Tuesday, July 30, 2013

Η αθηναϊκή δημοκρατία και οι αρχιερείς της διαπλοκής

Του Θανάση Τσώκου

Η αθηναϊκή δημοκρατία, δεν έπαψε ποτέ να αναγνωρίζεται ως η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Σε αυτήν υπήρχε πλήθος αρχόντων, λειτουργών  της  αθηναϊκής διοίκησης. Η εξουσία, ασκείτο από το Δήμο, στον οποίο μετείχαν όλοι οι πολίτες ισότιμα.  Ένας από τους βασικούς θεσμούς της αθηναϊκής δημοκρατίας, υπήρξε ο έλεγχος των αρχόντων. Πριν αναλάβουν τα καθήκοντα τους, οι άρχοντες, περνούσαν από «δοκιμασία». Κατά τη θητεία τους, σε κάθε πρυτανεία, παρουσίαζαν τους λογαριασμούς τους σε επιτροπή και αργότερα στην κύρια εκκλησία κάθε πρυτανείας, η οποία επικύρωνε ή όχι τη διαχείριση τους. Στο τέλος της θητείας τους, έδιναν λογαριασμό για το σύνολο των δημοσίων χρημάτων που είχαν διαχειρισθεί. Ο έλεγχος λοιπόν, γινόταν σε τρία βασικά επίπεδα. Προκριματικά, για να εξακριβωθεί η ακεραιότητα των αρχόντων, κατά την διάρκεια της άσκησης του λειτουργήματος τους και τέλος απολογιστικά με ελέγχουσες αρχές, τον Δήμο και τη Βουλή. ‘Όμως και ο κάθε αθηναίος πολίτης, μπορούσε να καταγγείλει έναν άρχοντα, για κατάχρηση δημοσίου χρήματος ή παρανομία.

 Ο τελικός λόγος, ανήκε στα ηλιαστικά Δικαστήρια. Στο τέλος της θητείας του, ο κάθε άρχοντας που διαχειριζόταν δημόσιο χρήμα, υπέβαλλε έκθεση, τον επονομαζόμενο «λόγο» (εξ ου και τα παράγωγα, απολογισμός, υπόλογος, λογοδοσία). Τα στοιχεία αυτά,  ελέγχονταν αυστηρά, από άρχοντες που έφεραν τον τίτλο του «λογιστή». Οι λογιστές, συνέτασσαν αναλόγως, απαλλακτικό είτε επιβαρυντικό πόρισμα και παρέπεμπαν έτσι ή αλλιώς την υπόθεση σε ηλιαστικό Δικαστήριο, του οποίου πρόεδρος ήταν λογιστής.

Όσοι βρίσκονταν ένοχοι οικονομικών ατασθαλιών,  παραπέμπονταν να δικαστούν με αντίστοιχες μηνύσεις «τύπου γραφή», ανάλογα με το αδίκημα τους (κλοπή δημοσίου χρήματος, αποδοχή δώρων, απιστία). Η καταδίκη των ενόχων αρχόντων, ήταν ανάλογη με το μέγεθος της κατάχρησης ή της ζημιάς που προκάλεσαν στο δημόσια.  Έφτανε δε, μέχρι και το δεκαπλάσιο του ποσού της κατάχρησης. Επιπλέον, οι ένοχοι,  μέχρι την έκδοση τελικής απόφασης, έχαναν βασικά δικαιώματα τους ως πολίτες, όπως το δικαίωμα να εξέλθουν από την πόλη, να μεταβιβάσουν την περιουσία τους κλπ.

Ο θεσμός του ελέγχου των «αρχόντων»,  ένας θεσμός της αθηναϊκής δημοκρατίας, που χρονολογείται από το 508 π.χ., καταδείκνυε την εκτίμηση που έτρεφε η ίδια η κοινωνία και η πολιτεία στο δημόσιο χρήμα και τη δημόσια περιουσία. Το πόσο ευαίσθητη ήταν, στη χριστή διαχείριση του πλούτου αυτού από τους άρχοντες της.  Άρα και τον τεράστιο σεβασμό, στους ίδιους τους πολίτες της πόλεως στους οποίους ανήκε ο πλούτος και τους θεούς.  Σε αντίθεση με το σήμερα, όπου ως κοινωνία, επιτρέψαμε στους κάθε λογής κλεφταράδες να ξεφτιλίσουν την κοινωνία και το κράτος μας, καταληστεύοντας το, και  θέτοντας  το υπό οικονομική κηδεμονία τρίτων.   

Η πρόσφατη δημόσια κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων των Υπουργών, αποτελεί κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση. Υπάρχει όμως και σωρεία άλλων θεμάτων, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν. Όπως για παράδειγμα, το «πόθεν έσχες» κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών, νυν και  πρώην. Ο οικονομικός έλεγχος των πολιτικών κομμάτων και των νεολαιών τους, ειδικά μετά τα σχόλια της έκθεσης Greeco για τη χώρα μας. Οι τρεις σοβαρές υποθέσεις που απασχολούν τις αρχές σε Ελλάδα και Κύπρο, αυτές των Μιχαηλίδη, Χριστοδούλου και του ταμείου προνοίας της CYTA, θα πρέπει να διαλευκανθούν πλήρως. Στην δικαιοσύνη, θα πρέπει να οδηγηθούν και όλοι οι «αρχιερείς» της τραπεζικής διαπλοκής, σε Ελλάδα και Κύπρο, ως οι υπαίτιοι της οικονομικής κατάρρευσης του τραπεζικού μας συστήματος.        
  
Αν στην αθηναϊκή δημοκρατία, πριν από 2500 χιλιάδες χρόνια, εφαρμόστηκαν με επιτυχία, θεσμοί όπως αυτών του ελέγχου των «αρχόντων», στις νεότερες Δημοκρατίες, η  μη εφαρμογή τους,  προφανώς, γίνεται επί σκοπό.  Ας  πατάξουμε λοιπόν τα φαινόμενα σήψης και διαπλοκής, έστω και τώρα. Και οι φθαρμένοι «άρχοντες», ας οδηγηθούν στη φυλακή, σε μια προσπάθεια πάταξης της φαυλότητας.                                       
Θανάσης Τσώκος


No comments: