Saturday, November 23, 2013

Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» στο Πανεπιστήμιο Frederick

Μια Αξέχαστη διαδρομή στο χρόνο!


Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας της Ελλάδας (Ε.Μ.Α.Ε.Τ.) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνει «Έκθεση ομοιωμάτων επιτευγμάτων Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας». Η έκθεση φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick (Οδός Δημητρίου Χάματσου 13, 1040 Λευκωσία), και θα είναι ανοικτή για το κοινό και για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013.
 
Η έκθεση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάπτυξης και διάδοσης του Ελληνικού και γενικότερα του Ανθρώπινου Πολιτισμού. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξέχαστη διαδρομή στο χρόνο, να δουν από κοντά μια λιγότερο γνωστή πλευρά της ζωής των αρχαίων Ελλήνων, αυτή της τεχνολογίας και να ανακαλύψουν πόσο σημαντική ήταν η συμβολή των αρχαίων ελλήνων στο σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό.
 
Στην έκθεση παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός από ομοιώματα κατασκευών των αρχαίων Ελλήνων από τα προϊστορικά έως και τα ελληνιστικά χρόνια, μεταξύ των οποίων ο Αρχαίος Γερανός, καθώς και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, τα οποία πλαισιώνονται από πίνακες και άλλο πλούσιο εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό. Ιδιαίτερα ελκυστικό στοιχείο της Έκθεσης είναι ότι πολλά από τα εκθέματα είναι λειτουργικά: η ανυψωτική μηχανή ανεβοκατεβάζει τα φορτία, οι αντλίες μεταφέρουν νερό, τα αυτόματα του Ήρωνος κινούνται και ο «ατμολέβητάς» του γυρίζει με ταχύτητα μέσα σε ατμούς. 
 
Σημαντικές είναι και οι ταινίες που προβάλλονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Έκθεσης, με θέματα όπως η Δίολκος της Κορίνθου, το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η μεταφορά βράχου 2000 τόνων από το Μηχανικό της Μεγάλης Αικατερίνης, Μαρίνο Χαρμπούρη. 

Η Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας επιδιώκει να αναδείξει (με ενδεικτικά μόνο παραδείγματα) το μόνιμο ενδιαφέρον των Ελλήνων για την Τεχνολογία και την αδιάπτωτη συνέχεια της αρχαίας τεχνολογικής προόδου, καθώς επίσης και να θυμίσει στις νεότερες γενιές τη σημαντική συμβολή των αρχαίων ελλήνων στο σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό. 
 
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνονται ειδικές ξεναγήσεις για μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και για το ευρύ κοινό. 
Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013
Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 9.00 - 13.00 και 15.00 - 19.00 και Σάββατο 10.00 - 15.00.
Διάρκεια Έκθεσης: Aπό 28 Νοεμβρίου 2013 μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2014.
Περισσότερες Πληροφορίες: www.frederick.ac.cy  22 394 394 (εσωτ. 45100)

No comments: