Wednesday, June 6, 2012

Εγκαίνια του νεόδμητου κτιρίου του Αρχείου του ΡΙΚ

Ανεκτίμητο αρχείο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας τέλεσε σήμερα, 5 Ιουνίου 2012, τα εγκαίνια του νεόδμητου κτιρίου του Αρχείου του ΡΙΚ,  το οποίο στεγάζει από σήμερα το ανεκτίμητης ιστορικής αξίας οπτικοακουστικό υλικό του ΡΙΚ, των τελευταίων πενήντα και πλέον χρόνων. 

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη μεγάλη σημασία του Αρχείου του ΡΙΚ στην καταγραφή της ιστορίας της Κύπρου.

Το έργο αυτό, σημείωσε, αποτελεί την απάντηση σε μια μεγάλη ανάγκη της εποχής μας να διαφυλαχθεί η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά όπως έχει οπτικοακουστικά καταγραφεί από το ΡΙΚ τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια.
 
Το Αρχείο του ΡΙΚ, πρόσθεσε, περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές ιστορικές στιγμές του λαού μας όπως είναι οι κοινωνικοί αγώνες, οι αγώνες κατά της αποικιοκρατίας για ελευθερία, η ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, τα γεγονότα του προδοτικού πραξικοπήματος και η Αντίσταση, η βάρβαρη τουρκική εισβολή και η κατοχή.

Τόνισε παράλληλα ότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα καταβάλλεται συνειδητή προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους παραχάραξης της σύγχρονης ιστορίας μας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγάλη προδοσία,  το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.  Αυτή η προσπάθεια, σημείωσε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει.
 
Ποτέ να μην ξεχνούμε,  επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  ότι τόσο το ίδιο το ΡΙΚ όσο και το Αρχείο του είναι απόκτημα και περιουσία ολόκληρου του Κυπριακού λαού,  Ελληνοκυπρίων,  Τουρκοκυπρίων,  Μαρωνιτών,  Αρμενίων και Λατίνων.  

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε τέλος ότι η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το πολυεπίπεδο έργο που επιτελεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Κύπρου και θα συνεχίσει να τη στηρίζει.


Στο  χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ κος Μάκης Συμεού ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε νέα σύμβαση με το Πανευρωπαϊκό ειδησεογραφικό κανάλι Εuronews με την οποία θα χρηματοδοτήσει ελληνική έκδοση του Euronews, που θα μεταδίδεται σε εικοσιτετράωρη βάση στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
Ο κος Συμεού ανέφερε επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές στο Euronews ότι η νέα αυτή υπηρεσία θα πρέπει να λειτουργήσει στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.
Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ τόνισε ότι προσδοκία είναι το Αρχείο του ΡΙΚ, να γίνει πηγή έρευνας και γνώσης,  μνήμης της ιστορίας του τόπου και του λαού και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Ο κος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τώρα απομένει η εξεύρεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για συντήρηση και ψηφιοποίηση του υλικού.  Το ΡΙΚ, πρόσθεσε, υπέβαλε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος,  η οποία ευελπιστεί ότι θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο Αρχείο του ΡΙΚ διατίθενται 2400 ώρες οπτικοακουστικού υλικού με τη μορφή φίλμ της περιόδου 1960-1974. Διατίθεται επίσης μεταγενέστερο υλικό διαφόρων τύπων αποτελούμενων από 2800 ώρες της περιόδου 1974-1988.
 
Το νεόδμητο κτίριο του Αρχείου έχει κατασκευαστεί με τα πλέον σύγχρονα υλικά ώστε να ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές ανάγκες της εποχής και πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για πράσινα κτίρια.

Της τέλεσης των εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.  Προβλήθηκαν επίσης αφιερώματα για το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό αρχείο του ΡΙΚ και έγινε ξενάγηση στους χώρους.

1 comment:

BlogCyEu said...

Big contrast with the Film Archive maintained for many years by volunteers. https://www.facebook.com/pages/Cyprus-Film-Archive/148584498516030