Sunday, March 17, 2013

Aφύπνιση 800 mg, διηγήματα, Eλένης Aρτεμίου-Φωτιάδου



Eλένη Aρτεμίου-Φωτιάδου
Aφύπνιση 800 mg, διηγήματα, Εκδ. «Mανδραγόρας», σελ. 127
 

Τριάντα εννέα διηγήματα που σχεδόν όλα ολοκληρώνονται περίπου στις 800 λέξεις –εξ ου και ο τίτλος της συλλογής. Κάθε ιστορία αφορά μια στιγμή κρίσης στη ζωή του πρωταγωνιστή της, μια κρίση που εκτονώνεται με την «αφύπνιση» του κεντρικού ήρωα.

Η αφηγηματική αλληλουχία και η συνεχόμενη ροή από διήγημα σε διήγημα, αναδεικνύουν την κοινή κεντρική ιδέα του βιβλίου καθώς η Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου παρακολουθεί συμπάσχουσα τον πόνο και τις στιγμές απογνωσης στη ζωή των ανθρώπων.

Η Αρτεμίου με μια γραφή βατή, καθημερινή, απλή επιτυγχάνει να περιγράψει έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Mε ακρίβεια αλλά και με αφαίρεση στην εξιστόρηση κορυφώνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ο οποίος «εξαναγκάζεται» να συμμεριστεί τα συναισθήματα και τις εντάσεις των ηρώων. Ο λόγος της, στην πρώτη πεζογραφική απόπειρα μετά από πέντε ποιητικές συλλογές και οκτώ βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, είναι κλασικά διαρθρωμένος, ταυτόχρονα όμως δυνατός και φορτισμένος, με εμφανή την ποιητικότητα (Έξω το ψιλόβροχο ξεψυχούσε με μικρές, κουρασμένες σταγόνες) που αξιοποιείται για να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος και βάθος στο κείμενο:
Έκανε ένα γύρο με το βλέμμα στο δωμάτιο. Μύρισε τη μιζέρια στα ξεχαρβαλωμένα έπιπλα στο φθαρμένο καναπέ, στις κουρτίνες που κρέμονταν σαν ικέτιδες στα τζάμια. Πήρε βαθιά αναπνοή και το αποφάσισε. Έψαξε βιαστικά στο σωρό με τα κουρέλια, φόρεσε το μοναδικό φουστάνι που στεκότανε ακόμα λιγάκι αξιοπρεπώς στο κορμί που δάμασε ο χρόνος. Έσιαξε όπως όπως τα μαλλιά της, ξεθωριασμένα σαν την κρύα μέρα στο κατώφλι της και κίνησε με τα πόδια να βρει  τη χαμένη ελπίδα. 

Τα σχήματα του λόγου χρησιμοποιούνται αριστοτεχνικά· δεν είναι κραυγαλέα, δεν ανακόπτουν τη ροή, αντίθετα παρασύρουν τον αναγνώστη στην πλοκή και επιτείνουν το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ιστορίας μέχρι την τελική κάθαρση: «Ένα δόρυ αιχμηρό τρύπησε τις αντιστάσεις της, μπήκε εκείνη η άνοιξη στην ύπαρξή του, αφήνοντας ελεύθερη την κατάδυσή του στο χθες, καινούριος ουρανός πιο δροσερός θα στάξει τις καινούριες μέρες που έρχονται.
 
Όμως, τα διηγήματα παρότι περιγράφουν στιγμές θλίψης, απόγνωσης, μοναξιάς, πένθους,  παραμένουν στο βάθος τους αισιόδοξα, καλοσυνάτα, ανθρώπινα. Δυο μικρά δείγματα:
Βγήκαν στο δρόμο, περπάτησαν ακουμπώντας στην άκρη της καρδιάς τους, φτάσανε μέχρι το σύνορο της αγάπης τους, το διάβηκαν κι ανοίξανε καινούριο ουρανό επάνω από την καθημερινότητά τους. Πλατύτερο, να χωράει το αναπάντεχο και πιο γαλάζιο, να βάφει όλες τις άχρωμες ώρες τους. (σελ. 13)

Πήρε το πρώτο αεροπλάνο κι ήρθε ν’ ανοίξει την αγκαλιά του στο Γιώργη, σαν φωλιά που κλείνει μέσα της το κρύο της ψυχής. Και σαν κόπασε η πρώτη συγκίνηση έβγαλε απ’ την τσέπη το κλειδί. Τέσσερα δωμάτια όλα κι όλα. Και στο πίσω μέρος μια μεγάλη αυλή. Για να φυτεύει, πια τις αντοχές και τις ελπίδες, προσμένοντας ολόχρονα τους πολύτιμος καρπούς της. (σελ 83).
Η «Αφύπνιση 800 mg» είναι ένα βιβλίο που θα διαβαστεί και θα συγκινήσει.
«Μ»

H Eλένη Aρτεμίου-Φωτιάδου κατάγεται από την Αμμόχωστο. Είναι Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης. Ασχολείται με την ποίηση και την παιδική λογοτεχνία καθώς και με το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σενάριο. Το λογοτεχνικό της έργο έχει τύχει διαφόρων διακρίσεων και είναι συνεργάτης της International Art Academy.

No comments: