Friday, July 6, 2012

Ανάγκη αλλαγής εικόνας της Ελλάδας (Rebranding Greece)

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόσωπο, μια νέα εικόνα…
Πρέπει να «παρκάρουμε» πια την εικόνα του Ζορμπά, που πλέον μόνο κακό κάνει

Πώς από τον "καταφερτζή" Έλληνα, φτάσαμε στον "αναξιόπιστο τεμπέλη"; Μπορεί να μας σώσει η αλλαγή της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας και οι ξένοι για εμάς; Ο σύμβουλος επικοινωνίας Πίτερ Οικονομίδης εξηγεί γιατί ένα νέο brand ίσως αποτελέσει το ξεκίνημα μιας πορείας που θα μας βγάλει από την κρίση.

Η εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, έχει τραυματιστεί λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Οι ανέμελοι Έλληνες έγιναν ξαφνικά "τεμπέληδες", "άσωτοι", "απατεώνες" και "λαθρεπιβάτες" του ευρώ.

Μπορούμε άραγε να αλλάξουμε την εικόνα μας και πόσο σημαντικό είναι αυτό, όταν η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα και η ύφεση πάει χέρι-χέρι με την εθνική κατάθλιψη;

Ο Πίτερ Οικονομίδης*, σύμβουλος επικοινωνίας στην ομιλία του στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Αριστοτέλης» της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι ακόμα και μια χώρα που είναι ή παρουσιάζεται υπό πτώχευση, μπορεί και οφείλει να αλλάξει την εικόνα της, για να σωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, ο τρόπος που προβάλλουμε την Ελλάδα, από το 2004 και μετά είναι εγκληματικός. 

Στην ομιλία του υποστήριξε ότι μπορεί η χώρα μας να αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, αλλά ίσως το μυστικό για την έξοδο από αυτή να βρίσκεται στο πώς διαχειριζόμαστε τα προβλήματα της εικόνας και της φήμης μας στο εξωτερικό.
 
Ο κ. Οικονομίδης επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, μόνο η Ελλάδα έχει αποκτήσει τον τίτλο του "μαύρου προβάτου" της παγκόσμιας οικονομίας και μάλιστα με δική μας ευθύνη. H Ελλάδα, είναι ένα τεράστιο "brand", το οποίο δεν διαχειριζόμαστε σωστά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
 

Στην ομιλία του στο συνέδριο της ΕΔΕΕ, παρουσίασε αυτό που εκείνος ονομάζει "Google brand Barometre". Δηλαδή τα αποτελέσματα αναζήτησης στο Google σε σχέση με την Ελλάδα.
Η εικόνα της χώρας μας στο διαδίκτυο, βάσει των αναζητήσεων είναι αποκαλυπτική. Πρώτο με διαφορά είναι το "Greece Crisis", δεύτερο το "Zorba the Greek" και τρίτο το "Greek corruption".
Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Αρχαία Ελλάδα και η Ακρόπολη, κάτι που δείχνει πόσο μεγάλη ζημιά έχει γίνει στην εικόνα μας τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό βρίσκεται στα κεφάλια των ανθρώπων» είπε ο κ. Οικονομίδης, ο οποίος φέρνοντας το παράδειγμα των "Rooms to let" και του... «σπέσιαλ φραπέ», τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουμε να πουλάμε τουρισμό και να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε την εντύπωση που προκαλούμε στον κόσμο.

Ο κ. Οικονομίδης στην ομιλία του υποστήριξε, ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια συνεκτική αφήγηση που θα αντιπροσωπεύει την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Πρόσθεσε ότι έχουμε αποδείξει με αντίστοιχες καμπάνιες στο παρελθόν, το 1986 ("Επιστρέφω σπίτι στην Ελλάδα"), το 1991 ("Διαλεγμένη από τους Θεούς") και φυσικά το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι μπορούμε να προβάλλουμε μια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, που να μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι.

«Αυτό που νιώθει και πιστεύει ένα έθνος για τον εαυτό του, καθορίζει αυτό που πιστεύει ο κόσμος γι' αυτό», τόνισε ο κ. Οικονομίδης και έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι «το μέλλον βρίσκεται στα χέρια μας, επειδή είμαστε Έλληνες. Ως Έλληνες έχουμε φαντασία και τώρα είναι ώρα να φανταστούμε το μέλλον μας».


«Δεν νιώθουμε καλά και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα»
O Πίτερ Οικονονομίδης υποστηρίζει με πάθος, ότι το να ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα που έχουν για μας διεθνώς αυτή τη στιγμή, είναι εξίσου σημαντικό με την προσπάθεια που γίνεται για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Ένα brand είναι κυρίως το πως νιώθουμε για τον εαυτό μας και είναι φανερό ότι δεν νιώθουμε καλά. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Πρέπει να γίνει η αρχή. Μια ομάδα δεν μπαίνει στο γήπεδο λέγοντας ότι θα σκοράρει, μπαίνει πιστεύοντας ότι είναι καλή και θα παίξει καλά. Πώς μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό αν δεν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας;», λέει χαρακτηριστικά.

Το παράδειγμα της Apple
Ο κ. Οικονομίδης φέρνει το παράδειγμα της Apple, που από τον γκρεμό έφτασε στην κορυφή. Γνωρίζει καλά το πώς έγινε αυτό, καθώς ήταν μέλος της ομάδας που δημιούργησε και λάνσαρε την θρυλική πλέον καμπάνια "Think different".

«Ξέρω πως μια εταιρεία δεν λειτουργεί όπως μια χώρα, αλλά το παράδειγμα του πώς άλλαξε την εικόνα της η Apple, πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας».

«Η Apple το 1997 ήταν μια εταιρεία υπό πτώχευση. Και όμως με την έλευση του Στιβ Τζομπς, μια διαφορετική προσέγγιση και την καμπάνια "Think different" που λανσάραμε, κατάφερε να είναι σήμερα η δεύτερη εταιρεία σε αξία στον κόσμο" σημειώνει και προσθέτει:
"Δεν έγινε αμέσως το θαύμα, αλλά με την αλλαγή της εικόνας και πολλή δουλειά τα καταφέραμε. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα».


Το 2004 και ο Ζορμπάς
Γυρίζοντας πίσω στο 2004, που μοιάζει τόσο μακρινό πια, αναρωτιέται πώς από εκείνη την μαγική εικόνα της Ελλάδας φτάσαμε στο σκοτεινό σήμερα.

«Τι υπέροχη στιγμή και τι υπέροχη προβολή της χώρας μας. Αισθάνθηκα υπέροχα τότε και έχουμε ανάγκη αυτές τις δύσκολες στιγμές να προσπαθούμε να νιώθουμε καλά. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν καλά, κάνουν σπουδαία πράγματα» δηλώνει και προσθέτει ότι αυτό που κάναμε το 2004 μπορούμε να το ξανακάνουμε.

Στην επισήμανσή μας ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι σήμερα διαφορετικές, απαντά ότι ακριβώς γι' αυτό πρέπει τώρα να αναδημιουργήσουμε την εικόνα μας.

Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο κύριος Οικονομίδης υποστήριξε ότι πρέπει να «παρκάρουμε» πια την εικόνα του Ζορμπά, που πλέον μόνο κακό κάνει. Την εποχή που δημιουργήθηκε αυτή η «διονυσιακή» εικόνα για την Ελλάδα, ήταν κάτι φυσικό, με τον μύθο του Ωνάση και τη Μελίνα να μας αντιπροσωπεύουν στο εξωτερικό και τους Έλληνες να υποδέχονται με χαμόγελο και γλέντια τους τουρίστες.

Ο «καταφερτζής» Έλληνας που ξεκινά από το μηδέν γοήτευε στο παρελθόν, αλλά ο κόσμος εξελίσσεται και εμείς μείναμε στο «έτσι είμαστε εμείς».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, όλοι οι ξένοι έχουν μια ευχάριστη εικόνα από τον "Δημήτρη", τον "Βαγγέλη", τον "Νίκο" που γνώρισαν κάποτε σε κάποιο ελληνικό νησί, αλλά δεν μπορούν να μη συνδέσουν αυτή την ανάμνηση και με μια εικόνα κάποιου που τους κλέβει στο λογαριασμό και τους παρέχει υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας.

«Θέλει δουλειά, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε»
Ο κ. Οικονομίδης παραμένει πάντως αισιόδοξος, τονίζοντας ότι μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα μας. «Μπορεί κάποιος να μου πει, άσε μας ρε φίλε, πώς θα γίνει αυτό; Και όμως μπορούμε, θέλει πολύ δουλειά, αλλά αν δεν αλλάξουμε εμείς την εικόνα μας, δεν θα αλλάξει και ο τρόπος που μας βλέπουν οι άλλοι», υποστηρίζει.

Σημειώνει, ότι η Ελλάδα είναι πάνω απ' όλα ένα "Concept", μία ιδέα και βρίσκεται ριζωμένη στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

«Σκεφτείτε. Έχουμε στον κέντρο της πόλης μας την Ακρόπολη. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούμε να πιστέψουμε ότι θα πάμε καλύτερα. Ζούμε απλώς μια στιγμή σε μια τεράστια ιστορία. Δεν προτείνω επιστροφή στις ρίζες και στο παρελθόν. Πρέπει όμως να βρούμε τον τρόπο να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν και να αναδημιουργήσουμε την εικόνα της Ελλάδας με το βλέμμα στο μέλλον».

*Ο Πίτερ Οικονομίδης γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική αλλά ζει και δραστηριοποιείται έντονα στην Ελλάδα. Είναι σύμβουλος επικοινωνίας παγκοσμίου φήμης (Global Brand and Communications Consultant) με σημαντική πορεία στον χώρο της διαφήμισης και ιδρυτής της Felix BNI A.E., μιας διεθνούς εταιρείας branding consultancy με έδρα την Αθήνα.
Δείτε το βίντεο : Rebranding Greece 

1 comment:

Marilu said...

Querido amigo, tenha um lindo final de semana. Beijocas