Wednesday, July 6, 2011

Κολύμβηση

Καλοκαίρι και οι ονειρεμένες ακρογιαλιές, οι γαλάζιες θάλασσες και οι ζεστές αμμουδιές είναι εκεί και μας περιμένουν. Το νερό αποτελεί υπέροχο αισθησιακό μέσο που και μόνο να βρίσκεσαι μέσα σ’ αυτό αρκεί για να ηρεμήσεις και να βελτιωθεί η διάθεσή σου.

Η κολύμβηση ως αθλητική δραστηριότητα είναι ιδανική και μπορεί να προσφέρει πολλά, όπως ψυχαγωγία, τη βελτίωση της φυσικής κατάσταση σε όλο το σώμα, και το σημαντικότερο,  διάσωση ζωής, εάν παραστεί ανάγκη. Είναι άσκηση που μπορεί να κάνει με ασφάλεια ένα μωρό προτού μάθει να περπατάει, ένας ενήλικος για έλεγχο σωματικού βάρους και διατήρηση ενός υγιούς, σφικτού και δυνατού σώματος αλλά και ένας υπερήλικας για την εμπιστοσύνη και την ευεξία που του δημιουργεί.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι νησί και διαθέτει πολλές παραλίες, δεν είναι τόσο εύκολο και απλό για όλους, και ιδιαίτερα για τα άτομα που υποφέρουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως δισκοπάθεια, αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, να τις απολαύσουν. Επιπλέον, τα άτομα με κινητικά προβλήματα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις διαδικασίες μετάβασης και παραμονής στις ακρογιαλιές. Η θάλασσα και το κολύμπι, όμως, συνιστώνται απ' όλες σχεδόν τις ιατρικές ειδικότητες.
H κολύμβηση θεωρείται κατεξοχήν αεροβική δραστηριότητα, με σημαντική θετική επίδραση στην καρδιο-αναπνευστική λειτουργία και γενικότερα στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Η αντίσταση του νερού (η οποία αυξάνεται ανάλογα με την ταχύτητα εκτέλεσης της κίνησης) συμβάλλει στην τόνωση και τη σύσφιξη των μυών. Δεν νοιώθουμε την κούραση τόσο έντονη όσο όταν γυμναζόμαστε στην ξηρά. Η άνωση απαλλάσσει το σώμα από ένα μεγάλο μέρος του βάρους του και δεν νοιώθουμε τα μέλη μας να καταπονούνται, 25 λεπτά άσκησης μέσα στο νερό αντιστοιχούν με 45 λεπτά άσκησης στην ξηρά!!!

Όταν το σώμα βυθίζεται στο νερό η κυκλοφορία του αίματος αυξάνει στην περιοχή του θώρακος, εξαιτίας της υδροστατικής πίεσης που ασκείται στο σώμα. Η πίεση αυτή του νερού πιέζει εξίσου όλες τις επιφάνειες του σώματος και αφενός μεν βοηθάει στον βαθύτερο αερισμό των πνευμόνων, αφετέρου δε δρα σαν μια βοηθητική αντλία της καρδιάς, μειώνοντας τον αριθμό των καρδιακών σφίξεων το λεπτό. Με μεθοδικά προγραμματισμένη άσκηση μέσα στο νερό τόσο η καρδιαγγειακή λειτουργία, όσο και ο πνευμονικός αερισμός βελτιώνονται ακόμη περισσότερο.
Επιπλέον, η θερμοκρασία του νερού μειώνει την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που συνήθως συμβαίνει με την άσκηση στην ξηρά, επιτρέποντας έτσι στο κυκλοφορικό σύστημα να προσφέρει περισσότερο αίμα στους ασκούμενους μυς, αντί να κατευθύνεται στην επιφάνεια του δέρματος για να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος (απαραίτητος μηχανισμός για τη διατήρηση της θερμορυθμιστικής λειτουργίας του σώματος).

Η κολύμβηση είναι επίσης ιδανική άσκηση σε προχωρημένη ηλικία. Το νερό δημιουργεί εμπιστοσύνη στο άτομο προχωρημένης ηλικίας, εφόσον βέβαια γνωρίζει κολύμβηση από παιδί, καθώς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στήριξης και ισορροπίας, σε σχέση με την άσκηση στη ξηρά. Ταυτόχρονα, όπως αναφέραμε η καταπραϋντική επίδραση του νερού στους μυς και στις αρθρώσεις απομακρύνει το μυϊκό άλγος.

