυχίες και επιτεύγματα και μοιραζόμαστε στιγμές.

Tαυτόχρονα, ως  ΡΙΚ,  δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε και να προβάλλουμε τις θεμελιώδεις αξίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί ομόφωνα από όλους τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς της Ευρώπης,  μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης EBU:
 *Είμαστε παντού, με όλα τα είδη προγραμμάτων, για όλους.
*Είμαστε   αντικειμενικοί   και   ανεξάρτητοι  από  πολιτικές,  ιδεολογικές, εμπορικές  και   άλλες  επιρροές.
*Εργαζόμαστε για αριστεία στα προγράμματά μας.
*Επιδιώκουμε    την   πολυφωνία,   τον   πλουραλισμό  απόψεων  και   ιδεών,  και   μια   κοινωνία   χωρίς αποκλεισμούς.
*Λειτουργούμε με διαφάνεια, εφαρμόζουμε χρηστή διοίκηση, λογοδοτούμε. 
*Εισάγουμε καινοτομίες στη λειτουργία, τα προγράμματα, την επαφή μας με την κοινωνία.

 Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση έχουν αποστολή να υπηρετούν τις κοινωνικές, δημοκρατικές και πολιτιστικές ανάγκες των πολιτών.  Ιδιαίτερα σε αυτή την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο τόπος, το ΡΙΚ στέκει δίπλα σε κάθε άνθρωπο και συνολικά στην κοινωνία με προγράμματα και εκδηλώσεις αλληλεγγύης και ελπίδας.  Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που μας παρακολουθούν, μας εμπιστεύονται και με την κριτική τους μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι.

Εξήντα χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης προσφοράς δίπλα στον πολίτη. Με μια ανάλογη ιστορία, βαριά και πλούσια. Η γέννηση της ραδιοφωνίας τοποθετείται στις 4 Οκτωβρίου 1953. Η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου ξεδιπλώνεται μέσα από τα ερτζιανά του ΡΙΚ και διασώζεται ως κόρη οφθαλμού στο ιστορικό μας Αρχείο.

 Το ΡΙΚ είναι πάντα μάχιμο και αγωνίζεται για να μεταδίδει πρόγραμμα με αξιοπιστία και αμεσότητα. Για πολλούς λόγους λοιπόν η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση πρέπει να διατηρήσει το κύρος και το εκτόπισμά της. Μέσω της λειτουργίας της θεμελιώνεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η φωνή της πρέπει να παραμείνει στεντόρεια και όχι να καταντήσει ισχνή. Για αυτό θα πρέπει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να προστατευθεί ως δημόσιο αγαθό, έτσι ώστε το ΡΙΚ να συνεχίσει να στηρίζει τους απανταχού Kυπρίους. 

Σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας και θέλω να πιστεύω ότι μόνο ωφέλιμα θα είναι τα συμπεράσματα της Ημερίδας που σήμερα διοργανώνουμε.

No comments: