Saturday, May 21, 2011

Kαλημέρα Ήλιε -ο χαμένος πόλεμος-


 Kαλημέρα Ήλιε
-ο χαμένος πόλεμος-
Παρουσίαση του βιβλίου του Aνδρέα Σαμουήλ
Tρίτη 24 Mαϊου
Πολιτιστικό Kέντρο Δήμου Λευκωσίας, 7.30 μμ

Η κυρία Ανδρούλα Βασιλείου, Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαικής Επιτροπής, παρουσιάζει στις 24 Μαϊου 2011 το βιβλίο του Ανδρέα Σαμουήλ “Καλημέρα Ήλιε - Ο χαμένος Πόλεμος”.
Το βιβλίο προλογίζει ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κύριος Πέτρος Αρτέμης. Ο συγγραφέας κάνει μια ιστορική αναδρομή στα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 και περιγράφει την προσωπική του περιπέτεια, ως εφέδρου που κατατάχτηκε στο 241 τάγμα πεζικού της Εθνικής Φρουράς.

Στο βιβλίο περιγράφεται το απροσδόκητο συναπάντημα με τα τουρκικά άρματα,  κοντά στο στάδιο Γ. Σ. Πράξανδρος, και στο μακελειό που ακολούθησε κατά την άνιση μάχη. Στη συνέχεια ο συγγραφέας εξιστορεί τις τραγικές συνθήκες και τα πολλά δραματικά περιστατικά που βίωσε για τέσσερα μερόνυχτα,  μαζί με ένα ακόμα συστρατιώτη του, σε ένα απομονωμένο σπίτι της Κερύνειας, στις υπόρειες του Πενταδακτύλου. Αφού περιγράφει τον απίστευτο τρόπο που έγινε δυνατό να επιβιώσουν και να σωθούν με τον συστρατιώτη του, ο Ανδρέας Σαμουήλ δίνει στη συνέχεια την εικόνα της καθημερινής ζωής στο ξενοδοχείο Ντόουμ, στο οποίο οι δυο τους κατέφυγαν με μυθιστορηματικό τρόπο και παρέμειναν εγκλωβισμένοι για ένα τρίμηνο.

Στο Ντόουμ εγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι της Κερύνειας που δεν είχαν φύγει  για τις ελεύθερες περιοχές. Εκεί ο αείμνηστος γιατρός Ξάνθος Χαραλαμπίδης μαζί με μερικούς αξιόλογους συνεργάτες του, κατάφεραν να λειτουργήσουν το ξενοδοχείο κατά θαυμαστό τρόπο και κάτω από αντίξοες συνθήκες, σαν ένα αυτοδιοικούμενο στρατόπεδο συγκεντρώσεως με περισσότερους από οκτακόσιους ενοίκους. Στις αρχές Αυγούστου 1974 όλοι οι άντρες μέχρι 60 ετών που ήταν στο Ντόουμ μεταφέρθηκαν από τους Τούρκους στις φυλακές Σεραϊου, οπου κρατήθηκαν σε αυστηρή απομόνωση για ανάκριση, κάτω από δραματικές συνθήκες, για μια βδομάδα. Το βιβλίο, μέσα από την αφήγηση της προσωπικής περιπέτειας του συγγραφέα, αποτελεί ένα πολύτιμο χρονικό και μια ακριβή καταγραφή των ιστορικών δεδομένων μιας από τις σημαντικότερες και, δυστυχώς, μελανότερες πτυχές της Κυπριακής ιστορίας.

2 comments:

Lydia said...

More than 800 guests in a self-governing camp...that is amazing history. The book sounds fascinating.

I really like that George Orwell quote in your sidebar.

Enjoy a great weekend. I am sure the world is not coming to an end this evening!

Anastasia said...

Thν Ανδρούλα Βασιλείου τη θαυμάζω για την προσωπικότητα της και τη δυναμική παρουσία της όχι μόνο στα κοινά της Κύπρου αλλά και για τον ρόλο της στην Ευρωπαική Ενωση. Σίγουρα το βιβλίο του Ανδρέα Σαμουήλ φέρνει πίσω πικρές μνήμες αλλά η παράνομη κατοχή από τον Τούρκο εισβολέα εξακολουθεί να υπάρχει και να μας θυμίζει τις χαμένες πατρίδες. Εννοείται ότι θα διαβάσω το βιβλίο αυτό το καλοκαίρι!