Επιπλέον, η κολύμβηση είναι ιδανικό μέσον για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Έχει παρατηρηθεί ότι η συστηματική κολύμβηση μειώνει τόσο τη συστολική, όσο και τη διαστολική πίεση σε υπερτασικά άτομα, καθώς η άσκηση σε συνδυασμό με τη χαλάρωση που προσφέρει το νερό, είναι μοναδικό μέσο για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Η θεραπευτική ιδιότητα της κολύμβησης, όσον αφορά τη βελτίωση της ευλυγισίας και της μυϊκής ενδυνάμωσης της πάσχουσας περιοχής, είναι πολύτιμη. Ειδικά στη δισκοπάθεια η θεραπευτική ιδιότητα συνίσταται στην ενδυνάμωση ιερονωτιαίων, ραχιαίων και κοιλιακών μυών, καθώς η συχνότητα των βλαβών που δέχεται ο δίσκος είναι αντιστρόφως ανάλογη των δυνάμεων των παραπάνω μυών. Επιπλέον, το νερό βοηθά ως ένα είδος αυτομάλαξης του σώματος, γεγονός που συντελεί στην επιτάχυνση της αποθεραπείας.
Η κολύμβηση είναι μία μοναδική απόλαυση, την οποία θεωρητικά δεν πρέπει να στερείται κανένας.  Γι’ αυτό, η σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους σε συνδυασμό με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων αναμφισβήτητα βοηθούν ώστε ο καθένας να απολαμβάνει ακίνδυνα το μπάνιο του.
  • Μην κολυμπάτε ποτέ με γεμάτο στομάχι. Ένας εμετός, που στη στεριά ξεπερνιέται εύκολα, στη θάλασσα μπορεί να οδηγήσει σε εισρόφηση των εμεσμάτων στους πνεύμονες με αποτέλεσμα την ασφυξία και τον θάνατο. Γι’ αυτό, δεν πρέπει κανείς να μπαίνει στη θάλασσα, αμέσως μετά το φαγητό.
  • Μην  κολυμπάτε μετά  από κατάχρηση αλκοόλ. Το οινόπνευμα, εκτός του ότι μειώνει σημαντικά τις αντιδράσεις μας, συχνά μας κάνει να υποτιμούμε τους κινδύνους. Παράλληλα, οι εμετοί που συχνά προκαλούνται όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση μέθης ή ημιμέθης, επιδεινώνονται με την πίεση που ασκεί το νερό στην κοιλιά και στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πνιγμού να πολλαπλασιάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Μην κολυμπάτε όταν αισθάνεστε αδιαθεσία. Το κολύμπι θα πρέπει να είναι  μια ευχάριστη και απολαυστική άσκηση. Για να είναι ωφέλιμο, απαιτεί εγρήγορση και καλή σωματική και ψυχική κατάσταση. Όσοι, για οποιονδήποτε λόγο, δεν αισθάνονται καλά, θα πρέπει να το αποφεύγουν. Πολλά δυστυχήματα στη θάλασσα έχουν αιτία το γεγονός ότι κάποιος βούτηξε ή μπήκε στη θάλασσα έχοντας κάποιο πρόβλημα (ζάλη, πονοκέφαλο, τάση για λιποθυμία ή για εμετό, πυρετό, δύσπνοια, κοιλιακά ενοχλήματα, πόνους στο στήθος κ.λπ.).
  • Κολυμπάτε πολύ προσεκτικά όταν βρίσκεστε σε άγνωστες θάλασσες. Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κ.λπ.
  • Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε απόμακρες παραλίες που δεν γνωρίζετε και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν στο χώρο και άλλα άτομα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια σε ώρα ανάγκης. Η υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και ιδιαίτερα στις κολυμβητικές μας ικανότητες συχνά μας οδηγεί σε επικίνδυνες υπερβολές.
  • Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να κολυμπούν χωρίς εποπτεία. Κανείς  δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει την εποπτεία περισσότερων των δύο παιδιών.
  • Αποφεύγετε το νυχτερινό κολύμπι. Μπορεί να είναι ρομαντικό αλλά, η κολύμβηση τη νύχτα, ακόμη και υπό το φως της πανσέληνου εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, αφού η ορατότητα είναι περιορισμένη και η επικοινωνία περιορίζεται μόνο στην ομιλία και τις φωνές.
  • Τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις θα πρέπει πάντα στην αρχή του καλοκαιριού  να επισκέπτονται το γιατρό τους και να ζητούν την άδειά του για κολύμπι.
  • Σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σπασμό των αγγείων της καρδιάς, που οδηγεί σε στηθάγχη, αρρυθμία. Αλλά και πέραν των ειδικών περιπτώσεων, γενικότερα κάθε άρρωστος ο οποίος υποχρεούται να παίρνει φάρμακα για την πίεσή του ή την καρδιά του, πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα το μπάνιο του στη θάλασσα.
  • Μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας ακόμη και μέσα στο νερό.
  • Προστατεύετε το κεφάλι σας με καπέλο, και τα μάτια σας με γυαλιά.
 
 
Πηγές:http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=399, http://www.avlonitou.gr, http://www.vita.gr/html/ent/258/ent.6258.asp, http://www.healthview.gr
Επιμέλεια:

Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανοθεραπεύτρια
Για την Karpasia Health Products Ltd

3 comments:

Cheryl said...

I'm a fan of the swimmer in the first photo! :)

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." said...

Πολλές,δροσιστικές βουτιές λοιπόν...

Λεμέσια said...

Ιδανικό άθλημα η κολύμβηση και το άρθρο περιεκτικότατο με όσα θα έπρεπε να γνωρίζουμε πριν τη γαλαζοκατάνυξη...

Καλό σου μήνα, Φοίβο!