Sunday, November 6, 2011

Οικογένεια Παναγιώτας και Σολωμού Σολωμού


Η Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας
Εορτάζεται την 1η Κυριακή του Νοεμβρίου

Από αριστερά : Ξένια (νύφη), Βαρβάβας  (28) (παντρεμένος με την Ξένια), Χρίστος (γαμβρός) (σύζυγος της Ανδριανής), Ανδριανή (31), Κατερίνα (20), Ματθαίος, (φίλος, δικηγόρος στην Ελλάδα), Παναγιώτα, (μητέρα), Μάκης (Γεράσιμος), (γαμβρός παντρεύτηκαν 23.5.2011), Μαρία (29) γυναίκα του Μάκη, Σολωμός, ο πάτερ φαμίλιας,

Ελένη (25), Αλέξανδρος (13) ο Βενιαμίν της οικογένειας, Νεόφυτος (16) και στην αγκαλιά του το εγγονάκι Παναγιώτης,  παιδί της Ανδριανής και του Χρίστου, Άννα (17), Κωνσταντίνος (33), (παντρεμένος με τη Ρίκα από την Ουγγαρία), Άγγελος (21), Λοΐζος (35) Αρραβωνιασμέμος.
Ο Σολωμός και η Παναγιώτα παντρεύτηκαν στις 31.8.1975. Για τον Σολωμό (Μάκη) ο οποίος είναι αξιωματικός ασφαλείας των φυλακών, η πολυμελής οικογένεια ήταν μεγάλη πρόκληση, μια κι αυτός έχει μόνο μια αδελφή, την Πηνελόπη.

Η Παναγιώτα προέρχεται από εξαμελή οικογένεια, τρία αδέλφια και τρεις αδελφές. Η απόφαση της να αποκτήσει πολλά παιδιά, επηρεάστηκε από τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις.

«Η πολυμελής οικογένεια λειτουργεί σαν το μελίσσι. Τα παιδιά συνεργάζονται αρμονικά και υποστηρίζει ο ένας τον άλλο σαν τα μυρμήγκια», σχολιάζει η Παναγιώτα Σολωμού. Και συνεχίζει, «Οι δεσμοί που κτίζουν είναι τόσο ισχυροί, ώστε να  συνεχίζουν αυτή την υπέροχη αλληλεγγύη ακόμη και μετά που μεγαλώνουν και αποκτούν δική τους οικογένεια. Η αγάπη προς τα παιδιά ως γονιών είναι μια ανεξάντλητη πηγή δύναμης. Μας δίνει ζωή, ξεκούραση, χαμόγελο, υγεία. Η αμφίδρομη αυτή σχέση είναι κάτι το υπέροχο. Αν ξανάρχιζα τη ζωή μου, πάλι το ίδιο θα έκανα, γιατί, η ευτυχία που ζω είναι κάτι το ανεπανάληπτο και μοναδικό».

Στα τελευταία τριανταέξι χρόνια έκανε πράξη αυτή της την πεποίθηση. Απέκτησε έξι γιούς και πέντε κόρες. Σύνολο έντεκα υπέροχα παιδιά.
Η Παναγιώτα είναι συνάδελφος στην τράπεζα και φυσικά, δουλειά και σπίτι, δεν είναι εύκολη υπόθεση! Ιδίως, στην εποχή μας με την πολυπλοκότητα της ζωής, τις μεγάλες απαιτήσεις και τους γρήγορους ρυθμούς της.

Έτυχε, να κατοικούν σε σπίτι τριών δωματίων με οκτώ παιδιά. Τώρα διαθέτουν οκτώ υπνοδωμάτια, αλλά μένουν μόνο  τέσσερα παιδιά μαζί τους. Μέχρι τα οκτώ παιδιά είχε περιστασιακή βοήθεια. Στο ένατο παιδί προσέλαβαν μόνιμη οικιακή βοηθό.

Νόμιζα ότι τα παιδιά είναι προέκταση του εαυτού μου, λέει χαρακτηριστικά η Παναγιώτα, αλλά, όχι, τα παιδιά είναι κάτι διαφορετικό, έχουν τις δικές τους επιλογές.

Όταν ο μέσος όρος παιδιών ανά οικογένεια στην Κύπρο είναι κάτω των δυο, τότε μια πολύτεκνη οικογένεια, αποτελεί πραγματικό φαινόμενο!
 
Θερμά συγχαρητήρια γι’ αυτόν τον μεγάλο τίτλο που έχετε.

13 comments:

Ann said...

big families certainly have their pluses!!
wish that i would have had the financial ability to have more children..but,my husband would have had to agree..he was done after 2!!
i grew up with only a sister(twin).
i had a very dear friend who had 12 children!!

stalamatia said...

Να τους ζήσουν!!

Meropi said...

Χαρά στο κουράγιο τους!
Πάντως τα πολλά παιδιά, συχνά, λειτουργούν και αρνητικά. Έχω μια συνάδελφο που προέρχεται από οικογένεια με οκτώ παιδιά, από τα οποία η ίδια είναι η μεγαλύτερη. Η ίδια δεν παντρεύτηκε ποτέ, εκ πεποιθήσεως. Όταν τη ρώτησα γιατί, μου απάντησε ότι κουράστηκε πάρα πολύ όταν ήταν μικρή (ως μεγαλύτερη βοήθησε στην ανατροφή των μικρότερων), ώστε ο γάμος πάντα την απωθούσε. Τον είχε συνδυάσει με βάσανα.

Meropi said...

Ξέχασα να ευχηθώ τα καλύτερα, για την πολύτεκνη οικογένεια!

jf said...

Άθλος, πραγματικά, για τα σημερινά δεδομένα...
Να ζήσουν και να... επεκταθούν!

Cheryl said...

What a beautiful, large family! I am one of six children...my father one of fourteen! She's very lucky to have so much love in her life!

Carlos Echevarria said...

Thank you for sharing this...take care and God bless from South Florida.

Marineide Dan Ribeiro said...

Να ζήσουν!
Bjussssssss

Dinos-Art said...

Ευλογία Θεού οι πολυμελείς οικογένειες, ιδιαίτερα όταν οι μεταξύ τους δεσμοί είναι ισχυροί και στενοί. Καλή εβδομάδα Φοίβο μου.

Rena said...

Να είναι πάντα ευτυχισμένη και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον!!!!

Anonymous said...

Αγαπητέ Φοίβε, βλέποντας την ηλεκτρονική φωτογραφία της κυρίας Παναγιώτας, πριν ακόμα διαβάσω το κείμενο, αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για μια αξιόλογη γυναίκα εμπνευσμένη από τους κανόνες της Ορθοδοξίας μας. Πλημμυρισμένη από ευτυχία, αγάπη, καλοσύνη και γεμάτη δύναμη, πηγή ζωής και προσφοράς. Για τους σημερινούς πολυτάραχους καιρούς μας είναι ένα λιμάνι ηρεμίας,ένα απάγκιο. Είναι μια σύγχρονη ηρωίδα, μια αγία. Τις πιο θερμές μου ευχές για την κυρία Παναγιώτα και την οικογένειά της. Σε θεωρώ τυχερό που συνεργάζεσαι με ανθρώπους όπως η κυρία Παναγιώτα και σε συγχαίρω που τους αναδεικνύεις μέσα από την ιστοσελίδα σου
Γιάννης Ξυπόλιτος
Σέρρες

Anonymous said...

What a big nice family!
Frieder Konrad
Austria

Anonymous said...

Όμορφο το άρθρο σου... Είναι υπέροχο να αναδεικνύεις ανθρώπους δίπλα μας...
Ε.Ψ.