Sunday, April 29, 2012

Βουλευτική ασυλία

Απάντηση του Ανδρέα Θεμιστοκλέους στην εφημερίδα "Πολίτης"

Αγαπητοί υπεύθυνοι, εκδότες, αρχισυντάκτες, αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Πολίτης» στα όσα εδώ και μέρες προβάλλετε, γράφετε, δολίως υπαινίσσεστε και αισχρώς συνδέετε, αλλά και για τα όσα επιμελώς αποφεύγετε έστω καν να αναφερθείτε η απάντηση μου είναι η πιο κάτω. Αυτήν τη φορά εύχομαι οι ευαισθησίες σας για τη δεοντολογία σας, να σας επιτρέψουν να τη δημοσιεύσετε όπως ακριβώς έχει και κατά τρόπον ανάλογο με τα δημοσιεύματα σας και όχι όπως την τελευταία φορά που ενώ τα δημοσιεύματα σας έγιναν Κυριακή η απάντηση μου δημοσιοποιήθηκε κάποια Τρίτη:

1.                  Επαναλαμβάνω και σήμερα ό,τι και από τηλεοράσεως είπα. Δηλαδή, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τα όσα είπα, έγραψα και έπραξα όταν ήμουν βουλευτής και βεβαίως την ευθύνη για τις τροχαίες παραβάσεις, τις οποίες η διερευνητική δημοσιογραφία σας ανακάλυψε, αλλά την παραβίαση του Συντάγματος αγνόησε.

2.                 Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τις τροχαίες παραβάσεις για τις οποίες κατηγορούμαι, πρέπει να πω ότι αυτές έγιναν μέσα, στο καθ’ όλα κατανοητό, ελπίζω, από την κοινή γνώμη πλαίσιο των ασφυκτικών δραστηριοτήτων ενός βουλευτή άλλης από τη Λευκωσία επαρχίας και εύχομαι τα κακά που θα βρίσκουν τον τόπο και τον λαό από τους βουλευτές του να είναι μόνον οι συνέπειες που προκύπτουν από τις τροχαίες παραβάσεις τους.

3.                 Όταν τα αστυνομικά όργανα δεν επείθοντο ότι ήμουν βουλευτής και προχωρούσαν στην έγγραφη καταγγελία, στην ερώτηση τι επαγγέλλομαι απαντούσα συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Αυτό όχι μόνο δεν εγίνετο αποδεκτό αλλά τους εξόργιζε με αποτέλεσμα να μην γίνομαι καθόλου πιστευτός. Ως λύση ανάγκης και για να ολοκληρώνεται η διαδικασία, έλεγα το αμπελουργός, που έτσι ή αλλιώς παιδιόθεν ήταν η δεύτερη ασχολία μου.

4.                 Το να κατέβαλλα το ποσό τού προστίμου δεν ήταν το πρόβλημα, όπως χουβαρντάδες πολλοί διατείνονται. Το πρόβλημα ήταν οι βαθμοί ποινής, που αν χρεωνόμουν θα οδηγούσε σε άλλες επιπλοκές, με βασικότερη την αφαίρεση  της άδειας οδηγού και που είμαι βέβαιος ότι και πάλιν η εφημερίδα σας θα εντόπιζε και θα προέβαλλε με πηχυαίους τίτλους του τύπου «Ο βουλευτής Αντρέας Θεμιστοκλέους οδηγεί χωρίς να έχει άδεια οδηγού».

5.                 Συνεπώς και με την οπισθογράφηση στην κλήση που θα ερχόταν της βεβαίωσης ότι πράγματι ήμουν βουλευτής και με την επίγνωση ότι αυτό θα διαβιβαζόταν στον δικαστή είχα τη βεβαιότητα ότι το δικαστήριο δεν θα προχωρούσε σε εκδίκαση της υπόθεσης. Διερωτώμαι αν ο κάθε πολίτης ήταν στη θέση μου τι άλλο θα έπραττε διαφορετικό από εμένα, εκτός ίσως από το να μη θεωρούσε δεδομένο ότι η αστυνομία θα ενημέρωνε το δικαστήριο για την ιδιότητα του και έχοντας υποψίες ότι αυτή θα αποκρυβόταν, να πήγαινε ο ίδιος στο δικαστήριο. Αλήθεια, υπάρχει άλλη παρόμοια περίπτωση; 
 
6.                 Προξενεί κατάπληξη, όμως, ότι αυτή η διερευνητική δημοσιογραφία σας, ενώ έχει ως πηγές πληροφόρησης της ανθρώπους σας στη Γενική Εισαγγελία, στην Αστυνομία και αλλού, δεν εντόπισε πουθενά έστω και μια παράβαση, από άλλους εν ενεργεία μάλιστα βουλευτές, από τις πολλές – πάρα πολλές περιπτώσεις, που και ο Γενικός Εισαγγελέας δημόσια κατήγγειλε ότι γίνονται. Ένεκα τούτου δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν: είτε μοναδικός στόχος σας ήταν ο Θεμιστοκλέους είτε η δημοσιογραφία και η δεοντολογία σας είναι για κλάματα.

7.                 Ο κατάλογος των πράξεων και ενεργειών, που ένας βουλευτής ή ένας τέλος πάντων του δημόσιου βίου, που πρέπει να αποφεύγει να προβαίνει είναι μακρύς και οι πράξεις που διαλαμβάνονται σ’ αυτόν καθώς και η σειρά τους, διαλαμβάνονται και κρίνονται πάντοτε από τις συνέπειες που έχουν για τον τόπο και τον λαό και προφανώς οι τροχαίες παραβάσεις βρίσκονται στο τέλος. Αλλοίμονο αν η προσφορά και η αξία ενός πολιτικού ακυρώνετο από τροχαίες παραβάσεις και όχι από το αν είναι ανέντιμος, ανίκανος, διεφθαρμένος, ανεύθυνος, λαϊκιστής ή δούλος των παντοειδών εξαρτήσεων, αδυναμιών και παθών του, που τον αχρηστεύουν ή τον υποθηκεύουν και τον μετατρέπουν σε όργανο εξυπηρέτησης συμφερόντων που είναι εναντίον του τόπου, εναντίον του λαού.   

8.                Το ότι οι πολιτικές ιδεολογίες μας είναι εντελώς διαφορετικές είναι και θεμιτό και υγιές και γνωστό σχεδόν ανά το παγκύπριο. Αυτό όμως που ούτε θεμιτό είναι ούτε υγιές, είναι το μένος και το πάθος σας εναντίον μου, όπως και εναντίον άλλων και η λυσσαλέα προσπάθεια που συστηματικά καταβάλλετε, αρχής γενομένης από τα δημοψηφίσματα του 2004, ουσιαστικά να με εξοντώσετε πολιτικά και ηθικά.

9.                 Η προσπάθεια σας αυτή ήταν και είναι έκδηλη, συστηματική και πολλαπλώς επιβεβαιωμένη. Από τις δεκάδες δημοσιεύματα εναντίον μου ξεχωρίζουν τα υβριστικά και δυσφημιστικά σας δημοσιεύματα για όσους από το Πολιτικό Γραφείο ήταν εναντίον της υπέρβασης και ασκούσαν κριτική στον Πρόεδρο Χριστόφια, τους οποίους αποκαλούσατε κωθώνια και τους προσάπτατε την κατηγορία ότι ασκούν κριτική στον Χριστόφια γιατί δήθεν θέλουν να κτυπούν τον Αναστασιάδη. Ξεχωρίζουν τα δημοσιεύματα σας για τα θέματα της Παιδείας, Ιστορίας και των αναλυτικών προγραμμάτων. Ξεχωρίζουν τα δημοσιεύματα σας για το ζήτημα των GCE.

10.            Ζηλευτή θέση έχουν τα απανωτά υβριστικά και εξόχως δυσφημιστικά δημοσιεύματα σας εναντίον μου, για την αντίθεσή μου στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και την υιοθεσία παιδιών από αυτούς, που θα κριθούν κατά την εκδίκαση  της αγωγής που κίνησα εναντίον της εφημερίδας σας και που αρχίζει σε λίγες μέρες.

11.              Η δημοσιογραφική σας δεοντολογία είναι ελλειμματική και ελαστική όπως και η συνείδησή σας, την οποία επικαλείστε κατά το δοκούν, όπως κατά το δοκούν επικαλείστε αρχές, τη διαφάνεια, τη δημοκρατία, τον εκσυγχρονισμό, την πρόοδο και τον ευρωπαϊσμό. Τόσο ελλειμματική και ελαστική είναι που δημοσιεύετε αυτά που δημοσιεύετε, γράφετε ότι θέλετε αλλά την άποψη μου δεν τη ζητήσατε, ούτε πριν ούτε μετά. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι, που επιβάλλει ο κώδικας της δικής σας δεοντολογίας!

12.             Η πρακτική την οποία ακολουθείτε είναι επιλογή σας και η επιλογή σας είναι όσοι δεν συμφωνούν μαζί σας ή όσοι δεν συμφωνείτε μαζί τους, σε καίρια ζητήματα που αφορούν τον τόπο, όχι απλά να τους ασκείτε κριτική, έστω και κακόπιστη, αλλά να τους τρομοκρατείτε και αν εξακολουθούν να μην μετατρέπονται σε φερέφωνα ή αντηχεία των απόψεων σας και διεκπεραιωτές των θελήσεων σας, να τους εξοντώνετε και όσοι συμφωνούν μαζί σας, άσχετα με το τι κάνουν και πώς ενεργούν, να τυγχάνουν της ιδιόρρυθμης ασυλίας σας, να τους προστατεύετε, να τους αγλαΐζετε και να τους προωθείτε.

