Thursday, March 28, 2013

Ευθύνες κυβέρνησης Χριστόφια








Ένα άρθρο κόλαφος κατά του Δημήτρη Χριστόφια και της πενταετούς διακυβέρνησής του πριν τρεις μήνες στην εφημερίδα Guardian, ανέλυε τους χειρισμούς και της αποφάσεις του τέως Προέδρου ο οποίος όπως σημείωνε ο Guardian φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το θλιβερό κατάντημα στο οποίο έφθασε σήμερα η Κύπρος.

Στο άρθρο που φαντάζει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, έγραφε ο αρθρογράφος πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κύπρο, έχει σημαντικές εξουσίες με αρκετά λίγους περιορισμούς στην άσκησή της, και πρόσθετε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας πήρε αποφάσεις (όπως και είχε βέβαια το δικαίωμα) χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του κυπριακού κοινοβουλίου, του Υπουργού Οικονομικών του, ή του πρώην Διοικητή της ΚΤΚ.

Είχε το δικαίωμα να το κάνει αυτό με βάση το Σύνταγμα αλλά είναι αυτές οι αποφάσεις του που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση σε συνδυασμό και με την αδυναμία του να ακούσει συμβουλές με αποτέλεσμα την ταχεία επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Κύπρου.

Από την άλλη, συνεχίζει το άρθρο, η απόφασή του να αποθηκεύει και όχι να καταστρέψει τα όπλα που είχαν προορισμό την Χεζμπολάχ και κατασχέθηκαν από τις κυπριακές αρχές, οδήγησαν στην καταστροφική έκρηξη στο Μαρί το 2011, ενώ κατέστρεψαν και τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ενέργειας της Κύπρου, τον Βασιλικό. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εμπόδισαν την ανάκαμψη του τομέα των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούσαν την ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομικής δραστηριότητας.

Αλλά ακόμη κι αν ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν μπορούσε να προβλέψει τις καταστροφικές συνέπειες, της αποθήκευσης των πυρομαχικών στο Μαρί, μπορούσε, όπως εκτιμά ο Guardian να προβλέψει και να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε σχέση με την κατηφορική πορεία του οικονομικού τομέα του νησιού.

Όταν το 2009 η Marfin Laiki Bank (η τράπεζα που χρειάζεται την μεγαλύτερη βοήθεια αυτή τη στιγμή) ανακοίνωσε το 2009 ότι μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπόκειται πλέον στην ελληνική δικαιοδοσία και όχι στην κυπριακή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έσπευσε να υποστηρίξει τον πρόεδρο της τράπεζας στη διαφωνία του με τον τότε Διοικητή της ΚΤΚ, Αθανάσιο Ορφανίδη. Η πολιτική πίεση απέδωσε καρπούς: η τράπεζα έμεινε στην ελληνική δικαιοδοσία, με αποτέλεσμα τώρα να απαιτεί € 3 δισ. κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να παραμείνει ως δρώσα οικονομική μονάδα.

Το μισό σχεδόν οικονομικό βάρος της οικονομικής διάσωσης των τραπεζών, σχετίζεται με την απόφαση της ΕΕ για το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ο πρόεδρος Χριστόφιας θα μπορούσε, γράφει η εφημερίδα, να ασκήσει βέτο στο σχετικό με το κούρεμα του ελληνικού χρέους ψήφισμα, με την απαίτηση οι απώλειες των κυπριακών τραπεζών από αυτό, να ενσωματωθούν στο ελληνικό πακέτο διάσωσης. Το μέτρο αυτό από μόνο του θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την τρέχουσα βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Από την άλλη η Κύπρος έμεινε εκτός των διεθνών αγορών, εξαιτίας των φόβων της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος. Τότε λοιπόν η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε στην εξασφάλιση ενός δανείου ύψους 2,5 δις από την Ρωσία, αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτά τα λεφτά για την διατήρηση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος τα δαπάνησε για την κάλυψη κρατικών αναγκών.

Από την άλλη, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, προχώρησε σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό προκειμένου να αποφευχθεί η λήψη μέτρων λιτότητας, απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα την ανάγκη σήμερα 6 δις ευρώ δανεισμού, προκειμένουν με τα 10 δις της Τρόικα να φτάσουμε τα 16-17 δις που υπολογίζονται οι ανάγκες για την οικονομική αναδιάρθρωση της Κύπρου.

Το 2009, γράφει ο Guardian οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7,8%, ακόμη και αν τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8,5%. Παρά την υποτονική ανάκαμψη, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν μόνο το 2011 όταν η Κύπρος εισήλθε σε μια βαθιά ύφεση με αποτέλεσμα η ανεύθυνη χορήγηση δαπανών από την προηγούμενη κυβέρνηση να οδηγήσει σήμερα, σε ένα μη βιώσιμο χρηματοδοτικό κενό.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια έφυγε αλλά οι μακροπρόθεσμες βλάβες της διακυβέρνησής του μένουν, καταλήγει ο Guardian.
Πηγή: Guardian

President Demetris Christofias has brought Cyprus to this sorry state
Christofias may rail at bankers over Cyprus's bailout, but it was bad governance that let to the country's rapid deterioration. Click to read the article in Guardian  

No comments: