Tuesday, November 12, 2013

Παραίτηση Ντάουνερ και ο επικείμενος διάλογος

Του Θανάση Τσώκου*

Η νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, θα πρέπει να αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Μια νέα δε αποτυχημένη προσπάθεια, θα είναι η χειρότερη προσφορά στο εθνικό μας πρόβλημα, μετά από τριάντα εννέα χρόνια κατοχής. Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, πέρασε ουσιαστικά μέσα από τη συμφωνία Δημοκρατικού Συναγερμού και Δημοκρατικού Κόμματος στο Εθνικό Θέμα. Μια συμφωνία, που απελευθέρωσε και άλλες δυνάμεις της κοινωνίας, στο να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη την οποία έβλεπαν με καχυποψία, λόγω της θέσης του στο Σχέδιο Ανάν το 2004.

Το απαύγασμα της συμφωνίας αυτής, περιλήφθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι αναφορές είναι συγκεκριμένες και ξεκάθαρες. Τόσο για την διαδικασία, όσο και για τη βάση των συνομιλιών.  Ο καταρτισμός ενός συνολικού πλαισίου προτάσεων για λύση, με στόχο την διασφάλιση της συλλογικότητας στη διαχείριση του Κυπριακού, αποτελεί δέσμευση του Προέδρου. Ενός πλαισίου, που θα βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις Συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979, στην απόφαση για απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου2006, στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009 και στον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου.   
            
Η νέα διαδικασία όμως έχει ήδη κηλιδωθεί, λόγω της Τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και της στάσης του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αν όντως ο κ. Ντάουνερ, συνέβαλε στο να ναυαγήσει η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, αλλά και η εμπλοκή της Ε.Ε. στην προσπάθεια, καθώς  και στο θέμα του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος, αν λειτούργησε μεροληπτικά υπέρ της Τουρκικής πλευράς, αυτό αποτελεί μέγα ολίσθημα του ιδίου αλλά και του Γενικού Γραμματέα.

Το ζητούμενο την συγκεκριμένη στιγμή, είναι ο εκπρόσωπος του Γ.Γ, να τυγχάνει της εμπιστοσύνης του πολιτικού κόσμου, αλλά και του λαού. Την εμπιστοσύνη αυτή, ο κ. Ντάουνερ δυστυχώς, την έχει απολέσει. Πολλοί είναι δε αυτοί, που διερωτώνται, όχι άδικα για το ποιά συγκεκριμένα συμφέροντα εξυπηρετεί στην Κύπρο και ποιο είναι το ποιών του. Θα πρέπει λοιπόν ο κ. Ντάουνερ να προβληματιστεί σοβαρά, για το κατά πόσο, θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση που κατέχει. Σε αντίθετη περίπτωση και με δεδομένο το ότι και η δυσπιστία έναντι του, έχει παρεισφρήσει στις συνομιλίες πριν ακόμη αρχίσουν, το έργο του θα είναι πιο δυσχερές. Η πορεία δε των συνομιλιών αμφίβολη.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα πρέπει να επιμείνει στην θέση του, ότι  δεν ενδείκνυται την δεδομένη στιγμή, η έναρξη ενός διαλόγου με χρονοδιαγράμματα, για χάριν απλά του διαλόγου. Την ίδια ώρα που θα πρέπει να αποφύγουμε την επίρριψη ευθυνών για αδιαλλαξία, στην δική μας πλευρά. Αυτό που τώρα επιβάλλεται, είναι ένας διάλογος ουσίας. Ο δε εκπρόσωπος του Γ.Γ. όπως εύστοχα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να «υλοποιήσει και όχι να παραποιήσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Ο ίδιος ο Γ.Γ θα πρέπει επίσης, να αξιολογήσει την παρουσία του συνεργάτη του στο νησί. Η οποία φαίνεται να καταγράφει μέτριες αποδόσεις, γεγονός που αποδέχονται και κύκλοι του ίδιου του Οργανισμού.  
Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να αντιμετωπίσουμε και να αναχαιτίσουμε την διαφαινόμενη προσπάθεια της Τουρκίας, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, είτε αρχίσουν οι συνομιλίες είτε όχι.  Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός, ότι το θέμα του απευθείας εμπορίου, δεν έχει ακόμη εκλείψει. Χρονικά, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τις Ευρωεκλογές ή την έναρξη του προεκλογικού αγώνα στην Τουρκία. Ειδικά όταν η κατοχική δύναμη, προτάσσει διχοτομικές προτάσεις. 

Τουλάχιστον ας αρχίσει η διαδικασία ορθά, ευθύνη που βαραίνει τον ίδιο τον Γ.Γ του ΟΗΕ, ο οποίος θα πρέπει να κληθεί να εφαρμόσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.            

* Ο Θανάσης Τσώκος είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού.      


No comments: