Sunday, November 24, 2013

Με το φακό των λέξεων

Της Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου
Είναι ένα σπίτι στην καρδιά της Αθήνας. Ζεστό, φιλόξενο με μυρωδιές από πατρίδα. Το Σπίτι της Κύπρου, δίπλα στην πλατεία Συντάγματος στο οποίο στεγάζεται και η Κυπριακή Πρεσβεία, είναι πραγματικά  ένας άξιος εκπρόσωπός  μας στην καρδιά του ελληνισμού, την κοιτίδα του πολιτισμού, την κλασσική και νεότερη Αθήνα. Και λίγο πιο πέρα οι αρχαίες κολόνες του Παρθενώνα, «…χορδές μιας άρπας που αντηχούν ακόμα…», όπως λέει ο Γιώργος Σεφέρης στο ποίημά του «Επί Ασπαλάθων».

Είχα την ευκαιρία να ζήσω τη θαλπωρή που αποπνέει το Σπίτι της Κύπρου τις τρεις μέρες που βρέθηκα εκεί για μια παρουσίαση των βιβλίων μου από τις Εκδόσεις Μανδραγόρας. Η Μορφωτική Σύμβουλος κυρία Μαρία Παναγίδου και ο υπεύθυνος της εκδήλωσης κύριος Τάκης Βοίλας αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια με γνήσιο ενδιαφέρον, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Αλλά και όλο το Προσωπικό του Μορφωτικού Τμήματος σε υποδέχεται με ευγένεια και γνήσιο χαμόγελο, σε μια εποχή που η σκληρότητά της μπαίνει σαν αγιάζει στις ψυχές των ανθρώπων και πολιορκεί το γνήσιο, αγνό υλικό τους . Ευτυχώς που  η πολιορκία ετούτη βρίσκει γερή αντίσταση στα τείχη που υψώνει η ανθρωπιά και η συνείδηση εκείνων που αγαπούν τη δουλειά τους, έχουν επίγνωση του χρέους τους και ανταποκρίνονται με θέρμη στα καθήκοντά τους.

Είναι λοιπόν  ένα Σπίτι στην καρδιά  του Ελληνισμού Καθόλου τυχαία η επιλογή του κεφαλαίου Σίγμα . Απ΄ την αρχή της γνωριμίας μας οι άνθρωποί του μου τόνισαν πως η ονομασία του χώρου υποδηλώνει ακριβώς την αίσθηση που πρέπει να αποκομίζει ο κάθε Κύπριος που το επισκέπτεται. Πως χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του νησιού μας, ένα μέρος όπως αυτό τον αγκαλιάζει και τον κάνει να αισθάνεται σαν να βρίσκεται στο ίδιό του το Σπίτι. Αυτό ακριβώς ένιωσα κι εγώ όταν δρασκέλισα το κατώφλι του για τους σκοπούς της παρουσίασης του λογοτεχνικού μου έργου. Κι ήταν μια νύχτα όμορφη, που μας ταξίδεψε στις γοητευτικές διαδρομές της ποίησης, μια βραδιά που ντύθηκε τους ήχους ενός φλάουτου και συνόδευσε τις λέξεις και τις σκέψεις μας.  

Η αναφορά του Θεοδόση Πυλαρινού στο έργο μου αποτελεί ύψιστη τιμή για μένα και λόγος για περαιτέρω προσήλωση και επιμονή στο χτίσιμο του στίχου, στη δόμηση του πεζού λόγου.  Και το ενδιαφέρον των  Εκδόσεων Μανδραγόρας για τις προσπάθειές μου, αποθέτει την ευθύνη βαριά στα φτερά της φαντασίας μου. Στο ταξίδι της λογοτεχνίας υπάρχει πάντα μια διαδρομή με θέα τη θάλασσα των λέξεων . Κι  ο τελικός μας  προορισμός αχνοφαίνεται στον ορίζοντα όχι σαν άφιξη που πρέπει κανείς να διεκπεραιώσει  αλλά σαν μια συνεχής αναχώρηση προς άλλες ανεξερεύνητες διαστάσεις της γλώσσας και της ψυχής.

Πέταξα από την Αθήνα στην  Κύπρο με τις μνήμες πιο πλούσιες από ανθρώπους που γνώρισα, από ιδέες που μοιράστηκα, από συναισθήματα που αναδύθηκαν στη συναναστροφή μου με τον κόσμο του λόγου και της τέχνης. Ευχαριστώ θερμά  το Σπίτι της Κύπρου, τον Πρέσβη μας κύριο Φαίδωνα Αναστασίου  και τους συνεργάτες του για την αγάπη που μου πρόσφεραν σαν γλυκό του κουταλιού της αγαπημένης μας Κύπρου.
Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου 

No comments: