Wednesday, September 4, 2013

Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ΕΔΥ (Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας)

Του Φοίβου Νικολαΐδη


Μια λαϊκή ρήση λέει ότι: «Έστω και λίγη βρωμιά να πέσει στο φαΐ, το βρωμίζει». Το ίδιο περίπου ισχύει και για μια κοινωνία… Έστω και λίγη βρωμιά χαλάει την εικόνα και την ποιότητα του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος μιας κοινωνίας.

Η είδηση αναφέρει ότι: «Η ΕΔΥ έκανε πλάτες στα ρουσφέτια». Χαστούκι έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο που ακύρωσε το διορισμό του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Ηχηρό χαστούκι δέχτηκαν τα πέντε μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) από το Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση τους, να διορίσουν δημόσιο υπάλληλο σε διευθυντική θέση, ενώ βρισκόταν υπό κατηγορία, περιφρονώντας μάλιστα δυο προειδοποιητικές επιστολές του Γενικού Εισαγγελέα. (Φιλελεύθερος 2/8/2013).

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση ήταν, ότι ο διορισμός του εν λόγω διευθυντή στην επίδικη θέση, έγινε, ενώ ήταν κατηγορούμενος στο Δικαστήριο για ρουσφέτια που έγιναν στο Υπουργείο Γεωργίας τον Ιανουάριο του 2009, επί υπουργίας,  του Μιχάλη Πολυνείκη.

Να σημειωθεί ότι, ο Γενικός Εισαγγελέας σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις και μάλιστα πολύ πιο πριν της ημερομηνίας 21/4/2011 που προκηρύχθηκε η θέση του διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ενημέρωσε γραπτώς σχετικά τόσο την ΕΔΥ όσο και τη διεύθυνση του υπουργείου Γεωργίας. Ότι, δηλαδή, εναντίον του Γιώργου Κυριακίδη εξετάζονταν ποινικά αδικήματα, για ρουσφέτι και ότι με βάση το μαρτυρικό υλικό θα διωκόταν ποινικά.

Παρόλα αυτά, η διεύθυνση του υπουργείου αγνόησε τις συστάσεις και εισηγήθηκε τον Κυριακίδη για τη θέση. Με τη σειρά της, η ΕΔΥ περιφρόνησε τη Γενική Εισαγγελία και προχώρησε στο διορισμό! Το κωμικοτραγικό στην υπόθεση είναι ότι η ΕΔΥ αργότερα, μετά το διορισμό υποχρεώθηκε να τον τιμωρήσει.

Εύλογα, λοιπόν, γεννιούνται διάφορα ερωτήματα. Τι σημαίνουν, πού οφείλονται και πώς εξηγούνται όλα αυτά; Αλλά και πώς, θα μπορούσε να συμβεί αυτό, εάν η κουλτούρα μας ήταν διαφορετική; Εάν, οι διατάξεις των εκάστοτε σε ισχύ Νόμων και Κανονισμών ήταν διαφορετικές; Εάν οι πράξεις και οι παραλήψεις των μελών της ΕΔΥ  κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, είχαν το στοιχειώδες νομικά κατοχυρωμένο χαρακτηριστικό της ευθυνοδοσίας (accountability);

Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της ΕΔΥ, υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες. Αλλά, κυρίαρχη είναι και η μόνιμη επωδός για τις ατέλειες του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και την πλήρη σχεδόν ισοπέδωση της αξιολόγησης τους, που δεν βοηθούν την Επιτροπή να επιτελέσει αξιοκρατικά το έργο της. Ως επίσης για αρκετά Σχέδια Υπηρεσίας, όπου τα απαιτούμενα προσόντα, περιλαμβάνουν πρόνοιες που είναι διφορούμενες ή ασαφείς και πολύ γενικές ή δημιουργούν συνθήκες προνομιακής ή άνισης μεταχείρισης μεταξύ των υποψηφίων… 
 
Να’ ναι άραγε η πρώτη φορά που τα ακούμε αυτά; Ποιος επιτέλους, είναι αρμόδιος να επιληφθεί όλων αυτών; Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη πιο σύγχρονους κανονισμούς από τους δικούς μας. Εάν, υπήρχε η στοιχειώδης διάθεση για μια αλλαγή προς το καλύτερο σ’ αυτή την κοινωνία, τότε, θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτοί οι κανονισμοί, που ισχύουν σήμερα και δεν μας τιμούν.

Αναμφίβολα, το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων είναι λανθασμένο. Σίγουρα, τα σχέδια υπηρεσίας θέλουν βελτίωση. Αλλά, ας μην τα αναγάγει η ΕΔΥ σε προμετωπίδα, για αναζήτηση ενός άλλοθι για τις δικές της ευθύνες και την ποιότητα του προσφερομένου έργου της. Οι πολιτικές παρεμβάσεις,  οι κατάφορες αδικίες και η προκλητική ευνοιοκρατία με τις παράπλευρες αναξιοκρατικές προφορικές αξιολογήσεις (Βλέπε, προφορικές εξετάσεις υποψηφίων ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και επιλογή των καταλληλότερων (!) από αυτούς), μιλούν από μόνες τους.

Θα ήταν ευχής έργο στα πλαίσια της περιλάλητης διαφάνειας (που στις μέρες μας γίνεται οσονούπω και πιο σκοτεινή!), εάν στην ετήσια έκθεση της ΕΔΥ υπήρχαν στοιχεία για το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό (πέραν της ηθικής βλάβης των ατόμων που αδικούνται) από τις διαχρονικές ακυρωτικές αποφάσεις που εκδίδονται από το Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του κράτους, λόγω των λανθασμένων αποφάσεων της ΕΔΥ.
Φοίβος Νικολαΐδης


No comments: