Tuesday, July 10, 2012

Κυπριακή Προεδρία, καλά τα πήγαμε ώς τώρα

Του Ανδρέα Χατζήπαπα

Καλά τα πήγαμε στα πρώτα μας τεστ στην Προεδρία της ΕΕ. Θετικές εντυπώσεις γενικά άφησε η Κύπρος, παρά τις δοκιμασίες που περνά με την Τρόικα και την ένταξή της στον Μηχανισμό Στήριξης.

Η παρουσία του Προέδρου Χριστόφια ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου ήταν γενικά καλή, ενώ μας συγκίνησε η ομόθυμη στάση των ευρωβουλευτών μας που στήριξαν τον Πρόεδρο, έκαμαν σωστές και εύστοχες παρεμβάσεις για να υπερασπιστούν τα δίκαια του κυπριακού λαού, και έδειξαν ότι κοινή πολιτική είναι να επιτύχει η κυπριακή Προεδρία.

Η τελετή στο Κούριο ήταν επίσης επιτυχής. Η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της κυπριακής Προεδρίας στο ευρωκοινοβούλιο περιείχε θέσεις αξιοπρόσεκτες. Ναι, οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας δεν έχουν λύσει τα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών. Ο πλούτος να καταμερίζεται πιο δίκαια. Να οικοδομηθεί μια περισσότερο κοινωνική Ευρώπη, με πραγματική αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Να εφαρμοστεί στρατηγική ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Πολύ εύστοχη η αναφορά του Προέδρου Χριστόφια στον Σωκράτη και τον καλό Αθηναίο. Ναι, οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν καθήκον να εργαστούν ακούραστα για να κάνουν την Ευρώπη ένα καλύτερο μέρος για όλους τους πολίτες της, και τις μελλοντικές γενεές.

Πολύ σωστή και η τοποθέτησή του για το ζήτημα του εταιρικού φόρου. Είναι πράγματι θέμα επιβίωσης για την Κύπρο. Καλά τα είπε στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι οφείλουν να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη και να καταδικάζουν δημόσια και με έμφαση τις απαράδεκτες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου. 


Από εκεί και πέρα, ο Πρόεδρος τα χάλασε κάπως με την επιμονή του να αναφέρεται στους Έλληνες με την κακή έννοια… και να εκθειάζει το κόμμα του, σαν να προσφωνούσε λαϊκά σωματεία… Επίσης, τόνισε την ανάγκη να περιορίσουμε τις σπατάλες και να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά (αυτός που απέρριπτε κάθε τέτοια προτροπή από το ΔΝΤ και τους «κινδυνολόγους» τα τελευταία 4 χρόνια) ενώ άφησε αιχμές για ελλιπή εποπτεία των τραπεζών κατά τη θητεία του τέως διοικητή της Κεντρικής, Αθανάσιο Ορφανίδη.

Πάντως, ακούοντας τον κ. Ορφανίδη στη συνέντευξή του στο Σίγμα, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι κύριοι παίκτες που είχαν ευθύνη να περισώσουν και να θωρακίσουν την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα, κατά την πιο κρίσιμη περίοδο, το έπαιζαν εγωιστικά, με κόντρες, χωρίς επαφή και συνεννόηση μεταξύ τους, με μια υπεροψία που αγγίζει τα όρια της εγκληματικής ανευθυνότητας, Φρίττει ένας όταν ακούει ότι για τόσο σοβαρά θέματα, η ιδιαιτέρα του διοικητή τηλεφωνούσε για να διευθετήσει συνάντησή του στο Προεδρικό και δεν έπαιρνε απάντηση. Και αυτός έστελλε ραβασάκια με προειδοποιήσεις, αλλά επειδή δεν έπαιρνε απάντηση, δεν προέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Δηλαδή, να βυθίζεται το σκάφος της οικονομίας, να καίγεται ο τόπος, και αυτοί να αποφεύγουν επαφή, επικοινωνία, άμεση δράση… Τόσο μακριά ήταν το Προεδρικό από τα γραφεία της Κεντρικής! 
Τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Πρόεδρος, όταν Ορφανίδης και Χαρίλαος Σταυράκης κρατούσαν αποστάσεις και δεν συνομιλούσαν καν. Όφειλε να τους καλέσει στο Προεδρικό και να επιμένει να έχουν οι τρεις τους τακτικές εβδομαδιαίες συζητήσεις.

Και όταν μετέβη στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011, στην οποία αποφασίστηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, ανεβάζοντάς το στο 74% συνολικά, ο κύριος Πρόεδρος δεν συμβουλεύτηκε φαίνεται ούτε τον αρμόδιο υπουργό Κίκη Καζαμία, ούτε βέβαια τον διοικητή της Κεντρικής. Με αποτέλεσμα η απόφαση αυτή να προκαλέσει ζημιά 4 δισ. ευρώ στην κυπριακή οικονομία. Ίσως δεν είχε εκλογή από του να δώσει τη συναίνεσή του ο κ. Χριστόφιας, αλλά όπως εγκρίθηκαν 48 δισ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, έπρεπε να επιμείνει να δοθεί κάποια βοήθεια και στις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούσαν στην Ελλάδα, και υπέστησαν τις ίδιες επιπτώσεις. 
 
Οι ίδιες οι τράπεζες βέβαια φέρουν τη δική τους ευθύνη. Το πόσο άσοφα συμπεριφέρθηκαν, ολόκληρη την αλήθεια θα τη μάθουμε φαίνεται μόνο από τις έρευνες που άρχισε η Τρόικα. 
Γιατί μεταξύ άλλων εξαπάτησαν τον κοσμάκη με τα αξιόγραφα που εξέδωσαν, και τώρα άφησαν αυτούς τους επενδυτές απροστάτευτους, ενώ ζητούν και εκατομμύρια βοήθειας από το κράτος. Ναι, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για την αμέλεια ή τις άφρονες πράξεις τους.
Ανδρέας Χατζήπαπας
ahadjipapas@hotmail.com




No comments: