Thursday, May 10, 2012

Η μνήμη της γεύσης και του μόχθου

Για τα παραδοσιακά εδέσματα του Ριζοκαρπάσου

Ένα πρωτότυπο και αξιόλογο βιβλίο για τα παραδοσιακά εδέσματα του Ριζοκαρπάσου, τα παραδοσιακά σκεύη και τα εργαλεία της ριζοκαρπασίτικης κατοικίας, διανθισμένο με μικρές αληθινές ιστορίες έγραψε με πολύ αγάπη, μαστοριά και μεράκι ο συγγραφέας Ηλίας Μανιταράς.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Η μνήμη της γεύσης και του μόχθου» και σ’ αυτό περιγράφεται η ζωή στο Ριζοκάρπασο μέσα από την παράθεση στοιχείων για τον πολιτισμό, τους κατοίκους, τα ήθη, τα έθιμα καθώς και  άλλες διαστάσεις της ζωής.  

Η προσπάθεια του συγγραφέα είναι πραγματικά πρωτοποριακή αφού οι περιγραφές για τη ζωή στην καρπασίτικη γη παρουσιάζονται μέσα από τα εδέσματα, τον οικιακό εξοπλισμό και τα υλικά προϊόντα της περιοχής.

Η κωμόπολη του Ριζοκαρπάσου είναι το ακροτελευταίο ανατολικό μέρος του Ελληνισμού. Είναι επίσης η πιο αραιοκατοικημένη κωμόπολη της Κύπρου και δίχως αμφιβολία είναι από τους πιο όμορφους τόπους του νησιού. Είναι σχηματισμένο πάνω σε υψώματα, πλαγιές και βαθουλώματα της γης, με κατοικίες κτισμένες όπως οι αρχαίες κώμες, η μια μακριά από την άλλη.  «Είναι αυτής της κωμόπολης που προσπάθησα να καταγράψω την κουζίνα, τα μέσα που χρησιμοποιούσαν αλλά και διάφορες μικρές αληθινές ιστορίες», αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου.

Ο Ηλίας Μανιταράς τα κατάφερε περίφημα στην προσπάθειά του. Η δουλειά του ήταν ιδιαίτερα προσεκτική αφού σεβάστηκε και διατήρησε ακόμα και την καρπασίτικη τοπολαλιά, η οποία χρησιμοποιείται πολλές φορές για την περιγραφή των εδεσμάτων, των σκευών, των εργαλείων και των υλικών που χρησιμοποιούνταν τα παλιά χρόνια. Μέσα από το βιβλίο καταγράφεται ακόμα η άρρηκτη σχέση των ανθρώπων με τη γη του καρπασιού, και των τριών θαλασσών που σχεδόν περικυκλώνουν τη χερσόνησο.

Το έργο του μαρτυρεί την επιμονή και την ευαισθησία ενός ανθρώπου που εμπνέεται από την πολύμορφη σύνδεση του με τον τόπο του. Το βιβλίο καταδεικνύει ότι η ριζοκαρπασίτικη κουζίνα βασίζεται στα φρέσκα υλικά του τόπου, καλλιεργημένα ή μαζεμένα από την άγρια φύση. Και όλα μαγειρεύονταν με λεπτότητα, προσοχή και μαστοριά για να διατηρηθεί η φρεσκάδα τους και στο τέλος σερβίρονταν με τρόπο που υπογράμμιζε τη διάκριση των γεύσεων.

Το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου εμπλουτίζεται με την παράθεση αρκετού φωτογραφικού υλικού, που αφορά τα σκεύη και τα εργαλεία της ριζοκαρπασίτικης κατοικίας με επεξηγηματικές λεζάντες.

Σκοπός του συγγραφέα, όπως ο ίδιος σημειώνει, δεν είναι να μάθει τους αναγνώστες του βιβλίου να μαγειρεύουν, αλλά να υπενθυμίσει τι τρώγανε οι πρόγονοι μας, ποια υλικά χρησιμοποιούσαν και με ποια μέσα ετοίμαζαν τα εδέσματα τους.

Το βιβλίο «η μνήμη της γεύσης και του μόχθου» του Ηλία Μανιταρά αποτελεί μια σημαντική πηγή για τον αναγνώστη που θέλει να κάνει μια αναδρομή στα παλιότερα χρόνια της καρπασίτικης χερσονήσου για να γνωρίσει στοιχεία της ζωής, τα ήθη και τα έθιμα της. Και η ιστορική αυτή αναδρομή γίνεται μέσα από ένα νόστιμο γευστικά τρόπο με την περιγραφή των εδεσμάτων, των εργαλείων και των υλικών που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τους.

Πληροφορίες για το βιβλίο από τον συγγραφέα:
Ηλίας Μανιταράς
99410937

1 comment:

Marilu said...

Querido amigo, linda essa foto dessa senhora fazendo pão, em um forno de quintal. Beijocas