Saturday, July 23, 2011

Από την Ανατολή στη Δύση

Γράφει η Ναταλία Ιωννίδου
Από την Ανατολή στη Δύση
Συγγραφέας: Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου
Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη
Σύντομη περιγραφή
Tο μυθιστόρημα «Από την Ανατολή στη Δύση» είναι ένας υπέροχος συνδυασμός ιστορικών γεγονότων μέσα από το οδοιπορικό μιας οικογένειας της Μακεδονίας, από το 1880 μέχρι σήμερα. Aκολουθούμε τους ήρωές μας από τη Μακεδονία στην Οδησσό και την Αγία Πετρούπολη να μεταφέρουν τη γνώση της καπνοκαλλιέργειας στα πέρατα του κόσμου. Ριζώνουμε μαζί τους στην Αίγυπτο, στην Αλεξάνδρεια. Γινόμαστε μάρτυρες στη δημιουργία της αμύθητης περιουσίας τους στις χασιέντες της Αργεντινής και στο Μπουένος Άιρες. Από τους χορούς στα χειμερινά ανάκτορα του τσάρου ως τα αργεντίνικα ταγκό της Εβίτα Περόν, λάμπουν και δημιουργούν. Λικνίζονται ράθυμα πάνω στις καμήλες, ακολουθώντας τα μυστικά του Νείλου, δίπλα στις πυραμίδες των φαραώ, και συναναστρέφονται με σπουδαίες προσωπικότητες της Αλεξάνδρειας. Mα πάνω απ' όλα μεταφέρουν τα οράματα, το πάθος και τα βιώματά τους, ενώ η μοναδική ιστορία της Ελλάδας πρωταγωνιστεί. Εδώ παντρεύονται τα συναισθήματα με τον ηρωισμό, τον έρωτα και το πάθος, ενώ η ιστορία κυλά γύρω τους. Zουν, αγαπούν, πολεμούν, δακρύζουν και γελούν δυνατά, πλατιά και ελεύθερα...
Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου

O Γιάννης και η Mαρίνα Aλεξάνδρου γεννήθηκαν στην Aθήνα. Mόλις παντρεύτηκαν, ξεκίνησαν την τεχνική εταιρεία που έχουν, στην οποία εργάζονται μαζί μέχρι σήμερα. Έχουν ένα γιο.
O Γιάννης σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Πολυτεχνείο του Άαχεν, στη Γερμανία, και έκανε διδακτορικό σε αυτοματισμούς στο Πολυτεχνείο του Mιλάνου. Mιλάει γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά.
H Mαρίνα σπούδασε διακόσμηση στη Σχολή Bακαλό στην Aθήνα, και στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών του Mιλάνου. Eργάζεται στις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας τους επί είκοσι πέντε χρόνια. Mιλάει γαλλικά και ιταλικά.
Tο επώνυμο «Aλεξάνδρου» είναι ψευδώνυμο. Αρκετά χρόνια είναι συγγραφικό ζευγάρι.
Tο πρώτο τους μυθιστόρημα, Tο Mυστικό της Eρήμου, κυκλοφόρησε το 1996, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.Κυκλοφορούν επίσης: τα μυθιστορήματά τους Παραμύθι ο Έρωτας και Aπλά Σ’ Aγαπώ, καθώς και τα βιβλία της Μαρίνας Επιστροφή στις Παλιές Αγάπες, Η Βαθιά Πολυθρόνα (συλλογή παραμυθιών), Ζήσε μαζί μου και Στο Όνομα της Αγάπης (τα δύο τελευταία με το ψευδώνυμο «Αλεξίου»).

Ø  Για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την ιστορία των Ελλήνων είναι ότι μπορεί να προκαλέσει πλήξη. Απεναντίας, είναι γεμάτη λάμψη, μεγαλείο, δάκρυα, λεβεντιά και σκληρά πληρωμένα λάθη, χαραγμένα στο πετσί με πύρινα γράμματα. Ιστορικά ξαφνιάζουν συχνά τον κόσμο με τολμηρές δημιουργικές πρωτοβουλίες, με μπέσα με μικρότητες, αλλά και με το άγγιγμα της καρδιάς. Με μια αγκαλιά ανοιχτή που λίγοι λαοί στον κόσμο έχουν.

Ø  Οι Έλληνες έχουν χαραγμένη στην ψυχή του όχι μόνο τη μυθολογία αλλά και την πίστη. Με το καταστάλαγμά τους πορεύονται σε Ανατολή και Δύση.

Ø  Ο άνθρωπος στην κανονική καθημερινή ζωή του δεν έχει δικαίωμα και καμιά δικαιολογία για να κόψει το νήμα της ζωής ενός άλλου ανθρώπου. Ούτε τη δική του ζωή μπορεί να αφαιρέσει, γιατί δεν την ορίζει. Πως λοιπόν στον πόλεμο αναποδογυρίζονται όλα; Πως ακόμα αυτή η εκκλησία ευλογεί τους μαχόμενους;

Ø  Πάντα κανείς τρομοκρατείται από την δύναμη της φύσης γιατί αισθάνεται μικρός και αδύναμος να τα βάλει μαζί της. Η φύση είναι πιο δυνατή από τον άνθρωπο.

Ø  Η νύχτα τόσο γλυκιά, ο δρόμος με τις μεγάλες λεύκες από την μια και από την άλλη μεριά φωτιζόταν από το φεγγάρι που έπαιζε μες τα φυλλώματα. Ένα αηδόνι κελαηδούσε την άνοιξη σε μια βραδιά πλανεύτρα. Η υγρασία έβγαζε από τα χόρτα μαζί με τις στάλες της δροσιάς και την ευωδιά τους. Όλα έκαναν το κορμί της να ριγά. Οι μυρωδιές, οι ήχοι, τα χέρια του Γιαννιού πάνω της πρωτύτερα. Όλα την ξεσηκώνουν.

Ø  Μη φοβάσαι, Ειρήνη, της είπε βραχνά και ζεστά, τίποτα δεν χάθηκε, όλα θα τα ξαναφτιάξουμε από την αρχή. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας. Δεν θα λυγίσουμε, θα παλέψουμε, θα τολμήσουμε, θα πετύχουμε. Θα βουτήξουμε στον ωκεανό της περιφρόνησης και θα αναγκάσουμε την τύχη να αλλάξει πορεία και να μας βοηθήσει.... το πείσμα και η δύναμη του στάλαξαν μέσα της τη σπίθα της ελπίδας, την τρέλα της δημιουργίας. Έγινε φλόγα, πυρκαγιά στήριγμα.

Ø  Όσο γι’ αυτό, μην αμφιβάλεις καθόλου. Και θα αγαπήσεις και θα αγαπηθείς και εύχομαι να ριζώσει εύκολα η αγάπη σου, να μην παιδευτείς όπως εγώ. Μόνο να ξέρεις ότι και η πιο δύσκολη αγάπη είναι ευλογία Θεού. Είναι το δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Όταν έρθει η ώρα θα το ζήσεις και εσύ και θα θυσιάσεις στο βωμό του έρωτα και χαρές και λύπες. Να ΄χεις την ευχή μου και όλα να είναι λαμπερά στη ζωή σου όπως λάμπει η καθαρή ψυχή σου.
 Ναταλία Ιωαννίδου

1 comment:

rena said...

Ενδιαφέρον!!!
Καλό Σαββατόβραδο!