13.             Επικαλείστε, στην περίπτωση μου, τον λαό και το περί δικαίου αίσθημα του. Προφανώς εννοείτε τον λαό εκείνο που επειδή το 2004 σας έφτυσε κατάμουτρα, τότε και έκτοτε καθημερινά τον αποκαλείτε ηλίθιο, σωβινιστή, εθνικιστή, ρατσιστή, αμπάλατο, αππωμένο και ενίοτε προδότη και που καθημερινά προσπαθείτε, πλην όμως αποτυγχάνετε, να τον πείσετε  για τις χαριτωμένες απόψεις σας. Όσον αφορά το περί δικαίου λαϊκό αίσθημα είστε οι τελευταίοι που δικαιούνται να το επικαλούνται, διότι από το «όχι» και μετά σχίζατε επί μακρόν τον λαιμό σας στο να το βαφτίζετε ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα μέσα στην οποία καλλιεργείται το φάντασμα του εθνικισμού και του φασισμού.

14.             Μόλις πρόσφατα προσπαθήσατε να συνδέσετε το όνομα μου κατά τρόπο αισχρό και ελεεινό με τον υπόδικο στην Ελλάδα για δωροδοκία εκατομμυρίων, ένεκα εξοπλιστικών προγραμμάτων και αγορών, πρώην Υπουργό Άμυνας Άκη Τζοχατζόπουλο. Οι αντίστοιχοι και οι όμοιοι τού εν λόγω κυρίου στην Κύπρο δεν είναι προφανώς η αφεντιά μου. Αυτούς να τους αναζητήσετε ανάμεσα στα αγλαΐσματα σας. Θα τους βρείτε πάρα πολύ εύκολα και αντί να ουρλιάζετε για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, θα ήσασταν πολύ πιο πειστικοί αν τότε που εισηγούμουν τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να εφαρμόζεται πλήρως η νομοθεσία για το πόθεν έσχες πολιτικών, υπουργών, βουλευτών, υποψηφίων, μελών Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών και δημοσίων υπαλλήλων, συμφωνούσατε μαζί μου. Η ευαισθησία σας όμως περιορίζεται και εξαντλείται απλά στις τροχαίες παραβάσεις. Πάντως, η ζημιά που επέφερε ο Άκης Τζοχατζόπουλος στα δημόσια ταμεία, τις ένοπλες δυνάμεις και την πολιτική τής Ελλάδας δεν ήταν από τις τροχαίες παραβάσεις του υπουργικού ή του βουλευτικού του αυτοκινήτου. 

15.             Επιπρόσθετα από τα πιο πάνω και σε κάθε περίπτωση είστε υποχρεωμένοι, σε αυτούς που νομίζετε ότι ξεγελιούνται και εξαπατούνται, να απαντήσετε και στα πιο κάτω ερωτήματα:

1.    Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι ένας βουλευτής που τέλεσε παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας οδηγήθηκε αντισυνταγματικά και άρα παράνομα στα δικαστήρια;

2.   Ποιος ευθύνεται για την απόκρυψη και αποσιώπηση ενώπιον του δικαστηρίου τής ενυπόγραφης βεβαίωσης μου ότι ήμουν βουλευτής;

3.   Ποιος φέρει την ευθύνη για την κατακράτηση των δικαστικών αποφάσεων για να μη φτάσουν κοντά μου ενόσω ήμουν βουλευτής;

4.   Πόσες φορές κάθε μήνα, «πιάνονται» υπουργοί, βουλευτές να παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας; Πόσοι από αυτούς που υπερέβησαν το όριο ταχύτητας και εντοπίστηκαν, στη συνέχεια καταγγέλθηκαν και πόσοι από αυτούς που καταγγέλθηκαν πλήρωσαν τα εξώδικα ή αν δεν τα πλήρωσαν, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια;

5.    Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι από το 2007 και μετά η πρακτική που ακολουθεί η γενική εισαγγελία είναι να καταγράφονται οι τροχαίες παραβάσεις όσων έχουν ασυλία και στη λήξη της θητείας τους να καταγγέλλονται. Σε πόσες και σε ποιες περιπτώσεις ακολουθήθηκε αυτή η πρακτική; Και πόθεν ως πόθεν και από πότε οι συνταγματικές διατάξεις επαφίενται σε «εισαγγελικές πρακτικές»; Από πού και ως πού  η ασυλία ερμηνεύεται ως αναστολή διώξεως; Αυτή η πρακτική θα ισχύσει και στην περίπτωση του Προέδρου Χριστόφια; Δηλαδή, μετά την εξάντληση της θητείας του θα διωχθεί ποινικά για τις πιθανές ευθύνες που έχει για την καταστροφή και τους πολλαπλούς θανάτους στο Μαρί;
Ανδρέας Θεμιστοκλέους
Πρώην βουλευτής

No comments: