Tuesday, November 6, 2012

Διαφάνεια και αξιοκρατία ζητούν οι πολίτες από τα κόμματα

Μήνυμα από την κίνηση «Πολίτες Μπροστά» προς πολιτικές δυνάμεις


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και ένα σύστημα από τη διαφθορά και την κομματική υποτέλεια ζητά η κίνηση «Πολίτες Μπροστά» με υπόμνημα που έστειλε πρόσφατα στη Βουλή εξ αφορμής συζήτησης για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σε υπόμνημα που απεστάλει την περασμένη εβδομάδα στα κόμματα αναφέρεται ότι η ομάδα των πολιτών έχει θέσει ως στόχους της την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη λειτουργία των κομμάτων για το κοινό καλό, την υπεύθυνη συμπεριφορά πολιτών και πολιτικών και την αποτελεσματική λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

 Η κίνηση «Πολίτες Μπροστά» εισηγείται τροποποίηση του νόμου περί Πολιτικών Κομμάτων «ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση συστάσεων της ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς (GRΕCΟ) και η απάλειψη των κενών και των ασαφειών που καθιστούν το νόμο στη σημερινή του μορφή ανεφάρμοστο. 
 
Η κίνηση επικεντρώνεται «στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της υπευθυνότητας». Στόχοι της είναι να τερματιστούν όλες οι μορφές διαφθοράς, περιλαμβανομένων της αναξιοκρατίας, του ρουσφετιού, του νεποτισμού και της κατάχρησης εξουσίας.

Επίσης υποστηρίζει ότι πρέπει κόμματα και πολιτικοί να λειτουργούν με υπευθυνότητα, για το κοινό καλό, να συμπεριφέρνονται οι πολίτες με υπευθυνότητα, να λειτουργεί αποτελεσματικά ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, να βελτιωθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης και να τερματιστεί η χρήση του Κυπριακού σε κομματικές αντιπαραθέσεις, να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να αναζητηθεί μια λύση που να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Όραμά τους, αναφέρουν, είναι «ένα αποτελεσματικό πολιτειακό σύστημα βασισμένο σε αρχές και αξίες, με πολιτική ηθική και διαφάνεια, απαλλαγμένο από διαφθορά και κομματική υποτέλεια. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές». 
 
Ως προς το ποιοι είναι αναφέρουν πως πρόκειται για «ελεύθερα σκεπτόμενους, ενεργούς Κύπριους πολίτες, προερχόμενοι από ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, χωρίς να υπηρετούμε καμία πολιτική δύναμη και χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες. Μας ενώνει η έντονη ανησυχία για τα κακώς έχοντα του πολιτειακού μας συστήματος και η άμεση ανάγκη βελτίωσής του, αναγνωρίζοντας το δικό μας μερίδιο ευθύνης με τη μέχρι τώρα ανοχή μας». Υπογραμμίζουν ακόμα ότι «το “Πολίτες Μπροστά” δείχνει ότι είναι καιρός να μπουν μπροστά τα συμφέροντα των πολιτών (το κοινό καλό) και όχι τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων, κομμάτων ή κατεστημένων.

Το “φτάνει πια” δείχνει το συναίσθημα της αγανάκτησης με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά και την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε κάτι για αυτό. Δηλώνει ένα τέλος σε ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα και μια αρχή για ό,τι πρόκειται να έρθει». 
Δείτε : Group of States against corruption (GRECO)

No comments: