Tuesday, June 18, 2013

Αρχές ή συμφέρον

Του Δημήτρη Γεωργιάδη


Αποφάσισε ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει αυτό που όφειλε να κάνει. Να ξεκινήσει μια διαδικασία εξυγίανσης της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης. Με έναν δραστικό τρόπο. Όμως οι συντεχνιακοί και κάποιοι πολιτικοί παρουσιάζουν τον τρόπο, ως το οριστικό κλείσιμο της. Όλα αυτά σε μια εσκεμμένη προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Κρύβουν το συμφέρον πίσω από αξίες, αρχές και ιδανικά. Κάνουν συναυλίες, απεργίες, διαδηλώσεις γιατί θα μείνουν 2500 άτομα άνεργοι … πλην 500 που θα προσλάβουν αργότερα, 2000. Μισό εκατομμύριο άνεργοι και κανένα συλλαλητήριο, καμία συναυλία.
Συναυλία θα διοργανώσει και η δική μας Ένωση Συντακτών.

Για τους κύπριους δημοσιογράφους η Ένωση Συντακτών δεν έκανε καμία συναυλία (υποτίθεται θα τους συμπεριλάβει σε αυτήν). Ούτε και το ΡΙΚ που στήριξε και μετέδωσε ζωντανά την συναυλία. Για την ΕΡΤ όμως κάνουν. Μας λένε ότι είναι στο όνομα της δημοκρατίας, της πολυφωνίας, των εργατικών δικαιωμάτων, της κουλτούρας και εγώ τους απαντώ, είναι όλα στο όνομα του προσωπικού συμφέροντος. Βλέπετε κάποιοι πιστεύουν πως η δημοκρατία, η πολυφωνία, τα εργατικά δικαιώματα είναι προνόμια των κρατικών καναλιών. Κρατικά κανάλια που στέλλουν συνεργεία στα Ιεροσόλυμα για να μας στείλουν πίσω ζωντανές εικόνες του πολιτικού που βγαίνει δακρυσμένος από τον Ιερό Ναό της Γένεσης.  

Αν μας το έλεγαν ξεκάθαρα, ότι δηλαδή διεκδικούν την προστασία των προσωπικών τους συμφερόντων, θα τους εκτιμούσα πολύ περισσότερο. Θα αποδεχόμουν πλήρως την διαμαρτυρία τους. Όλοι έχουν δικαίωμα ακόμη και υποχρέωση να διεκδικούν και να προστατεύουν τα προσωπικά συμφέροντα τους. Όχι όμως να μας κοροϊδεύουν. Να μας λένε ότι το κάνουν για αρχές και ιδανικά.

Βεβαίως και αντιδρούν οι του ΡΙΚ. Εδώ και 4-5 μέρες που λήφθηκε η απόφαση, το 80% του προγράμματος (το οποίο εμείς πληρώνουμε) είναι αφιερωμένο στην προστασία των ΔΙΚΩΝ τους θέσεων εργασίας και των υπέρ-προνομίων που τις συνοδεύουν. Εμπρός λοιπόν, ας κάνουμε επανάσταση για τους λίγους.

Αφού έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι ότι «δεν είμαστε διαφορετικοί», ότι «είμαστε Ελλάδα», και άρα ότι γίνεται εκεί, θα μεταφερθεί και εδώ άρχισαν την προληπτική αντίδραση. Έναν μάταιο αγώνα που όφειλαν να γνωρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν θ’ αλλάξει τίποτα. Ακόμη περισσότερο, η μάχη της διαφύλαξης των άδικων υπέρ-προνομίων ορισμένων ομάδων θα επιδεινώσει την κατάσταση και την διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων, ακόμη και για τις ίδιες τις ομάδες. Αυτό αρνήθηκαν να αντιληφθούν οι της ΕΡΤ και αυτό προσπαθούν να μην αντιληφθούν οι δικοί μας. Και κοιτάξτε το αποτέλεσμα. Σύντομα θα κοιτάξετε και το δικό μας.

Όλα αυτά γιατί 5-10 συντεχνιακοί που δεν ξέρουν ή έχουν ξεχάσει τι σημαίνει εργασία, και έχουν μεθύσει από την δύναμη που τους προσφέρει η θέση τους, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους και να συνεχίσουν τα βασίλειο τους. Αυτοί έτσι κι αλλιώς αφυπηρετούν σύντομα. Τα δικά τους συμφέροντα έχουν κλειδώσει. 

Είναι προστατευμένα και άρα έχουν την πολυτέλεια να μας το παίζουν και ηγέτες. Όπως έγραψα και παλαιότερα, αυτή η κρίση θα φέρει ακόμη μία ΑΝΑΓΚΑΙΑ διόρθωση. Το τέλος των Συντεχνι(ΑΚ)ών, όπως τις γνωρίζουμε.
Δημήτρης Γεωργιάδης
Εφημερίδα «Πολίτης» 18/6/2013


No comments: