Friday, July 22, 2011

H θετική ματιά των αναπάντεχων γεγονότων

Υπάρχει τρόπος να δούμε δημιουργικά μια οδυνηρή κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα στο νησί μας;  Γιατί η έκφραση αγανάκτησης δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το διαιωνίζει;  Ποια είναι η πραγματική λύση και τι χρειάζεται να κάνουμε για να έχουμε πραγματικά θετικά αποτελέσματα;
 
Του Άρη Νότη
Η πρόσφατη αναπάντεχη ανατίναξη στης ναυτικής βάσης στο Μαρί με την τοποθέτηση εκτός λειτουργίας της ηλεκτρικής μονάδας στο Βασιλικό και με την ανθρώπινη απώλεια ανέτρεψε την καθημερινή ρουτίνα μας. Άλλαξε ολόκληρο τον τρόπο ζωής μας. Κινητοποίησε συνειδήσεις και έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες ανθρώπους με κυρίαρχο συναίσθημα την αγανάκτηση. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις πολύ λίγο ενεργοποιούμε τη δημιουργική μας σκέψη και απλά αναζητούμε την μαζική έκφραση του συναισθήματος. Το όφελος από την έκφραση του συναισθήματος σίγουρα είναι μια μορφή κάθαρσης και αποκατάσταση ενός αισθήματος “δικαιοσύνης”. 

Όμως  πέραν αυτής της στιγμιαίας κάθαρσης, η αλλαγή νοοτροπίας και συνείδησης είναι αυτή που θα λύσει τα προβλήματα και δεν θα τα κρύψει κάτω από το χαλάκι, μέχρι την επόμενη φορά που κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και το πρόβλημα θα επανέλθει στο προσκήνιο.

Δεν είμαι από εκείνους που επιμερίζουν ευθύνες και επιδεικνύουν  υπαίτιους, γιατί αυτό υποδηλώνει ότι εγώ δεν έχω καμία ευθύνη και την έχουν όλοι οι άλλοι, ψηλότερα ή χαμηλότερα ιστάμενοι. 

Θεωρώ ότι για ΟΤΙ συμβαίνει ΟΛΟΙ έχουμε ευθύνη, άλλος μικρότερη, άλλος μεγαλύτερη. Όταν καταλάβουμε το μέρος της ατομικής ευθύνης μας τότε οι τόνοι και τα πνεύματα θα μεταμορφωθούν  σε μια συζήτηση πιο σοφή και με πραγματική πορεία επίλυσης.

Με νηφάλια λοιπόν σκέψη κι επειδή βάσει της ενεργειακής ψυχολογίας η αρνητική σκέψη το μόνο που κάνει είναι να αναπαράγει τον εαυτό της  προτείνω  ορισμένους τρόπους δημιουργικής σκέψης  που μπορούμε να χρησιμοποιούμε  στο διάστημα της ημέρας ώστε να μειώσουμε την πρόσφατη συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια που μόνο αρνητικά επακόλουθα μπορεί να έχει.
-Οι άνθρωποι  σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο λυτρώνονται από τον πόνο και ζουν με μεγαλύτερη πίστη και ωριμότητα.
-Οι ζημιές αποκαθίστανται και υπάρχει ομαλότητα σε όλες τις λειτουργίες της κοινωνίας.
-Οι κυβερνώντες είναι σωστοί και επιμελείς στα καθήκοντά τους και υπάρχει τέλεια επικοινωνία ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς.
-Το ρουσφέτι αντικαθίσταται από την κοινωνική μέριμνα.
-Οι ψυχές που έφυγαν απότομα προχωρούν αναπαυμένες σε ανώτερο επίπεδο.

Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα παραδείγματα θετικής σκέψης που να περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και με τελική κατάληξη ολόκληρο τον πλανήτη μας.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι αποτελούμε μέρος ενός συνόλου κι όταν πάσχουμε  πάσχει και το σύνολο. Κι όταν χαίρεται το σύνολο χαίρεται και κάθε κομμάτι του…
Άρης Νότης

O  Άρης Νότης είναι εκδότης του μηνιαίου
ηλεκτρονικού περιοδικού ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ 
και κάτοχος του ιστολογίου :
www.prosopikievexia.blogspot.com 

2 comments:

Λεμέσια said...

"Όμως πέραν αυτής της στιγμιαίας κάθαρσης, η αλλαγή νοοτροπίας και συνείδησης είναι αυτή που θα λύσει τα προβλήματα και δεν θα τα κρύψει κάτω από το χαλάκι, μέχρι την επόμενη φορά που κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και το πρόβλημα θα επανέλθει στο προσκήνιο."

Ακριβώς!

jf said...

!!!!

Νομίζω πως 'κολλάει' εδώ το υπό του Αϊνστάιν ρηθέν: "Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να επιλυθούν στο ίδιο επίπεδο σκέψης όπου βρισκόμασταν όταν τα δημιουργήσαμε"