Saturday, February 26, 2011

Friday, February 25, 2011

Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινουπόλεως

The Consulate General of Greece in Istanbul 
 has the honour of inviting you to the  premiere    of the  documentary  ''The Silent School''     produced by the Hellenic History Foundation   (HHF) on the occasion of the  50th anniversary of His All Holiness the Ecumenical Patriarch  Bartholomew's graduation from Chalki Seminary, on  Monday, 28 February 2011, at 6 pm at the Sismanoglio Megaro.
Address Istiklal Caddesi No 60, Beyoglu, Istanbul. 
Yunanistan İstanbul Başkonsoloslugu
Ekümenik Patrik I. Bartholomeos Hazretleri'nin
Heybeliada Ruhban Okulu'ndan
50. mezuniyet yıldönümu    vesilesiyle, "IDISME" (Yunan Tarih Vakfı) tarafından hazırlanan,
"SUSKUN OKUL" adli    belgeselin  galasını  
28  Subat 2011, saat   18.00   de  onurlandırmanızı rica eder.
 Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος
έχει την τιμή να σας προσκαλέσει
στην πρώτη επίσημη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ
«Η Σιωπηλή Σχολή», που υλοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)
με αφορμή την 50ή επέτειο από την αποφοίτηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη
κ.κ. Βαρθολομαίου από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 18:00
στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Διεύθυνση: İstiklal Caddesi No 60, Beyoğlu, İstanbul

Tuesday, February 22, 2011

Βουτιά στην κόλαση

Της Αντιγόνης Χριστοδουλίδου
Περίληψη
Η Δανάη είναι μια πανέμορφη, έξυπνη δυναμική και πολύ πλούσια κοπέλα. Όλοι οι νέοι του κύκλου της την ποθούν για γυναίκα τους. Εκείνη όμως ερωτεύεται παράφορα τον γιο του κηπουρού τους και παρ` όλες τις αντιδράσεις των γονιών της τον παντρεύεται. Του προσφέρει τα πάντα, αγάπη, αφοσίωση, πλούτη, ταξίδια, κοινωνική ζωή. Τον μπάζει σε κόσμους όμορφους κι ονειρεμένους. Σε κόσμους που ποτέ δεν είχε φανταστεί. 

Κι εκείνος τί κάνει για χάρη της; Πώς της τ` ανταποδίδει; Αποδιεινύεται αχάριστος, αγνώμονας, πλεονέχτης και την προδίδει με την καλύτερή της φίλη. Με τις φρικτές κι αποτρόπαιες πράξεις του τη βυθίζει στον πόνο και την οδύνη και μετρέπει τη ζωή της σε κόλαση.

Η Δανάη όμως δεν απελπίζεται, δε λυγίζει. Στέκεται γερά στα πόδια της κι αγωνίζεται με πείσμα μέχρι που κατορθώνει να ξεσκεπάσει τους φονιάδες των δικών της και να συνεχίσει τη ζωή της με μια καινούργια αγάπη.

Monday, February 21, 2011

Ο έρωτας περνά από το στομάχι


Σύμφωνα με άρθρο στο healthgate, η σεξουαλική διάθεση και διέγερση οφείλονται κατά κύριο λόγο σε δύο παράγοντες: τα μηνύματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο και την ικανότητα αντίδρασης του σώματος. Η διατροφή επηρεάζει και τις δύο διαδικασίες και μπορεί να συντελέσει στην επίτευξη των ανώτερων επιπέδων διάθεσης και ανταπόκρισης του οργανισμού.
Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η σεξουαλική μας διάθεση είναι άμεσα συνυφασμένη με νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο), όπως οι ενδορφίνες και οι φερορμόνες. Οι ουσίες αυτές συμβάλλουν στην καλή μνήμη, την αυξημένη προσοχή, την καλή διάθεση και ευφορία ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν τη σεξουαλική διάθεση.

Οι κυριότεροι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι:
• Ακετυλοχολίνη: βοηθά στον έλεγχο της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα.
• Νορεπινεφρίνη: χρησιμοποιείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για τη σεξουαλική ορμή.
• Ντοπαμίνη: ενεργοποιεί τη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία.
Τόσο όταν τρώμε, όσο και όταν ερχόμαστε σε ερωτική συνεύρεση, ο εγκέφαλος παράγει μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης στο κέντρο που επεξεργάζεται την ευχαρίστηση. Η θέα του φαγητού αρκεί για να παράγει ο εγκέφαλός μας ντοπαμίνη. Γενικά όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται στη θέα του φαγητού εκτός από την όραση, η οσμή παίζει σημαντικό ρόλο όπως η υφή και η γεύση.
Η παραγωγή των νευροδιαβιβαστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή, αφού αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές δίνουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά για την παραγωγή τους. Καθοριστικές όμως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο που ως ισχυρά αντιοξειδωτικά συντελούν στην προστασία τους από βλάβες και στην ανάπλασή τους. Η «αναπαραγωγική βιταμίνη Ε» προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και στη σεξουαλική λειτουργία, ενώ η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με την ανδρική ανικανότητα.
 

Τα θαλασσινά είναι καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης Β3), η οποία προκαλεί αγγειοδιαστολή και συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Τα στρείδια όπως διαπιστώθηκε περιέχουν D - ασπαρτικό οξύ και κάποια άλλα συστατικά που επιδρούν στον εγκέφαλο βοηθώντας στην απελευθέρωση οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Επίσης, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου που βοηθούν στη διατήρηση της ανδρικής γονιμότητας. Συγκεκριμένα τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, πιθανώς εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, συμβάλλουν στην παραγωγή ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη.
Οι ξηροί καρποί, και ιδίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, φημίζονται για την αφροδισιακή τους δράση, ίσως εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά, ωμέγα-3 και ψευδάργυρο, που συντελούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και κατά συνέπεια στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Η επίδραση των ξηρών καρπών στη σεξουαλική μας ζωή, θα γίνει πιο έντονη εάν τους συνδυάσουμε με άλλες τροφές, όπως για παράδειγμα τα καρύδια με το μέλι.
Από τα φρούτα θεωρούνται αφροδισιακά:
•Το αβοκάντο, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού και επομένως στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων. Το αβοκάντο είναι καλή πηγή βιταμίνης B6, που συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές αυτοί επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Είναι ακόμη πλούσιο σε βιταμίνη E, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
• Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε κάλιο βοηθά στην αύξηση και στην παραγωγή ορμονών και στην καλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος. Περιέχουν το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο θεωρείται πως αυξάνει τη λίμπιντο στους άνδρες, ενώ αποτελούν σημαντική πηγή καλίου και βιταμινών Β, όπως η ριβοφλαβίνη, η οποία αυξάνει τα συνολικά επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.
• Αλλά και τα σταφύλια, με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα φρούτα, σε βιταμίνη C, κάλιο, συγκαταλέγονται στα αφροδισιακά από την αρχαιότητα.
• Φράουλες, μούρα, φρούτο του πάθους (Passionfruit), ρόδια, μάνγκο κλπ. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, β-καροτίνη.

