Sunday, May 13, 2012

Να συσταθεί συμβούλιο οικονομίας

Χρειάζονται αποφάσεις και μέτρα χωρίς χρονοτριβή
Του Ανδρέα Χατζήπαπα

 Γιορτάσαμε,  αυτή την βδομάδα, την Ημέρα της Ευρώπης. Μάλιστα, πολύ εύστοχα, η κυβέρνηση επέλεξε την ημέρα αυτή για  να παρουσιάσει το λογότυπο της Κυπριακής προεδρίας της ΕΕ και να τονίσει το όραμα όλων για μια καλύτερη Ευρώπη που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις .

Ελάχιστοι θα σημείωσαν  ότι,  συμπτωματικά, την ίδια μέρα η Κύπρος έπρεπε να τηρεί σεμνές τελετές και μνημόσυνα για τους πρώτους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, δυο νεαρά παιδιά που πριν 56 χρόνια, οδηγήθηκαν στην αγχόνη στις κεντρικές φυλακές.

Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου θυσιάστηκαν  για την απελευθέρωση της  Κύπρου ,  για την ένωση με την Ελλάδα.  Οι καιροί άλλαξαν , όπως και τα οράματα. Η ένωση δεν έγινε, αλλά Ελλάδα και Κύπρος είναι μαζί στην ενωμένη Ευρώπη. Και η μικρή μας πατρίδα ετοιμάζεται να αναλάβει, σε λίγες βδομάδες, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη.

Δυστυχώς οι καιροί  είναι χαλεποί. Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ μαστίζονται από την ανεργία, αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, οι λαοί τους  αντιδρούν στα  μέτρα λιτότητας και ζητούν ανάπτυξη,  ευκαιρίες εργασίας.

Η Κύπρος ζει με την αγωνία της τραγικής κατάστασης στην Ελλάδα . Οι εκλογές δεν έφεραν λύση, η χώρα μένει ακυβέρνητη, το θρίλερ συνεχίζεται χωρίς τελειωμό ενώ καταβάλλονται απεγνωσμένες προσπάθειες για συγκρότηση εθνικής ή οικουμενικής κυβέρνησης που να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Ευχόμαστε να  πετύχει ο στόχος για  ‘’σταδιακή απαγκίστρωση’’ από το μνημόνιο, έτσι που να ληφθούν  μέτρα για ανακούφιση του κόσμου. Αλλά οι ακραίες θέσεις για ακύρωση της συμφωνίας και έξοδο από την ευρωζώνη δεν είναι ρεαλιστικές.

Ας ελπίσουμε ότι θα επιδειχθεί  αίσθημα ευθύνης και σωφροσύνης ,έτσι που η Ελλάδα, με δημοκρατικές διαδικασίες,  να εξέλθει από την κρίση. Διαφορετικά μια παρατεταμένη εκκρεμότητα και αστάθεια θα είναι ότι χειρότερο και για την Ελλάδα και την Κύπρο. Και ας μη ξεχνούμε ότι τέτοιες καταστάσεις απελπισίας, εξαθλίωσης και παρακμής φέρνουν  άλλες δυσάρεστες παρενέργειες. Και  φασιστικά κινήματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Το ζητούμενο για μας στην Κύπρο είναι πως στήνουμε αναχώματα για να προστατεύσουμε, να θωρακίσουμε , την οικονομία μας. Κυρίως τον τραπεζικό τομέα.  Γιατί τυχόν οικονομική κατάρρευση και πτώχευση της Ελλάδας θα έχει καταστροφικές συνέπειες και εδώ. Ενώ ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με την ελπίδα να  ενισχύσουμε την εικόνα μας ως αξιόπιστου κράτους μέλους και να συμβάλουμε ως έντιμος διαμεσολαβητής στην διαμόρφωση αποφάσεων που θα φέρουν  πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία στους λαούς της γηραιάς ηπείρου.
 
Είναι δύσκολο να σχηματιστεί αυτή την (προεκλογική) περίοδο, κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Όμως  μπορεί να συσταθεί εθνικό συμβούλιο για οικονομικά ζητήματα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων και εμπλεκομένων μερών, αλλά και εμπειρογνωμόνων, και  επειγόντως να συζητηθούν τρόποι που προληπτικά να προστατεύσουν την οικονομία.

Εάν πράγματι οι κυπριακές τράπεζες είναι τόσο εκτεθειμένες στην ελληνική αγορά (γίνεται λόγος  για δάνεια ύψους  25 δις ευρω, εκτός από τα ομόλογα ) τότε πρέπει όχι απλώς να ανησυχούμε , αλλά να τρομάζουμε. Ίσως θα πρέπει, όπως προτείνει ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, να αρχίσουμε προκαταρκτικές επαφές με Βρυξέλλες και τον Μηχανισμό Στήριξης, πριν υποχρεωθούμε να το κάνουμε, κάτω από δυσμενέστερους όρους και συνθήκες. εάν δεν εξασφαλίσουμε νέα δάνεια από άλλες πηγές σύντομα. Οι ξένοι επενδυτές και καταθέτες γνωρίζουν την διασύνδεση μας με την ελληνική οικονομία, και πρέπει να ενεργήσουμε έγκαιρα για να τους καθησυχάσουμε ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς.

Εισήγηση μου είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού ανακοινώσει επίσημα, ότι δεν θα επιδιώξει επανεκλογή, να απευθυνθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και να ζητήσει , ανοικτά, τη συμβολή τους, για να αντιμετωπίσουν συλλογικά τη δύσκολη αυτή κατάσταση και να μοιραστούν, έτσι το πολιτικό κόστος.

Χωρίς αλληλοκατηγορίες και επίρριψη ευθυνών.  Χρειάζονται αποφάσεις και μέτρα  χωρίς χρονοτριβή. Πώς θα αντιμετωπιστούν τα τεράστια ελλείμματα, το δημόσιο χρέος, η  ανεργία.  Η διάσωση της οικονομίας πρέπει να γίνει η επείγουσα προτεραιότητα όλων. Εδώ θα δείξουμε υπευθυνότητα, και πραγματικό πατριωτισμό.
Αντρέας Χατζήπαπας

No comments: