Friday, July 19, 2013

Το Πόθεν Έσχες και η λαγνεία του κουτσομπολιού

Της Μαίρης Κουτσελίνη
Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε στις οθόνες μας το περιβόητο Πόθεν Έσχες ως έκθεση της καθαρής περιουσίας των μελών του Υπουργικού με το σχόλιο- διαφήμιση για τις ειδήσεις «Ποιος είναι ο πλουσιότερος υπουργός, ποιος ακολουθεί…». Και είχαμε μια έγνοια…

Όμως δείξαμε για ακόμη μια φορά τον πολιτισμό μας και την περιθωριακή μέχρι ανύπαρκτη κατανόηση της πραγματικότητας γύρω μας. Δώσαμε κουτσομπολιό και εκθέσαμε τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία ως βορά στην ικανοποίηση της κουτσομπολίστικης αρχοντοχωριατοσύνης και της φτηνής διαφήμισης Δελτίων Ειδήσεων!

Ναι στον έλεγχο του Πόθεν Έσχες, με τρόπο συνετό και αξιόπιστο. Όχι για την προβολή και τα δήθεν. Γιατί εξαγγέλθηκε προεκλογικά ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες; Για να αποφευχθεί και να ελεγχθεί ο αθέμιτος πλουτισμός. Άρα δηλώνονται τα περιουσιακά στοιχεία κατά την έναρξη της θητείας του Υπουργικού και ελέγχονται στο τέλος, από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών ή τη Γενική Ελέγκτρια ή από όποιον θέλετε και δημοσιοποιείται στα Μέσα οποιαδήποτε αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία, κατά ή στο τέλος της θητείας.


Λες και όποιος κινείται παράνομα αποθηκεύει στους λογαριασμούς του το παράνομο χρήμα, λες και το πόθεν έσχες πρέπει να σταματά στους υπουργούς, όταν τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αναφέρονται σε διοικητικά συμβούλια, συμβούλους, μεσολαβητές και κόμματα.
Πιο σοφό είναι να δημοσιοποιήσετε σε ποιες τράπεζες κατάθεσαν τους παχουλούς μισθούς τους, τα εφάπαξ και τα φιλοδωρήματα όλοι αυτοί οι σπουδαίοι των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Και αν δεν «κουρεύτηκαν» να δικαστούν για εσχάτη προδοσία, μια και θα είναι φανερό ότι γνώριζαν για την επερχόμενη καταστροφή. Αυτή η κίνηση έχει νόημα και τα αποτελέσματά της πρέπει να δημοσιοποιηθούν, για να πάρουν τα εύσημα εκείνοι που εμπιστεύτηκαν την τράπεζα από την οποία αντλούσαν περιουσίες και να διαπομπευτούν όσοι αισχροκερδούσαν.

 
Η κίνηση της έκθεσης των περιουσιακών στοιχείων των υπουργών ποιο σκοπό εξυπηρέτησε στη συγκεκριμένη στιγμή; Τίποτε άλλο από το κουτσομπολιό και την επίδειξη.
 
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο «εγκλεισμός» στους τέσσερις τοίχους του προεδρικού, της βουλής και των κομματικών γραφείων δεν αφήνει περιθώρια συντονισμού των από μέσα με τους απέξω. Καιρός να περάσουμε από τις αφ’ υψηλού αποφάσεις στην ερμηνεία και την παρερμηνεία τους.
Μαίρη Κουτσελίνη
Καθηγήτρια
Πανεπιστήμιο Κύπρου

No comments: