Saturday, July 9, 2011

Κυπριακή αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε.


Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) της 30ης Ιουνίου και 1ης Ιουλίου 2011 που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, εξετάστηκε η γνωμοδότηση με θέμα «Στρατηγική Διεύρυνσης και μελλοντικές προκλήσεις για την περίοδο 2010-2011» με εισηγητή τον κ. Franz Schausberger (Εκπρόσωπος του ομόσπονδου κράτους του Σάλτσμπουργκ).

Το σχέδιο αυτό το οποίο αποτελεί συνέχεια της περσινής γνωμοδότησης του κ. Παπαστεργίου (τέως Νομάρχη Πιερίας), ο οποίος είχε συντάξει το έγγραφο για τη «Στρατηγική διεύρυνσης και τις μελλοντικές προκλήσεις για την περίοδο 2009-2010», ήταν λιγότερο αυστηρό αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ.
Η κα Ελένη Λουκαΐδου (Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ), τόσο με την υποστήριξη της Κυπριακής όσο και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, κατέθεσε τροπολογίες ώστε να κάνει πιο επιτακτική τη συμμετοχή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού και να συμπεριληφθούν στο κείμενο οι υποχρεώσεις της για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και υλοποίηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τερματισμό του εποικισμού και επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Κατά τη διάρκεια εξέτασης των τροπολογιών και εν μέσω έντονων παρεμβάσεων υπέρ και κατά των τροπολογιών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις αρκετών μελών της Σοσιαλιστικής Ομάδας της ΕτΠ που σε αντίθεση με την επίσημη στάση της Ομάδας τους ανέφεραν ότι πλέον γνωρίζουν την κατάσταση στην Κύπρο και σε αυτό συνέβαλε η πρόσφατη επίσκεψη τους (6-7 Ιουνίου 2011) στη Λευκωσία με αφορμή τη διοργάνωση της Επιτροπής CIVEX (Ιθαγένεια, διακυβέρνηση, θεσμικές και εξωτερικές υποθέσεις) κατόπιν προσκλήσεως της κας Λουκαΐδου, μέλους της Επιτροπής CIVEX.
 Στη συνεδρίαση έγινε επίσης παρέμβαση με την οποία ζητήθηκε να μην κατηγορείται η Τουρκία μέσω της παρούσας γνωμοδότησης. Σε αυτό το σημείο η κα Λουκαΐδου τόνισε ότι η Τουρκία καλείται να συμμορφωθεί με τους όρους και τις υποχρεώσεις της όπως και όλες οι άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Τέλος, πρόσθεσε πως η Επιτροπή των Περιφερειών δεν μπορεί να παραβλέπει ότι η Τουρκία κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ, όπως και δε μπορεί να αγνοεί την επίσημη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, σημείο στο οποίο συμφώνησε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΕτΠ και η οποία τελικά ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τις τροπολογίες. 

2 comments:

Anonymous said...

Φοίβο πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου και σ΄ευχαριστούμε!!

Ε τζαι μεν χάννεσαι εννοείται !!!!

Χάρης Χριστοδουλίδης
Λεμεσός 09.07.2011

mari beika said...

Φοίβο πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις και πιστεύω λιθαράκι λιθαράκι θα μπει ο λίθος για την επίλυση του Κυπριακού.
Χαιρετισμούς να είσαι καλά.