Tuesday, November 19, 2013

Παρουσιάστηκε το λογοτεχνικό έργο της Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου

Σπίτι της Κύπρου


Στη φωτογραφία από αριστερά:   Αγγελική Ασπρογέρακα-Γρίβα, Κώστας Κρεμμύδας, Κυριάκος Κάρκαλης, Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Μαρία Παναγίδου ( Μορφωτική Σύμβουλος), Θεοδόσης Πυλαρινός.
Το λογοτεχνικό έργο της Κύπριας Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου, που έχει εκδοθεί και κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Μανδραγόρας παρουσιάστηκε προχθές στο Σπίτι της Κύπρου.Πρόκειται για τα βιβλία ποίησης: 'Κατεπείγον-Χαϊκού' και 'Διμερής συμφωνία', και για τη συλλογή διηγημάτων 'Αφύπνιση 800 mg'.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προλογίζοντας, η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρία Παναγίδου επεσήμανε ότι τα τρία βιβλία αν και ανήκουν σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη, έχουν ως  κοινό παρονομαστή την οικονομία των λέξεων, καθώς η συλλογή ‘Κατεπείγον’ περιλαμβάνει χαϊκού, η ‘Διμερής’ δίστιχα, ενώ τα διηγήματα της συλλογής ‘Αφύπνιση 800 mg’, ολοκληρώνονται σε 800 περίπου λέξεις.

Για το έργο της Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου μίλησαν, ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Θεοδόσης Πυλαρινός, η δικηγόρος και μέλος της συντακτικής επιτροπής των εκδόσεων Μανδραγόρας  Αγγελική Ασπρογέρακα-Γρίβα και ο ποιητής και εκδότης του Μανδραγόρα Κώστας Κρεμμύδας.
 
Στη φωτογραφία ο ηθοποιός Κυριάκος Κάρκαλης διαβάζει αποσπάσματα από το λογοτεχνικό έργο της Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου.
Παρουσιάζοντας τα διηγήματα της συλλογής ‘Αφύπνιση 800 mg’, ο κ. Πυλαρινός εντόπισε το γενικό κοινωνικό πλαίσιο της κρίσης, της βιοπάλης, της αναλγησίας, της μοναξιάς και της στυγνής εκμετάλλευσης των ψυχών, στο οποίο διαδραματίζονται. Παρόλο, όμως, που οι σύντομες ιστορίες της συλλογής αφήνουν οδυνηρά στίγματα και γεύση δηλητηρίου στη γλώσσα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αφήνουν ένα αμυδρό φως ελπίδας … είναι ένας προβληματισμός, ευοίωνος, αισιόδοξος και τονωτικός.
Στη φωτογραφία από αριστερά: Κώστας Κρεμμύδας, Αγγελική Ασπρογέρακα-Γρίβα, Θεοδόσης Πυλαρινός.
Παίρνοντας τον λόγο, η κ. Ασπρογέρακα-Γρίβα συμφώνησε ότι στα διηγήματά της, η Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου αποκαλύπτει ένα μήνυμα ζωής και αίσθησης δικαίου ακόμα και μέσα στις δυσκολότερες, στις ακραίες στιγμές πόνου και δυστυχίας. Κι αυτό είναι το μήνυμά της, η τελική νίκη της ζωής και του δικαίου.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, ο κ. Κρεμμύδας εστίασε το ενδιαφέρον του στα ποιητικά βιβλία της κ. Αρτεμίου-Φωτιάδου. Προσεγγίζοντας την ολιγόστιχη τεχνική των χαϊκού αλλά και την αυστηρή οικονομία των δίστιχων της ποιήτριας ως ένα ενιαίο σύνολο, υπογράμμισε την ευστοχία που τα διακρίνει, την αισθαντικότητα, το δυναμισμό, το μέτρο και το ρυθμό τους. Ο ηθοποιός Κυριάκος Κάρκαλης διάβασε ποιήματα και το διήγημα ‘Μετά’ υπό τη συνοδεία έργων για φλάουτο που ερμήνευσε η Νάνσυ Χατζηπέτρου. 
 Στη φωτογραφία ο Κυριάκος Κάρκαλης με τη Νάνσυ Χατζηπέτρου στο φλάουτο.
Στην αντιφώνησή της, η κ. Αρτεμίου-Φωτιάδου, αφού ευχαρίστησε το Σπίτι της Κύπρου και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, απήγγειλε νέα, αδημοσίευτα ποιήματά της.
Η Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου

No comments: