Sunday, February 12, 2012

Πετράκης Γιάλλουρος, Αγωνιστής της ελευθερίας


Ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59
«Να αγωνιζόμαστε πρέπει, μάνα, να αγωνιζόμαστε για την Κύπρο μας»
Γεννήθηκε στο χωριό Ριζοκάρπασο, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 29 Αυγούστου 1938. Σκοτώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1956 στην Αμμόχωστο από Άγγλους, κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης κρατώντας την ελληνική σημαία. Γονείς του ήταν ο Ζαχαρίας και η Αννεζού Γιάλλουρου και αδέλφια του ήταν ο Λευτέρης, Μαρία, Καίτη, Νίκος και Γιάννης.


Ο Πετράκης Γιάλλουρος όταν σκοτώθηκε, ήταν τελειόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Ψηλός, λεπτός, με σγουρά μαλλιά και γαλανά μάτια και άριστος μαθητής, γι’ αυτό ήταν και ο σημαιοφόρος στις εκδηλώσεις του σχολείου του.

Λατρεία του ο Ελληνισμός. Καημός του και πόθος, αφηγείται η μάνα του, όνειρο και τραγούδι του, η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. «Να αγωνιζόμαστε πρέπει, μάνα, να αγωνιζόμαστε για την Κύπρο μας».
 
Ήταν ο υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Καθήκοντά του ήταν η οργάνωση των μαθητών του σχολείου του, η γραφή και διδασκαλία τραγουδιών αγωνιστικού περιεχομένου, η διανομή φυλλαδίων, η απόκρυψη και διακίνηση οπλισμού, η μεταφορά της αλληλογραφίας και η οργάνωση μαχητικών μαθητικών διαδηλώσεων. 


Για τις δραστηριότητές του αυτές είχε επισημανθεί από τους κατακτητές, οι οποίοι και τον κυνηγούσαν. Στις 6 Φεβρουαρίου 1956 οι μαθητές του Γυμνασίου Αμμοχώστου συγκρούστηκαν με το στρατό και η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο του Γυμνασίου. Την επομένη, 7 Φεβρουαρίου 1956, μαθητές του Γυμνασίου και του Εμπορικού Λυκείου Αμμοχώστου συγκεντρώθηκαν στην οδό Ερμού και οργάνωσαν διαδήλωση.
 
Ο Πετράκης σημαιοφόρος και πάλι, ήταν πλέον ‘σεσημασμένος στόχος’ του κατακτητή. Άγγλος στρατιώτης τον πυροβόλησε στο μέρος της καρδιάς. Ο Πετράκης προχώρησε δέκα βήματα περίπου, φώναξε «ζήτω η ένωση»' και έπεσε. Ήταν ο πρώτος μαθητής που το αίμα του πότισε τη γη της ελληνικής Κύπρου. Με εντολή των κατακτητων, θάφτηκε την ίδια μέρα στο χωριό του, σχεδόν βράδυ.

Ομιλητής ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.


Του μνημοσύνου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.
Η Μαρία Χαραλάμπους, αδελφή του Πετράκη Γιάλλουρου με τον γιό της Χαράλαμπο Χαραλάμους, προσέρχονται για κατάθεση στεφάνου.

Η αδελφή του Πετράκη Γιάλλουρου καταθέτει το στεφάνι της.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.
Ετήσιο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 
1955 - 59 στην εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία.
Πλήθος κόσμου στο προαύλιο της εκκλησίας.
Η νεολαία παρούσα.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Αντωνίου.
Ο Χαράλαμπο Χαραλάμπους συνοδεύει τη μητέρα του Μαρία Χαραλάμπους, αδελφή του ήρωα Πετράκη Γιάλλουρου.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνομιλεί με την Άννα Γιάλλουρου, συγγενή του ήρωα.
Ξανθός, γαλανομμάτης, ηγέτης αγωνιζομένων μαθητών, της Αλκίμου Νεολαίας ΕΟΚΑ στην Αμμόχωστο, σημαιοφόρος του σχολείου ο Πετράκης Γιάλλουρος.
Πετράκης Γιάλλουρος, άριστος στη ζωή, άριστος στο σχολείο, άριστος στον αγώνα τον καλό.
Ο Πετράκης Γιάλλουρος, μας φωτίζει το δρόμο. Το δρόμο της Ελευθερίας, της αδούλωτης Ελληνικής ψυχής.
Στη δεξίωση μετά το μνημόσυνο.
Ο Μακαριώτατος Αρχιπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' συνομιλεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΥ Νίκο Αναστασιάδης.
 Εθνικός Ύμνος.
 
Η θυσία του θα διδάσκει στις επόμενες γενιές το δρόμο της αρετής και του καθήκοντος για την ελευθερία της πατρίδας.
Στην εκδρομή – προσκύνημα, το καλοκαίρι του 1955 στη μητέρα Ελλάδα, με τη στολή και το πηλήκιο του Γυμνασίου, σημαιοφόρος ο Πετράκης Γιάλλουρος με τη Γαλανόλευκη στην κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη 20 Αυγούτου 1955.

Πετράκης Γιάλλουρος ο αγωνιστής της ελευθερίας. Ο τάφος του σήμερα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο...

No comments: