Thursday, June 13, 2013

Το τέλος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Άποψη για την απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ
Του Χριστόφορου Χριστοφόρου


Η απόφαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με θύμα την Ελληνική Τηλεόραση, πλήττει στην πραγματικότητα τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Και αυτό επειδή ο βαθμός ελευθερίας και ανεξαρτησίας των Μέσων Επικοινωνίας καθορίζει το επίπεδο και βαθμολογεί την ποιότητα της Δημοκρατίας σε μια κοινωνία. Επειδή η αναστολή λειτουργίας ενός ΜΜΕ αποτελεί εντελώς ακραία επιλογή. Επειδή, με βάση τα ευρωπαϊκά θέσμια, ακόμα και σε περίπτωση εγκληματικών συμπεριφορών η αναστολή περνά από κλιμακωτά μέτρα και διαδικασίες. Αυτά τα θεμελιώδη παραβιάστηκαν με την απόφαση για την ΕΡΤ.

Η απόφαση για ακαριαίο τερματισμό της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παραβιάζει πλήρως τις δημοκρατικές αρχές, ενώ φαίνεται ότι πάσχει και αναφορικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολούθησε ο κ. Σαμαράς. Η επίκληση διαφθοράς και αδιαφάνειας στην ΕΡΤ, από πολιτικούς που αναδεικνύονται διαχρονικά πρωτεργάτες της διαφθοράς, μόνο θυμηδία προκαλεί.

Η απόφαση και η χρήση της αντιτρομοκρατικής ομάδας (ΜΑΤ) για σίγηση των πομπών είναι πράξεις εγκληματικές, άκρως τραγικές για τη Δημοκρατία και τη χώρα που τη γέννησε. Ταυτόχρονα υποδεικνύουν πλήρη απώλεια νομιμοποίησης της σημερινής κυβέρνησης και της αφαιρούν πλέον κάθε δυνατότητα να διαχειριστεί την τύχη της χώρας. Μια κυβέρνηση η οποία με απόλυτη ψυχρότητα κατεδαφίζει δικαιώματα και ελευθερίας που συνδέονται με την ουσία και τα θεμέλια της Δημοκρατίας καθίσταται επικίνδυνη γιατί διαφαίνεται ετοιμότητά της να υιοθετήσει χειρότερα μέτρα σε βάρος “δευτερευόντων” αλλά ουσιαστικών δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στο δρόμο της Δημοκρατίας, μέσα από την πλήρη αποκατάσταση της ελευθερίας έκφρασης αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η απουσία είτε του ενός ή του άλλου αυτών των συνθετικών παραπέμπουν σε λειψή δημοκρατία και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από κανένα που πιστεύει στις ανθρώπινες και δημοκρατικές αρχές.
 
Σημ.: Η διακοπή του σήματος του ΡΙΚ, BBC και άλλων σταθμών στην Ελλάδα, που επήλθε με την απόφαση για την ΕΡΤ, αποτελεί μια σαφή παραβίαση από την Ελληνική Κυβέρνηση της Οδηγίας για Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων Επικοινωνίας. Ένας από τους στόχους της οδηγίας είναι η διαφύλαξη της ανεμπόδιστης λήψης  διασυνοριακών μεταδόσεων. Το σχετικό άρθρο 3 έχει σαφώς παραβιαστεί και η διακοπή πρέπει να κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Χριστόφορος Χριστοφόρου

No comments: