Friday, September 2, 2011

Τι πρέπει να προσέχετε στα δημόσια Wi-Fi

Προσοχή, επιτήδειοι παραμονεύουν για υποκλοπές δεδομένων 
Από τη στιγμή που τα δημόσια δωρεάν Wi-Fi hotspotsαυξάνονται και πληθύνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζουμε αν είναι ασφαλή ή όχι. Ο ερευνητής της ΕSΕΤ, Cameron Camp, έχει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τους χρήστες των δημόσιων δικτύων Wi-Fi. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Οnline Security Βrand Τracker, μιας παγκόσμιας έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΕSΕΤ, από την ΙnSitesConsulting, και την ανάλυσή της πραγματοποίησε η United Consultants, σχεδόν το 50% των χρηστών του Ιnternet συνδέονται χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές. Την πιο δημοφιλή συσκευή σύνδεσης αποτελούν τα notebooks(41%), ακολουθούμενα από τα netbooks(3%) και τα smartphones(2%).

Συνδέεστε λοιπόν με δωρεάν Wi-Fi hotspotκαι στέλνετε τα e-mailsσας. Τότε πρέπει να ξέρετε πως τα στοιχεία της σύνδεσης σας, του δικτύου σας και άλλες σημαντικές πληροφορίες μπορεί να κλαπούν κατά την αποστολή των μηνυμάτων σας, χωρίς να το καταλάβατε.

Αυτό που πρέπει να κάνει καχύποπτο το χρήστη είναι όταν υπάρχει ένα Wi-Fi hotspotμε όνομα που δεν αναγνωρίζεται ή που μοιάζει με κάποιο επίσημο όνομα. Επίσης, ο χρήστης οφείλει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε hotspotsπου δεν χρειάζονται εισαγωγή κωδικού για την πρόσβαση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλοπή μπορεί να γίνει μέσω μίας proxyτεχνολογίας, η οποία παρακολουθεί τη Wi-Fi επικοινωνία σας, τη συλλαμβάνει και την αποθηκεύει ως αντίγραφο στο laptop του scammer και στη συνέχεια στέλνει τις πληροφορίες σε ένα πραγματικό Wi-Fi hotspot. Αυτή η διαδικασία θα επιβραδύνει το trafficτου δικτύου που βρίσκεστε.
Κάθε φορά που ο χρήστης εκτελεί μία εργασία στο Ιnternet, είτε πρόκειται για αγορά, έλεγχο του τραπεζικού λογαριασμού είτε για παρακολούθηση της αλληλογραφίας του, ο υπολογιστής πρέπει να στείλει τα στοιχεία σύνδεσης στο δίκτυο, το οποίο είναι ένα χρυσωρυχείο για τους απατεώνες του διαδικτύου. Σε κανονικές συνθήκες στη σύνδεση σε μία ιστοσελίδα τράπεζας, η έναρξη της διεύθυνσης είναι «https» αντί για «http», που σημαίνει ότι η κίνηση είναι κρυπτογραφημένη. Εάν οι επιτήδειοι του διαδικτύου καταφέρουν να συλλάβουν τα κρυπτογραφημένα στοιχεία σας, μπορούν στη συνέχεια να τρέξουν ένα πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν και άλλα στοιχεία. Για αυτό το λόγο απαιτείται εξαιρετική προσοχή όταν δίνονται προσωπικά στοιχεία και κωδικοί λογαριασμών σε δημόσια Wi-Fi hotspots.

2 comments:

Maria B. said...

καλημέρα και καλό μήνα Φοίβο μου, πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας αναφέρεις, να 'σαι καλά !!!


φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ

Rena said...

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες,ευχαριστούμε!!!