Friday, May 11, 2012

Tελικός Διαγωνισμός FameLab 2012


 Talent Show ... για επιστήμονες!

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο τελικός του διαγωνισμού FameLab Cyprus2012 την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 για την ανάδειξη ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Νικητής του Διαγωνισμού ήταν o Ιωάννης Καρυπίδης, τεχνολόγος βιοϊατρικών εργαστηρίων που παρουσίασε με σαφήνεια και χάρισμα το φαινόμενο της ανθρώπινης σύλληψης. (Στη φωτογραφία αριστερά).


Ο νικητής πέραν του ποσού των 2000 ευρώ, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διεθνή διαγωνισμό FameLab που θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου στο Cheltenham της Αγγλίας. Δεύτερο βραβείο δόθηκε στη Λουκία Ταξιτάρη για την παρουσίαση της με θέμα “naturally social” και το τρίτο βραβείο στον Στυλιανό Γιατρό που παρουσίασε με παραστατικό τρόπο την ευστάθεια των κατασκευών.


Και  οι δέκα φιναλίστ από τους προκριματικούς, κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους κριτές και το κοινό που παρακολούθησε το διαγωνισμό από το στούντιο 3 του ΡΙΚ. Οι κριτές, Δρ. Φίλιππος Πατσαλής, Διευθυντής Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Δρ. Νίκος Περιστιάνης, Κοινωνιολόγος και Πρόεδρος Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κα Έλενα Παπαδοπούλου, ηθοποιός, Δρ. Βασίλης Τσάκαλος, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού Δρ. Μυρτάνη Πιερή, βαθμολόγησαν τους διαγωνιζόμενους στη βάση τριών κριτηρίων: Το περιεχόμενο, τη σαφήνεια και το χάρισμα.

Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων έπρεπε να είναι επιστημονικά ακριβές. Η σαφήνεια είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική επικοινωνία της επιστήμης γι’ αυτό και έπρεπε να διασφαλιστεί ότι τόσο οι κριτές όσο και το κοινό μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και να κατανοήσουν την επιστημονική έννοια.
 
Διοργανωτές του Διαγωνισμού ήταν το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) και συνδιοργανωτής το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Ο διαγωνισμός FAMELAB έγινε πλέον θεσμός σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού. (Στη φωτογραφία οι τρεις πρώτοι νικητές με την παρουσιάστρια Δόξα Κομωδρόμου).

Τι είναι το FameLab;
Βασισμένο στο επιτυχημένο μοντέλο FameLab UK, το FameLab Κύπρου είναι ένας εθνικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου νέου ταλέντου στην επικοινωνία της επιστήμης.

Η ιδέα αρχικά γεννήθηκε στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του
Cheltenham της Βρετανίας, με στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους.

Ποιος είναι ο στόχος του
FameLab;
Ο στόχος του FameLab είναι να ενθαρρύνει επιστήμονες, μηχανικούς, τεχνολόγους, μαθηματικούς ώστε να εμπνεύσουν και να συγκινήσουν τη φαντασία του κοινού με όραμα για την επιστήμη στον 21ο αιώνα. Νέα πρόσωπα της επιστήμης τα οποία μπορούν να αναπτύξουν τις ιδέες τους και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες σε τηλεοπτικούς και μη-ειδικούς ακροατές. 
 
Παρουσίαση
Οι διαγωνιζόμενοι σε τρία λεπτά θα πρέπει να εντυπωσιάσουν τους κριτές και το κοινό με μια διασκεδαστική, πρωτότυπη και τεκμηριωμένη, προφορική παρουσίαση, ενός σύγχρονου επιστημονικού θέματος.
H παρουσίαση μπορεί να γίνει είτε στην ελληνική είτε στην αγγλική γλώσσα. Η κριτική επιτροπή υποβάλει ερωτήσεις πάνω στο θέμα και θα κάνει εποικοδομητική κριτική (feedback).

Ποιος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός για συμμετοχή σε οποιοδήποτε άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω το οποίο εργάζεται ή σπουδάζει θετικές επιστήμες, τεχνολογία, επιστήμες της μηχανικής, μαθηματικά ή ιατρικές επιστήμες, με πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. 
  
Ο τελικός μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση του ΡΙΚ.
 
Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε στη Βρετανία το 2005 άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο σε πολλές χώρες διεθνώς. Το δίκτυο του FameLab εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα και το 2012 θα διεξαχθεί σε 20 χώρες: Αίγυπτος, Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Νότιος Αφρική, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Τσεχοσλοβακική Δημοκρατία και iΧονγκ Κονγκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διοργάνωση του FameLab στις ΗΠΑ ανέλαβε η NASA.

Περισσότερες πληροφορίες: famelab@ucy.ac.cy
Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου
Τηλ.
+357-22 894 294/-22 894 288
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου

4 comments:

myrtani said...

Μπράβο σε ΟΛΟΥΣ τους συντελεστές για έναν υπέροχο διαγωνισμό! Ελπίζω το Famelab να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο ...και μαζί του και η επιστημονική παιδεία του νησιού! :)

Lydia said...

Famelab is a wonderful idea. Congratulations to every participant, including judges, because science experts are of paramount importance to our future.

Rosa Luzz Universo Holístico said...

Vim te conhecer porque sou amiga e colaboradora da Marcia Grega (Marineide). Trabalhamos juntas e ela fez um blog e um site pra mim. Gostaria que você conhecesse!

Um grande abraço!
Rosa X

Sônia Pachelle said...

Eu sinceramente não conhecia, e lendo o texto achei muito interessante. Parabéns aos talentos apresentados, gente inteligente, que tem potencial para seguir em frente.

Diferente no Brasil, que o ensino básico já não ensina nada, imaginem o resto como é que fica.

Por isso, aí fóra os nossos amigos pensam que aqui só tem indios mesmo.

É o pais de feriados prolongados, em que os trabalhadores se divertem e acabam o mes sem dinheiro.

Nossa realidade é um massacre.

Beijos sonia.