Friday, December 9, 2011

Δημοτικές εκλογές και η επιβαλλόμενη Ανανέωση

Γράφει ο
Άθως Γερμανός
Η περίοδος πού διανύουμε, μερικές  μόνον μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, χαρακτηρίζεται από  αδιαφορία του μεγαλύτερου τμήματος της Κυπριακής  Κοινωνίας για τις τοπικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου.

Από τη μια η δύσκολη οικονομική συγκυρία και από την άλλη  το  χωρίς προσχήματα  πατρονάρισμα των υποψηφίων από τα κόμματα  έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε αδιαφορία ή ακόμα και σε αρνητική προδιάθεση σε ότι αφορά τις εκλογές και τους υποψηφίους που διεκδικούν εκλογή ή επανεκλογή.

Το πρώτο μήνυμα αυτής της αδιαφορίας ήταν η αδυναμία των κομμάτων να συμπληρώσουν τα κομματικά ψηφοδέλτια δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, ενώ στις αγροτικές περιοχές τέτοια ήταν η αδιαφορία που σε αρκετές Κοινότητες δεν έβρισκαν ενδιαφερόμενους ούτε για την θέση του Κοινοτάρχη.
 



Το δεύτερο μήνυμα αδιαφορίας έρχεται από την ελάχιστη συμμετοχή στις όποιες ανούσιες και ανιαρές προεκλογικές συγκεντρώσεις/συναθροίσεις,μικρές ή μεγάλες, για τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου . Τελικά οι  πιο πολλοί που συμμετέχουν σε αυτές τις συναθροίσεις  συμμετέχουν είτε  γιατί αποσκοπούν σε κάτι ή είναι κομματικοί που η παρουσία τους ενέχει το στοιχείο της  κομματικής δράσης και πειθαρχίας   και οι  οποίοι βέβαια θα ζητήσουν από το κόμμα τους ή τον υποψήφιο που υποστηρίζουν, σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, να εξαργυρώσουν αυτή την υποστήριξη ή ακόμη και αντίστροφα αυτό συμβαίνει γιατί  ένας υποψήφιος λαμβάνει υποστήριξη εξαργυρώνοντας την υποστήριξη που ο ίδιος έδωσε προηγούμενα σε κόμματα και πρόσωπα.

Το τρίτο και ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί στις εκλογές αυτές θα είναι η μεγάλη αποχή που  θα υπάρξει και η οποία ενώ θα είναι ένα ξεκάθαρο φτύσιμο στα κόμματα, τους υποψηφίους και τα πάρε - δώσε τους, όλοι αυτοί  θα τη θεωρήσουν ως μια φυσιολογική εξέλιξη που παρατηρείται και στην Ευρώπη κλπ και θα την προσπεράσουν μέχρι τις επόμενες εκλογές…

Η μόνη ελπίδα για να υπάρξει κάτι θετικό από αυτές τις εκλογές είναι να  καταφέρουν να εκλεγούν αρκετοί νέοι Δήμαρχοι και Σύμβουλοι με όσο το δυνατό πιο χαλαρούς δεσμούς με τα κόμματα ώστε να μπορούν να σκέφτονται και να λειτουργούν με πιο σωστό, ελεύθερο  και αυτοδιοικητικό τρόπο  προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και όχι με κύρια έγνοια τις κομματικές και άλλες σκοπιμότητες που θα τους διατηρήσουν στα αξιώματα τους για αρκετές θητείες, όπως συμβαίνει με αρκετούς υποψηφίους που πατρονάρονται από κόμματα και οι οποίοι  θέλουν επανεκλογή μετά από 3,4 ακόμα και 5 θητείες! 

Αυτοί  δεν μπορούν να έχουν κανένα θετικό  ρόλο στο μέλλον που έρχεται! Χρειάζεται άμεση και ουσιαστική ανανέωση! Ακόμη και δύο   θητείες, δηλαδή 10 χρόνια, είναι αρκετές  για όλους τους Αιρετούς  στην Αυτοδιοίκηση και αφού αυτό  δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι υποψήφιοι και οι κομματικοί τους πάτρωνες  ας το επιβάλει δημοκρατικά  το ίδιο το εκλογικό Σώμα, τουλάχιστον εκείνο το μέρος του που θα πάει να ψηφίσει…
 


Άθως Γερμανός
Τέως Γραμματέας Ένωσης Δήμων
Οικονομολόγος
Ιστοσελίδα
www.neapolitia.com

1 comment:

Magia da Inês said...

Então... que essas eleições sejam de renovação... para melhor.