Saturday, September 3, 2011

Σκεφτείτε πρακτικά!

Αξίζει της προσοχής σας!
Υπάρχουν πολύ πιο απλές λύσεις από αυτές που επεξεργάζονται μεγάλοι οργανισμοί, επιστήμονες και κάθε λογής ειδήμονες! Μήπως παρ' ελπίδα κάτι πιο απλό μπορεί να γίνει και με την Ελληνική κρίση και να σταματήσουν διάφοροι  μεγάλοι (;) Οικονομολόγοι και Πολιτικοί να θεωρούν ως θέσφατα  ανοησίες η ιδιοτελείς λύσεις που προτείνουν στα οικονομικά;

1ο Πρόβλημα:
Όταν η NASA άρχισε να στέλνει αστροναύτες στο διάστημα, ανακάλυψαν πως οι στυλογράφοι δεν δουλεύανε με βαρύτητα μηδέν, αφού η μελάνη δεν κατέβαινε για να γράψει.

Λύση Α.
Μετά από 6 χρόνια και κόστος $12,000,000.00 έφτιαξαν ένα στυλογράφο που δούλευε: κάτω από μηδέν βαρύτητα, ανάποδα, μέσα στο νερό, σε οποιαδήποτε επιφάνεια και με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από πολλούς βαθμούς υπό του μηδενός μέχρι τους 300 βαθμούς Κελσίου.

Λύση Β.
Και οι Ρώσοι τι έκαναν;… χρησιμοποίησαν μολύβια!
2ο Πρόβλημα
Μια πολύ μεγάλη εταιρεία καλλυντικών στην Ιαπωνία δέχθηκε παράπονα από κάποιον πελάτη που αγόρασε ένα κουτί με σαπούνι που ήτανε όμως άδειο...
 Αμέσως το πρόβλημα εντοπίστηκε στο αυτόματο σύστημα μεταφοράς των κουτιών από το πακετάρισμα στο τμήμα αποστολής. Για κάποιο λόγο, ένα άδειο κουτί μπορούσε να περάσει με το υπάρχον σύστημα. 
 
Οι υψηλά ιστάμενοι ζήτησαν από τους μηχανικούς της εταιρείας την άμεση και πιο αποτελεσματική λύση.


Λύση Α.
Αμέσως πέσανε με τα μούτρα στη δουλειά και φτιάξανε μια ανιχνευτική μηχανή αχτίνων Χ με οθόνες υψηλής διαύγειας που τις προσέχανε δύο άτομα και βλέπανε μην τύχει και περάσει κανένα κουτί άδειο.

Λύση Β.
Όταν το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε σε μια μικρή εταιρεία, η διεύθυνση δεν μπλέχτηκε με ακτίνες Χ, ρομπότ, ηλεκτρονικά κτλ. Αγόρασε έναν ισχυρό ανεμιστήρα και τον τοποθέτησε έτσι ώστε τα κουτιά να περνούν από μπροστά του. Όσα από αυτά ήτανε άδεια έβγαιναν από την γραμμή παραγωγής... πετώντας!
3ο Πρόβλημα:
Ένας ιδιοκτήτης αλυσίδας ξενοδοχείων πολυτελείας ταξίδεψε στις Ινδίες, σε μια πόλη που την είχε επισκεφθεί δύο χρόνια πριν και, επίσης, κατέλυσε στο ίδιο ξενοδοχείο, που ήταν κατώτερης κατηγορίας από τα δικά του. Η υπάλληλος υποδοχής τον καλωσόρισε χαμογελαστή, λέγοντας: «Καλώς ήρθατε και πάλι, κύριε! Τιμή κι ευχαρίστησή μας να σας ξαναδούμε στο ξενοδοχείο μας!».

Τρομερά εντυπωσιασμένος από την υποδοχή αλλά και το ότι η υπάλληλος τον θυμήθηκε μετά δύο χρόνια, σκέφτηκε πως αυτό θα ήτανε πολύ καλός τρόπος προβολής για τα ξενοδοχεία του. Μόλις επέστρεψε έβαλε τους υπαλλήλους του να δουλεύουνε για να πραγματοποιήσουν την επιθυμία του.
Λύση Α.
Με ένα κόστος $2,500,000.00 κατέβασαν τα καλύτερα προγράμματα αναγνώρισης φυσιογνωμίας, χρονολογίας, ειδικές κάμερες, τμήσεως χρόνου σε μικροδευτερόλεπτα υπολογισμού ικανότητας υπαλλήλων, κ.λπ. κ.λπ.

Λύση Β.
Ο μεγαλοξενοδόχος ξαναταξίδεψε στο εν λόγω ξενοδοχείο και πρόσφερε ένα πολύ σεβαστό ποσό στην υπάλληλο για να του πει τι τεχνολογία χρησιμοποιούσαν. Η υπάλληλος αρνήθηκε ευγενικά τη δωροδοκία και του είπε:  
«Κοιτάξτε, κύριε, έχουμε κάνει μια συμφωνία με τους ταξιτζήδες, να ερωτούν τους πελάτες, που μας φέρνουν, αν έχουν ξαναέρθει στο ξενοδοχείο μας και σε καταφατική περίπτωση, όταν ο ταξιτζής φέρνει εδώ τις βαλίτσες, μας κάνει ένα σινιάλο και κερδίζει ένα δολάριο…».
Ηθικό Δίδαγμα

Μην περιπλέκετεις τα πράγματα!...
Φαντάσου τις απλούστερες λύσεις…
Μάθε να συγκεντρώνεσαι στις λύσεις… όχι στα προβλήματα!...

2 comments:

JamanFou said...

Για την ελληνική κρίση ας δοκιμάσουμε τη 2η λύση του 2ου προβλήματος... :)

erifili said...

Είναι αυτό που λένε, " Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο".Καταπληκτική η ανάρτησή σου Φοίβο.Την καλησπέρα μου και καλό Φθινόπωρο.