Ο βασιλικός πολτός, πλούσιος σε βιταμίνες και αμινοξέα, ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, την όρεξη και την ψυχική διάθεση, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τονώνει το νευρικό σύστημα εξαιτίας της παρουσίας της ακετυλοχολίνης.
Μόνο του ή μαζί με σουσάμι, το μέλι mead (ένα ρόφημα από μέλι, νερό και μαγιά) χρησιμοποιούνταν ακόμη και στο Μεσαίωνα με στόχο την αποπλάνηση. Πέρα όμως από αυτά, το μέλι αποτελεί ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στο καρδιαγγειακό σύστημα, τον μεταβολισμό και την καταπολέμηση του άγχους. Είχε τη φήμη εξαίσιου αφροδισιακού, καταναλωνόταν ευρέως και ήταν βασικό συστατικό στις αρχαιοελληνικές σαλάτες. Το μέλι είχε την φήμη του αμαρτωλού συστατικού, γιατί το χρησιμοποιούσαν για ερωτικά φίλτρα και συνταγές καθώς και σαν κύριο επιδόρπιο.
Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, συστατικό που αυξάνει τη ροή του αίματος στα σεξουαλικά όργανα σε αυτόν που το καταναλώνει (και ξενέρωμα στο έτερο ήμισυ εκτός βέβαια αν καταναλωθεί παρέα). Επίσης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη C, τα οποία γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας. Το πιπέρι και τα κρεμμύδια, εξαιτίας της καυτερής γεύσης τους, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και οδηγούν σε υπεραιμία.
Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι ένα γεύμα πλούσιο σε μπαχαρικά και αρωματικά φυτά προκαλεί πιο έντονη ευεξία και ερωτική διάθεση. Ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο γλυκάνισος, το πράσο, ο μάραθος, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες που γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας. Ειδικότερα ο μαϊντανός και το σέλινο φαίνεται ότι επηρεάζουν ιδίως τις γυναίκες, το μεν σέλινο επειδή απελευθερώνει μια μυρωδιά παρόμοια με του ανδρικού ιδρώτα (!!!!!), που ενεργοποιεί τους υποδοχείς των φερορμονών τους, ενώ ο μαϊντανός διεγείρει τη μήτρα.
Η σοκολάτα σήμερα είναι το πιο δημοφιλές αφροδισιακό σε όλο τον κόσμο. Είναι πλούσια σε θειοβρωμίνη -ένα αλκαλοειδές- που μοιάζει πολύ με την καφεΐνη και έχει παρόμοιες ιδιότητες, ενώ παράλληλα εξάπτει το νευρικό σύστημα. Επιπλέον περιέχει, φαινυλαιθυλαμίνη που μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και να βελτιώσει την σεξουαλική διάθεση, αντιοξειδωτικά στοιχεία και αργινίνη που προκαλεί αγγειοδιαστολή στα γεννητικά όργανα.

Οι καλύτεροι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε με τη σοκολάτα για να πετύχουμε την μέγιστη απόλαυση και διέγερση είναι οι ξηροί καρποί, οι φράουλες, η μπανάνα και άλλα φρούτα.

Η χρήση του οινοπνεύματος ως διεγερτικής ουσίας είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος. Στην ουσία το αλκοόλ ενισχύει μεν τη σεξουαλική επιθυμία αλλά ελαττώνει την απόδοση. Η επίδρασή του στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι ικανή να μειώσει το άγχος και τις αναστολές και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία. Το βασικό πρόβλημα με τη χρήση του αλκοόλ ως αφροδισιακής ουσίας είναι ότι δεν είναι ευδιάκριτα τα όρια.

Μην περιμένετε τις τροφές με «αφροδισιακές ιδιότητες» όμως να κάνουν θαύματα και να αλλάξει η σεξουαλική σας ζωή από τη μία μέρα στην άλλη. Το μυστικό για καλή ερωτική ζωή κρύβεται στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή , την τακτική σωματική άσκηση, τη σωστή διαχείριση του άγχους και φυσικά στη θετική σκέψη.

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=33040

Επιμέλεια
Δέττη Χριστοφίδου

Saturday, February 19, 2011

Cyprus "PULSE" magazine

New edition of lifestyle magazine

Publisher : Perry Nicolaides


Editor : Ria Argyrides

Editor/Adviser : Cheryl Chatzis

Contributor : Chryso Antoniadou




Contributor : Eva Stamou


Contributor : Andreas Giortsios


Wednesday, February 16, 2011

Τα νέα κουταβάκια...

Πέντε κουταβάκια έφερε στον κόσμο η πεντάχρον σκυλίτσα ράτσας Λαμπρατόρ.
 Πενέμορφα κι αξιαγάπητα.
 Κάτω από το άγρυπνο μάτι της ευτυχισμένης μητέρας.
Τα πανέμορφα μικρά κουταβάκια στην αγκαλιά της Πόπης.

 Δίνουν και παίρνουν χαρά μεγάλη.
Το ένα πιο όμορφο από το άλλο...

Tuesday, February 15, 2011

Η Αρμένικη εκπαίδευση


Γράφει ο
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Από τη Λευκωσία

Το αρχαιότερο αρμενικό σχολείο στην Κύπρο ίδρυσε το 1870 στη Λευκωσία ο νεοαφιχθείς Αρχιμανδρίτης Βαρτάν Μαμιγκονιάν, το οποίο ανακαίνισε το 1886 ο ιερέας ντερ Χοβαννές Σιαχινιάν και το ονόμασε Αρρεναγωγείο Vartanants, ενώ το 1902 ο Μητροπολίτης Πετρός Σαρατζιάν ανήγειρε το Παρθεναγωγείο Shoushanian. Μεταξύ 1897-1904 λειτουργούσε το Εθνικό Εκπαιδευτικό Ορφανοτροφείο, που ίδρυσε ο Βαχάν Κιουρκτζιάν (Παγκουράν) για τα ορφανά των χαμιτικών σφαγών· περισσότερα στο τεύχος Ιανουαρίου 2010. Μεταξύ 1900-1905 οι κόρες του Ευαγγελικού αιδ. Χοβαννές Σαρκισιάν, Ρακέλ και Ωσαννά, λειτουργούσαν στη Λευκωσία ένα αρμενικό νηπιαγωγείο.

Με το θάνατο του μεγάλου γαιοκτήμονα Αρτίν Μπέη Μελικιάν (1858-1921), τα παιδιά του Ντικράν, Μελίκ, Χαϊραπέτ και Μαρή ανήγειραν αμέσως - όπως όρισε στη διαθήκη του - το μεικτό Εθνικό Σχολείο Μελικιάν. Αρχικά θεωρήθηκε πολύ μεγάλο, αλλά ένα μόλις χρόνο μετά ήταν γεμάτο από Αρμενόπαιδα της Γενοκτονίας. Μεταξύ 1924-1926 κτίστηκε το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Μελκονιάν στην Αγλαντζιά, με τη γενναιόδωρη και φιλάνθρωπη δωρεά των αδελφών Κρικόρ και Καραμπέτ Μελκονιάν. Αρχικά (1926-1940) υπήρξε ορφανοτροφείο για τα παιδιά της Γενοκτονίας, τα οποία φύτεψαν τα δέντρα μπροστά από το σχολείο, ενώ στη συνέχεια (1934-2005) λειτουργούσε ως δευτεροβάθμιο σχολείο με οικοτροφείο. «Ένα νησί μέσα σε ένα νησί», το Μελκονιάν επηρέασε την κοινότητα με πολλαπλούς τρόπους και έχαιρε διεθνούς φήμης, φάρος ελπίδας και πολιτισμού για τον απανταχού αρμενισμό και την αρμενοφωνία· περισσότερα στο τεύχος Ιουλίου 2009.
Πίσω στην οδό Βικτωρίας, ο επιχειρηματίας Ντικράν Ουζουνιάν (1870-1957) και η σύζυγός του Τουμά ανήγειραν το Εθνικό Σχολείο Ουζουνιάν το 1938, στο χώρο του αρρεναγωγείου. Αν και διατήρησαν ξεχωριστές ονομασίες μέχρι το 1950, στο Ουζουνιάν διδάσκονταν οι πρώτες τέσσερις τάξεις, ενώ στο Μελικιάν οι υπόλοιπες. Ο αρχιτέκτονας των δύο κτιρίων ήταν μάλλον ο Καρό Μπαλιάν, που σχεδίασε και το Μελκονιάν. Το νηπιαγωγείο στεγαζόταν σε ένα δωμάτιο δίπλα από τη Μητρόπολη, μέχρι που το 1950 κτίστηκε κτίριο στη θέση του παρθεναγωγείου, με έσοδα από σχολικές εκδηλώσεις. Αρχικά υπήρχαν 10 τάξεις (4 νηπιαγωγείο, 6 Δημοτικό), που το 1941 έγιναν 1+9, αφού περιλαμβάναν και ημιγυμνασιακή εκπαίδευση· το 1955 καθιερώθηκαν οι 9 τάξεις (2+7), ενώ από φέτος ισχύει η νέα αρίθμηση (προηγουμένως η 1η τάξη ήταν η προδημοτική).

Αφού καταλήφθηκε το σύμπλεγμα της οδού Βικτωρίας από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους το 1963-1964, για περίπου ένα μήνα δεν έγιναν μαθήματα· στη συνέχεια, το σχολείο στεγάστηκε στο Παρθεναγωγείο Μιτσή στη Λεωφόρο Μακαρίου, μέχρι τον Ιούλιο του 1964. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 1964 και Ιουλίου 1972 στεγαζόταν σε δύο προκατασκευασμένα κτίσματα στο χώρο του Μελκονιάν, ανάμεσα στο κτίριο των καθηγητών και το γήπεδο. Λόγω του βομβαρδισμού του κοιτώνα των αγοριών τον Ιούλιο του 1974, τα κτίσματα χρησιμοποιήθηκαν ως hovots (καταφύγιο) μέχρι τον Ιανουάριο του 1975. Μεταξύ 1976-1988 εκεί στεγαζόταν το AGBU: όταν μεταφέρθηκε στην έπαυλη του διευθυντή, τα κτίσματα κατεδαφίστηκαν διότι άλλαξε η κατεύθυνση του γηπέδου.
Χάρη στον Εκπρόσωπο Δρ. Αντρανίκ Λ. Αστζιάν, τα σημερινά κτίρια κτίστηκαν μεταξύ 1971-1972 από το Υπουργείο Παιδείας, με αρχιτέκτονα τον Πεύκιο Γεωργιάδη, σε γη που παραχώρησε ως εμπίστευμα στις 31/08/1966 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, μετά από αίτημα του Εκπροσώπου Μπερτζ Τιλμπιάν. Τα εγκαίνια τέλεσε στις 12/11/1972 ο Πρόεδρος Μακάριος, στην παρουσία του Καθόλικου (Πατριάρχη) της Κιλικίας Χορέν Α’. Ως χειρονομία αλληλεγγύης, στις 10/12/1979 η οδός Κύκλωπος μετονομάστηκε σε Αρμενίας· χάρη στον Εκπρόσωπο Αράμ Καλαϊτζιάν, δόθηκε τίτλος πλήρους ιδιοκτησίας στην Αρμενική Εκκλησία στις 31/03/1983. Στον ίδιο χώρο κτίστηκαν η εκκλησία (1976-1981), η Μητρόπολη (1982-1983) και το Μνημείο της Γενοκτονίας (1990-1992). Η νέα αίθουσα εκδηλώσεων κτίστηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2008 και Φεβρουαρίου 2010 από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ, με αρχιτέκτονα την Ιωάννα Χρίστου. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2010 έγινε πλήρης ανακαίνιση του σχολείου.
 
Στη Λάρνακα, το πρώτο αρμενικό σχολείο λειτούργησε το 1909 με τη δνίς Ρεβέκκα Κομιτασιάν. Σύντομα το επισκέφθηκε ο Επίσκοπος Αδάνων, Μουσέγ Σεροπιάν, που εξασφάλισε £32 από το AGBU και με πίστωση £60 ιδρύθηκε το Σχολείο Moushegian, στα βόρεια της εκκλησιάς· το 1917 η δνις Χανεμή Εραμιάν έκτισε άλλο δωμάτιο στα νότια της εκκλησίας. Όταν ήρθε το μεγάλο κύμα προσφύγων (1919-1922) αποδείχθηκαν πολύ μικρά, κι έτσι οι Λατίνοι αδελφοί παραχώρησαν χώρο στο Terra Santa· το 1922-1923 λειτούργησαν δικά τους σχολεία οι Χαρουτιούν Καλαϊτζιάν, δνις Βερκίν Απατζιάν και η Προτεστάντισσα κα Σατενίκ Ντερντεριάν. Το 1923, με ενίσχυση από τη Φιλομορφωτική Ένωση Αδάνων (Adanayi Ousoumnasirats Mioutiun) του Watertown, £80 από τη Μητρόπολη και £100 από δίδακτρα, κτίστηκε το Εθνικό Αρμενικό Σχολείο, δίπλα στην εκκλησία, του οποίου το δεύτερο όροφο δώρισε ο αείμνηστος Καραμπέτ Μελκονιάν. Χάρη στον Εκπρόσωπο Αράμ Καλαϊτζιάν, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ, με αρχιτέκτονα την Ανδρούλλα Δημητρίου, ανήγειραν το νέο κτίριο μεταξύ 1993-1995, που εγκαινίασε στις 18/05/1996 ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης. Το παλαιό κτίριο, η αυλή του οποίου είχε στεγάσει αρκετούς Αρμένιους πρόσφυγες από το Λίβανο, κατεδαφίστηκε το 2007. Τον Οκτώβριο του 2009 το Ίδρυμα Καλαϊτζιάν δώρισε τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς.
 * * * * *
Το πρώτο αρμενικό σχολείο στη Λεμεσό λειτούργησε το 1928, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Πετρός Σαρατζιάν, στο σπίτι της Siranoush Avedikian στην οδό Ζήνας Κάνθερ. Αφού ανεγέρθηκε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1939-1940), τα μαθήματα διεξάγονταν μέσα στην εκκλησία. Το 1951, με δαπάνη της Μητρόπολης, φροντίδα του ιερέα der Shahe Semerdjian και μια δωρεά του εξ Αιθιοπίας Roupen Babigian, κτίστηκε το αρχικό κτίριο του Hay Azkayin Varjaran (Εθνικό Αρμενικό Σχολείο) δίπλα από την εκκλησία, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 17/11/1951. Το 1954, με έρανο της νεολαίας, το κτίριο επεκτάθηκε και όλα τα μαθήματα γίνονταν σε αυτό. Μεταξύ 1995-1996 οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) έκτισαν ένα λυόμενο στα ανατολικά του σχολείου για το νηπιαγωγείο. Μεταξύ Αυγούστου 2006 και Νοεμβρίου 2007 το σχολείο λειτουργούσε σε ένα σπίτι στην οδό Φιλοκτήτη 2, αφού τότε οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ ανήγειραν το καινούργιο κτίριο, με αρχιτέκτονα τον Άριστο Χριστοδουλίδη· εγκαινιάστηκε στις 5/11/2008 από τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Στις αρχές του 2008 ο Κεβόρκ ντερ Καραμπετιάν δώρισε τον εξοπλισμό παιγνιδιών.
* * * * *
Το 1972, όλα τα Αρμενικά Δημοτικά Σχολεία τέθηκαν υπό ενιαία διεύθυνση, υπό τους Χαρουτιούν Μανουκιάν (1972-1973), Σαρκίς Αβεντισιάν (1973-1975), Βαρτάν Ταστζιάν (1975-2001), Αρτίν Αϊβαζιάν (2001-2009) και Βέρα Ταχμαζιάν (2009-     ) και ονομάστηκαν Nareg Azkayin Varjaran (Εθνικό Σχολείο Ναρέκ), εις μνήμην του Αγίου Γρηγόριου του Ναρεκηνσίου (951-1003), μεγάλου μοναχού, ποιητή, φιλόσοφου και θεολόγου, του οποίου το αμμολίθινο άγαλμα - έργο του γλύπτη Levon Tokmadjian (1991) - βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του σχολείου της Λευκωσίας. Από το 1991, η ονομασία τους είναι Nareg Haygagan Varjaran (Αρμενικό Σχολείο Ναρέκ). Αρχικά η Σχολική Εφορεία Αρμενικών Δημοτικών Σχολείων ήταν 5μελής και διοριζόταν από την Εθναρχία. Μεταξύ 1960-1970 ήταν 7μελής και διορίστηκε από την Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση, μετά έγινε 9μελής, διορισμένη πλέον από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ από το 1999 είναι 11μελής [Νόμος 103 (Ι)/1999]. Σήμερα ονομάζεται Σχολική Εφορεία Αρμενικών Σχολείων [Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου 63.224/25-01-2006], με Πρόεδρο τον έμπειρο εκπαιδευτικό Βαρτάν Ταστζιάν [Απόφαση 69.557/18-11-2009]. Ο Σύνδεσμος Γονέων εγγράφηκε με το Υπουργείο στις 20/01/2004, με βάση το Νόμο 105(Ι)/1992.

Τα Δημοτικά Σχολεία Ναρέκ είναι τρίγλωσσα (Αρμένικα, Ελληνικά, Αγγλικά). Παράλληλα με τις δραστηριότητες που καλλιεργούν την αρμενοφωνία και την αρμενογνωσία, η ύλη τους είναι αντίστοιχη με τα δημόσια σχολεία. Διαθέτουν το δικό τους έμβλημα, που σχεδίασε ο γνωστός καλλιτέχνης Βαρτάν Ταστζιάν, και το δικό τους ύμνο, που αρχικά έγραψε για το Σχολείο Μελικιάν-Ουζουνιάν στα πρώτα του χρόνια ως διευθυντής ο Setrag Guebenlian (1933-1949)· η μουσική είναι του γνωστού μουσικού Βαχάν Μπετελιάν. Σήμερα έχουν γύρω στους 25 δασκάλους και 170 μαθητές (110 Λευκωσία, 25 Λάρνακα, 35 Λεμεσός ή 125 Δημοτικό και 45 νηπιαγωγείο). Το 2005, λόγω του κλεισίματος του Μελκονιάν, ιδρύθηκε ελληνόφωνο Γυμνάσιο, με περίπου 15 καθηγητές (μόνο οι 2 επί συνεχούς βάσης) και 12 μαθητές, το οποίο καλύπτει πανομοιότυπη ύλη με τα υπόλοιπα Γυμνάσια, με επιπλέον μαθήματα αρμένικης γλώσσας, ιστορίας και θρησκευτικών.

* * * * *
Παλαιότερα υπήρχαν αρμένικα σχολεία και αλλού. Μεταξύ 1897-1914 λειτουργούσε σχολείο σε ένα δωμάτιο στο Αρμενομονάστηρο, όπου παραθέριζε και το Ορφανοτροφείο του Παγκουράν. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, στον οικισμό της Ατάλειας ή Αττάλου (νοτιοδυτικά της Χάρτζιας), ο Αρχιμανδρίτης Κρικόρ Μπαχλαβουνί - γνωστός ως Topal Vartabed, πιθανόν από τραυματισμό που υπέστη κατά την υπηρεσία του στην Αρμενική Λεγεώνα - δίδασκε Αρμένικα σε περίπου 10 παιδιά που ζούσαν εκεί.

Το 1928 η Tunnel Asbestos Cement Co. ίδρυσε ένα αρμενικό νηπιαγωγείο στον Αμίαντο, όπου εκεί κατοικούσαν κάποιες οικογένειες Αρμενοκυπρίων. Με δάσκαλο τον Καραμπέτ Τζαγικιάν, το σχολείο λειτουργούσε σε δικό του κτίριο μέχρι το 1948 και σε αυτό τελούνταν Λειτουργίες δύο φορές το χρόνο. Στα τέλη του 1927, η Πρεσβυτεριανή Αποστολή βοήθησε στην ίδρυση του Αρμενικού Εθνικού Σχολείου στην Αμμόχωστο, με πρώτη δασκάλα τη δνίς Χαγιαρπί Νασιμπιάν. Αρχικά το σχολείο βρισκόταν σε ένα σπίτι απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης· στα τέλη της δεκαετίας του 1930 μεταφέρθηκε δίπλα από τη μαρωνιτική εκκλησία, στα μέσα της δεκαετίας του 1940 στην οδό Θεμιστοκλέους, ενώ λίγο πριν το 1960 επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Πριν το 1945 στα σπίτια αυτά γίνονταν Λειτουργίες δύο φορές το χρόνο, ενώ αργότερα μία φορά κάθε μήνα του χειμώνα. Η τελευταία δασκάλα ήταν η κα Μαρή ντερ Αβεντισιάν (1972-1974). Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945), λόγω της εκκένωσης, το Μελκονιάν μεταφέρθηκε στο Μαγκαραβάνκ. Αρμένικα σχολεία λειτούργησαν τότε στα χωριά Αγρός, Αναφωτία, Λεύκα, Λεύκαρα, Πεδουλάς, Περβόλια, Πρόδρομος και Σκουριώτισσα.

Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Γεβόντ Τσεμπεγιάν, ο Διευθυντής Καρμπίς Γεσσαγιάν (1949-1964) και η γυναίκα του, Αναχίτ, τα πρωινά του Σαββάτου δίδασκαν Αρμένικα στην Αρμενική Λέσχη σε Αρμενοκύπριους μαθητές που δεν φοιτούσαν στο Σχολείο Μελικιάν-Ουζουνιάν. Στους μαθητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας Αρμένικα δίδασκαν οι Μανουέλ Κασουνί (1922-1962) και Καραμπέτ Παπαζιάν (1950-1980), ενώ στις μαθήτριες της Αμερικανικής Ακαδημίας Λευκωσία η δνις Αρμινέ ντερ Αρσενιάν (1924-1961) και η κα Τακουχή Ντεβλετιάν (1962-1964). Όταν το 2005 οι μαθητές του Μελκονιάν μεταφέρθηκαν στην Αμερικανική Ακαδημία, Αρμένικα δίδασκε η κα Τόνια Αρατζιάν (2005-2007).

Οι ενήλικες διδάσκονταν με ιδιαίτερα μαθήματα· ο μ. ιερέας ντερ Βαζκέν Σαντρουνί ήταν περίφημος για τη μέθοδό του. Μεταξύ 1982-1984 και μεταξύ 1997-1999, ο Βαρτάν Ταστζιάν και ο Χακόπ Εσκιτζιάν δίδασκαν εθελοντικά τα απογεύματα Αρμένικα στο Ναρέκ και στο AGBU, αντίστοιχα. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2010, τα Επιμορφωτικά Κέντρα Λευκωσίας διοργάνωσαν μαθήματα Αρμενικών με την κα Τόνια Αρατζιάν, η οποία από το Νοέμβριο 2010 διδάσκει σε Α’ και Β’ επίπεδο. Με πρωτοβουλία του Εκπροσώπου Βαρτκές Μαχτεσιάν, από τον Οκτώβριο 2010 το Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει μαθήματα Αρμενικής, με την κα Βιολέττα Ταστζιάν.
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Το άρθρο αυτό αφιερώνεται σε όλους όσους συνέβαλαν στην αρμενοκυπριακή εκπαίδευση στα 140 χρόνια που υπάρχει. Θερμές ευχαριστίες στους Αρτίν Αϊβαζιάν, Βαχάν Αϊνετζιάν, Λουίζ Αϊνετζιάν, Ναζαρέτ Αρμενακιάν, Δρ. Αντρανίκ Αστζιάν, Σεπού Βοσκεριτζιάν, Σιαχίν Γκεκτζιάν, Ακαμπί Εκμεκτζιάν, Αναχίτ Εσκιτζιάν, Χακόπ & Μάγκυ Εσκιτζιάν, Αραξή Ιντζιρτζιάν, Ναζαρέτ Καλφαγιάν, Ελίζ Κεσισιάν, Μισάκ Κεσισιάν, Ρουθ Κεσισιάν, Μπερτζ & Τζόυ Κουγιουμτζιάν, Μαίρη Λάμπρου-Πρωτοπαπά, Χερμινέ Μπεκιαριάν, Χακόπ Μποχτζελιάν, Μπελίντα Νατζιαριάν, Κατερίνα Νεοφύτου, Τακουχή Ντεβλετιάν, Μαρή ντερ Αβεντισιάν, Μασίς & Λουίζ ντερ Παρτόγ, Έλση & Αρής Ουτιτζιάν, Αζνίβ Παλατουνί, Μαρή Παπαζιάν, Μεγκερντίτς Παρογιάν, Μιχράν Πογιατζιάν, Μαρή Σομακιάν, Εύη Συλβέστρου, Βαρτάν Ταστζιάν, Βέρα Ταχμαζιάν, Αννίκ & Καρνίκ Τουριάν, Καρένινα Τοφαρίδου και Ιωάννα Χρίστου.