Thursday, November 3, 2011

Περικλής Γεωργίου - Αντί λουλούδια...

Αγαπημένε μας πατέρα και παππού Περικλή

Σε αποχαιρετούμε με οδύνη, σήμερα όλοι εδώ, οι συγγενείς και οι φίλοι σου. Επώδυνη η αποστολή για μένα, αυτός ο αποχαιρετιστήριος λόγος, αλλά, ταυτόχρονα και μια ευκαιρία, να εκφράσω δημόσια τη μεγάλη αγάπη και εκτίμηση μου προς εσένα.

Ξέρω, πολύ καλά ότι αυτό που κάνω τώρα, είναι ενάντια στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου.  Γι’ αυτό θα προσπαθήσω, το ύστατο χαίρε, να είναι όσο το δυνατό πιο σεμνό, όπως ιδιαίτερα ταπεινός ήσουν σε όλη σου τη ζωή. Δέκατο τρίτο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας, ξεκίνησες με πενιχρά μέσα από το αγαπημένο σου χωριό Μαραθόβουνος, της σκλαβωμένης τώρα Μεσαορίας, να κατέβεις στη Λευκωσία, να μάθεις καλά την τέχνη σου και να ανακαλύψεις τη ζωή.

Δούλεψες σκληρά και κέρδισες την εκτίμηση όλων αυτών, που είχαν την ευκαιρία να σε γνωρίσουν και να φωτιστούν από το την παρουσία και την ύπαρξή σου. Πάλεψες τίμια έχοντας πάντα ψηλά τις αρχές, που σου έμαθαν οι γονείς σου. Είναι αυτές οι πολύτιμες αξίες, οι κρυφοί θησαυροί σου, που σου έδωσαν τη δυνατότητα να φτιάξεις μαζί με την αγαπημένη σου γυναίκα Ευθυμία, ένα στέρεο σπίτι και μια συγκροτημένη οικογένεια.

Δίκαιος και ενάρετος οικογενειάρχης, άψογος πατέρας και σύζυγος, προσπάθησες για το καλύτερο στη ζωή και το πέτυχες. Το μεγαλύτερό σου όμως, επίτευγμα, ήταν ο ακέραιος χαρακτήρας, σου ο όποιος δοκιμάστηκε μέσα από τα δύσκολα χρόνια, αλλά κράτησες την ανθρωπιά και την εντιμότητά σου. Για σένα, ο λόγος του ανθρώπου, ήταν ιερή παρακαταθήκη, αδιαπραγμάτευτη.

Είχες αστείρευτη ενέργεια, κοφτερό – πρακτικό μυαλό και διαίσθηση, αλλά και το θάρρος να παίρνεις γρήγορες και σωστές αποφάσεις για σημαντικά πράγματα.Ενέπνεες εμπιστοσύνη και σεβασμό. Ήσουν αληθινός και ντόμπρος, πάντα ο εαυτός σου.

Έμεινες από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής σου, ένας σεμνός άνθρωπος, ανοιχτό μυαλό, με ευρύτητα αντίληψης της κοινωνίας και του κόσμου. Ποτέ δεν χώρεσες σε καλούπια και φανατισμούς. Έβλεπες πάντα τη «μεγάλη εικόνα» της ζωής, των πραγμάτων και των ανθρώπων.

Ήσουν προσηλωμένος στις αρχές  και τα πιστεύω σου, με μετριοπάθεια και κατανόηση για τους άλλους. Αγαπούσες το χιούμορ και αυτοσαρκαζόσουν συχνά. Πείραζες τα εγγόνια σου και έβαζες στοιχήματα μαζί τους, απλώς και μόνο, για να τα διασκεδάζεις και να σου δίνεται έτσι, η ευκαιρία, να τους δίνεις με απλοχεριά το χαρτζιλίκι τους.

Με την αγαπημένη σύντροφο της ζωής σου, αποτελούσατε το ακαταμάχητο δίδυμο της φιλοξενίας για συγγενείς, φίλους ακόμα και ξένους.  Ήσουν τυχερός που είχες στο ταξίδι σου, σύντροφο τη ζωής σου την Ευθυμία, τη θαυμάσια αυτή γυναίκα με την οποία πορεύτηκες στη ζωή με αφοσίωση και μεγαλώσατε τέσσερα εξαίρετα παιδιά, τη Ρίτα, την Πόπη, τον Κώστα και τη Γεωργία, για τα οποία δίκαια καμαρώνατε και οι δυο σας.

Ένιωθες υπερηφάνεια για όλα σου τα παιδιά και τα εγγόνια σου, που τα αγαπούσες με ένα τρόπο μοναδικό, ολότελα δικό σου. Ο πόνος όλων μας είναι μεγάλος, γιατί έφυγες τόσο ξαφνικά. Φαίνεται ότι δεν σου ταίριαζε ο ρόλος του ασθενή. Ποτέ δεν παραδέχτηκες ότι πονούσες ή δυσκολευόσουν σε κάτι. Έφυγες από τη ζωή... έτσι απλά, με την ίδια απλότητα που πάντα σε διέκρινε. Υπήρξες ένας απλός, αλλά ταυτόχρονα  σπουδαίος άνθρωπος.

Κληρονομιά, μας άφησες την καλοσύνη σου, την αγαθότητα, την εντιμότητα, το σεβασμό για τους άλλους και την υπερηφάνεια της ψυχής σου. Αγαπημένε παππού Περικλή, δεν θα βλέπουμε πια τα σπινθηροβόλα γαλάζια σου μάτια να λάμπουν από ευτυχία κάθε φορά που συναντιόμασταν. Έχουμε όμως από εσένα αμέτρητες γλυκές αναμνήσεις, ως βάλσαμο της ψυχής μας. Αυτές θα κουβαλάμε στην καρδιά μας, για να θυμίζουν πάντα, εσένα.

Από τη γειτονιά των αγγέλων που βρίσκεσαι τώρα, ξέρουμε ότι μας βλέπεις και χαμογελάς. Νιώθουμε ευλογημένοι που είχαμε στη ζωή μας ένα σπάνιο πατέρα και παππού όπως εσένα... 
Σε θρηνούμε μαζί με την αγαπημένη σου αδελφή Μαρούλα. Μας λείπεις ήδη παρά πολύ. Νιώθουμε όμως πως είσαι και θα είσαι πάντα, κοντά σε εμάς και τις οικογένειές μας.
Για μας, τα παιδιά και τα εγγόνια σου, θα ζεις για πάντα μέσα από τις αξίες, τις αρχές και το παράδειγμα σου, που μας άφησες. Θα σε ευγνωμονούμε για τα μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς που μας δίδαξες.

Με το παράδειγμα σου, μας έμαθες όλους γύρω σου, να είμαστε δίκαιοι, ανθρώπινοι και ανεκτικοί με τους άλλους. Αγαπούσες πολύ τη θάλασσα. Ποιος, από μας, να ξεχάσει, τα λόγια σου, όταν κάθε βράδυ ερχόταν η ώρα να μας καληνυχτίσεις, να μας λες:… «Παιδιά, εσείς μείνετε εδώ, εγώ πάω να δέσω τη βάρκα… στη Λεμεσό»…

Η βάρκα άραξε αγαπημένε πατέρα και παππού Περικλή για πάντα στο απάνεμο λιμάνι του Παραδείσου. Το μεγάλο ταξίδι άρχισε. Στο καλό πατέρα Περικλή και καλή  αντάμωση με τη Ευθυμία μας...

Καλό σου ταξίδι, καπετάνιε της ζωής.

28 comments:

Anestis Ketsetzidis said...

Άνθρωποι που μνημονεύονται,ποτέ δεν ξεχνιούνται.
Υπομονή και δύναμη σε όλους σας.

Anonymous said...

ΦΙΛΤΑΤΕ ΦΟΙΒΟ,

ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΣΟΥ.ΜΕ ΚΑΘΗΛΩΣΕΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙ ΑΥΤΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΠΟΛΥ, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΧΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΠΕΝΘΕΡΟΣ ΣΟΥ, ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ.ΕΝΟΙΩΘΕ ΟΜΩΣ ΕΝ ΖΩΗ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ, ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ, ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ,ΟΙ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ,ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΧΑΜΕΝΟΙ.ΗΞΕΡΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΝΤΑ, ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΖΕΣΤΟ ΣΟΥ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΛΟΓΟ,ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΤΗΣ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ .

ΕΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΣΥΛΛΥΠΟΥΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΤΡΕΥΤΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑ, ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ.

ΧΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ
ΛΕΜΕΣΟΣ 03.11.2011

Ann said...

my deepest sympathy to your wife and to you and to all who knew and loved him. Your father-in-law sounds like a very special and well-loved man. May he continue to live in all your hearts and memories.
xo

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ said...

Τα συλλυπητήριά μου Φοίβε σε σένα και στην οικογένειά σου!
Στην μνήμη του,θα παραθέσω κάτι σπουδαίο που ειπε ο Ελύτης
"Ζω για όταν δε θα υπάρχω"
Για αυτό που υπήρξε θα είναι πάντα ανάμεσά σας!

Rena said...

Πρέπει να ήταν ένας υπέροχος Ανθρωπος αλλά και τυχερός που σε συνάντησε στη ζωή του.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Marineide Dan Ribeiro said...

Uma bela e merecida homenagem!
Parabéns pela iniciativa!

Arionas said...

Τα θερμά συλληπητήριά μου, εύχομαι ο Θεός να του έχει δώσει ήδη μια περίοπτη θέση στον Παράδεισο.

Anonymous said...

I am so sorry for your loss. My prayers for you and your wife.

LJ Show
(Presbyterian Gal)

Magia da Inês said...

Phivos, querido!
Tenho certeza que seu querido sogro agora está nos braços de Deus.
Força, amigo!
Para ti e tua família.
Beijos.
Brasil.

Cheryl said...

A very beautiful and gracious eulogy- the love and respect for your father-in-law is evident. I feel fortunate to have met this great man- and his kind eyes have once smile at me. May he rest in peace.

Amanda Summer said...

I am so sorry to read this, Philip - my deepest sympathies to you and your wife and all of your family. Popi's father looked like he was a very kind man and I am sure he will be greatly missed. May he rest in peace.

stalamatia said...

Να είσαστε καλά να τον θυμόσαστε Φοίβο μου.Μέσα από τα όμορφα σου λόγια είναι σαν να τον γνωρίσαμε και εμεις!Αωνία του η μνήμη!

Meropi said...

Καλό του Ταξίδι, Φοίβο μου. Να ζήσετε, να τον θυμάστε πάντα με αγάπη.

magiceye said...

heartfelt condolences to you and all bereaved

Dinos-Art said...

Τα λόγια σου Φοίβο μου τιμή γι'αυτόν που έφυγε αλλά και τιμή για όλους σας που κρατάτε ζωντανή τη μνήμη του. Θερμά συλλυπητήρια.

islandgirl4ever2 said...

Dear Popi and Philip,

I am so sorry to hear of the passing of Popi's father. I know it's a very sad time for you all so I want you to know I am thinking of all the family and sending you all love and prayers.

Love,
Leesa

Αντιγόνη said...

Αγαπητοί Φοίβο και Πόπη
Τα θερμά μου συλλυπητήρια για το χαμό του πατέρα σας. Το δημιουργικό πέρασμά του απ` αυτή τη ζωή, είναι η σφραγίδα που θα παραμείνει για πάντα κοντά σας. Είθε ο Θεός να κατατάξει την ψυχή του στους κόλπους του Αβραάμ.
Αντιγόνη

Damaride Marangelli said...

I'm so sorry, it's very sad to say goodbye to a loved one ...

ΕΛΕΝΑ said...

Τα πιο θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια!
Να τον θυμόσαστε πάντα με αγάπη, έτσι δεν θα ξεχαστεί ποτέ!

Anonymous said...

We are so sorry Popi&family. Hugs from Finland <3

Pirre & family

Desde mi Interior said...

¡Buen homenaje!

Λεμέσια said...

Φοίβο, τα συλληπητήριά μου σε σένα και όλη την οικογένεια. Εύχομαι δύναμη για τις δύσκολες ώρες του αποχαιρετισμού. Συγκλονιστικό το κείμενό σου...

Lydia said...

Dear Popi and Phivos,
My heart is so sad for you tonight as I read about the one who graced your lives and now is gone. Your father, Popi, was a wonderful man. I can tell from the words of the eulogy that he was wonderful and that his family was truly grateful for him.

These words, so beautiful, will remain with me as I think of you fondly during the coming days:
"Αυτές θα κουβαλάμε στην καρδιά μας, για να θυμίζουν πάντα, εσένα."

Eva Stamou said...

Αγαπητέ Φοίβο, πολύ όμορφο κείμενο. Σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην Πόπη και όλη την οικογένεια.

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' said...

Πολύ αγαπημένοι μου Φοίβο και Πόπη, τα συλλυπητήριά μας.
Νιώθω τόσο μεγάλη θλίψη για το χαμό του αγαπημένου σας πατέρα. Φοίβο μου, αποχαιρέτησες τον πεθερό σου σαν να ήταν πραγματικός σου πατέρας! Ήταν τυχερός που είχε τέτοιο γαμπρό, κι εσύ πολύ τυχερός που είχες τέτοιο πεθερό-πατέρα!
Λυπάμαι πολύ που δεν τον γνώρισα, είχα μέσα στο μυαλό μου να ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έκανα το καλοκαίρι.
Τόσο μέσα από τη γνωριμία μας, όσο και μέσα από τον τόσο συγκινητικό αποχαιρετιστήριο λόγο σου, κατάλαβα ότι ήταν ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος, που σας άφησε σημαντική πνευματική κληρονομιά.
Ας αναπαύεται στη γειτονιά των αγγέλων, κάτω από την αγκαλιά του Θεού.
Σε εσάς αγαπημένοι μας Πόπη και Φοίβο, ευχόμαστε και εγώ και ο Γιάννης, δύναμη για να διανύσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο του πένθους(ιδιαίτερα η Πόπη)
Με την ειλικρινή αγάπη μας
Ροδούλα και Γιάννης

Eva Neocleous said...

Φοίβο μου,
συλλυπητήρια σε σένα και στην αγαπημένη σου οικογένεια...
Να τον θυμάστε πάντα!

Desde mi Interior said...

felicitaciones al padre de Popis, ha de ser un hombre muy especial; lastimonosamente no entiendo lo que le dedicas en palabras.
Abrazos.

Anonymous said...

We are so sorry for the lost of your father Popi. Good Bless You in your sorrow!
Leena ja Pepe from Finland