Saturday, May 7, 2011

Τα ζώα στη ζωή μας

"Ένας σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου επειδή κουνάει την ουρά του και όχι τη γλώσσα του" -  Dr. Samuel Corson
 
Επιμέλεια: 
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανοθεραπεύτρια
 Τα κατοικίδια ζώα όπως οι σκύλοι, οι γάτες, τα ερπετά και άλλα, προσφέρουν πολλά ωφελήματα στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στα παιδιά και ειδικές ομάδες αρρώστων. Η παρουσία του αγαπημένου μας σκύλου ή γάτου, είναι η καλύτερη παρέα αφού απομακρύνει το σκληρό αίσθημα της μοναξιάς.

Τα κατοικίδια ζώα προσφέρουν στους ανθρώπους, με ανιδιοτελές ενδιαφέρον, αγάπη,  μια αίσθηση επίτευξης και συνεχούς, μη επικριτικής αποδοχής και συντροφικότητας. Η παρουσία τους λειτουργεί σαν ένα είδος θεραπείας από το καθημερινό άγχος. Ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν κατοικίδια ζώα, αυξάνεται. Σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%. Το 90% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων, θεωρούν ότι το ζώο τους είναι ένα πολύτιμο μέλος της οικογένειας τους.
 
Τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στην υγεία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το χάιδεμα ενός κατοικίδιου ή απλώς η παρακολούθηση ενός ενυδρείου μας βοηθάει να χαλαρώσουμε. Ακόμα και η συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Η χαλάρωση που αισθανόμαστε μπορεί να μετρηθεί και δείχνει χαμηλό καρδιακό παλμό και πτώση στην αρτηριακή πίεση. Έρευνα έδειξε ότι αυτή η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή σε ανθρώπους που υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Η μείωση της πίεσης εξαιτίας της ιδιοκτησίας ενός κατοικίδιου είναι ισότιμη με εκείνη που θα είχατε αν ξεκινούσατε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι ή μειώνοντας το αλκοόλ!!! Μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος και μπορεί να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε στον θάνατο ενός συντρόφου.  
Διάφορες κλινικές έρευνες έδειξαν ότι τα κατοικίδια ζώα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία: 
  • Μπορούν να εξυπηρετήσουν ως καταλύτες στην κοινωνική συναναστροφή και ως γέφυρες στη διαπροσωπική επικοινωνία και δέσιμο. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους έχουν πολύ πιο θετικές συναντήσεις από ότι αυτοί που περπατούν μόνοι τους. Ένα κατοικίδιο μπορεί να σπάσει τον πάγο και να είναι θέμα συζήτησης.
  • Σε ασθενείς με AIDS, τα κατοικίδια ζώα μειώνουν το στρες και την κατάθλιψη. Είναι για αυτούς πηγή υποστήριξης και άντλησης δύναμης για να αντέξουν στην ασθένεια τους.
  • Ειδικές συναισθηματικές σχέσεις αναπτύσσονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Τα ζώα γίνονται η παρηγοριά τους, γίνονται οι πολύτιμοι συμπαραστάτες τους, αλλά και παρέχουν ουσιαστική βοήθεια. Για παράδειγμα, οι σκύλοι για τους τυφλούς ή για τους κωφούς μπορούν να προσφέρουν πολλές υπηρεσίες.
  • Είναι πολύτιμοι σύντροφοι για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Τους βοηθούν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντα, τη ζωτικότητα και την οξύτητα του πνεύματός τους, και να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία που πολλές φορές εμφανίζεται σε αυτές τις ηλικίες. 
  • Επίσης, τα άτομα τρίτης ηλικίας επισκέπτονται λιγότερο το γιατρό τους και γενικά έχουν περισσότερες δραστηριότητες με λιγότερο εκφυλισμό των δεξιοτήτων τους σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν κατοικίδιο ζώο. Σε μια καναδική έρευνα που αφορούσε πάνω από 1000 ανθρώπους, η Δρ. Παρμίντα Ράινα βρήκε ότι οι ηλικιωμένοι με κατοικίδια μπορούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα στις καθημερινές ασχολίες σε αντίθεση με αυτούς που δεν είχαν κατοικίδια.
  • Ένα άλλο ερευνητικό σχέδιο ανακάλυψε ότι ένα γκρουπ ηλικιωμένων σε γηροκομεία, στους οποίους δόθηκαν παπαγαλάκια, αντεπεξήλθαν καλύτερα σε άλλες όψεις της διαδικασίας της γήρανσης.
Η συμβίωση κατοικίδιων ζώων ωφελεί τα παιδιά:    
  • Σε μια γερμανική μελέτη, 90% των γονιών θεώρησαν ότι ο σκύλος τους έπαιξε έναν εκπαιδευτικό ρόλο για τα μικρά παιδιά και βελτίωσε την ποιότητα ζωής του παιδιού. 80% των παιδιών που ρωτήθηκαν, θεώρησαν το σκύλο τους ως τον έμπιστο φίλος τους.
  • Η παρουσία κατοικίδιων στο σπίτι φαίνεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και της αυτοεκτίμησης των παιδιών.
  • Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθάνε στο να μάθουν τα παιδιά τις υπευθυνότητες της καθημερινής ζωής,.
  • Επίσης, μαθαίνουν την έννοια της συμπόνιας για άλλα πλάσματα, τα οποία μοιράζονται τον πλανήτη μαζί μας και τους κύκλους της ζωής και του θανάτου.
  • Αναπτύσσει την κοινωνικότητα, την ευαισθησία και την προσωπικότητά τους.
  • Στο παιδικό νοσοκομείο Great Ormond Street Children’s Hospital στο Λονδίνο, οι εβδομαδιαίες επισκέψεις από κατοικίδια βοήθησαν τα παιδιά να ξεπεράσουν την κατάθλιψη που προκαλείται από μεγάλες περιόδους νοσηλείας και δυσάρεστες κλινικές θεραπείες.
  • Παιδιά που εκτίθενται σε ζώα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους έχουν λιγότερα προβλήματα αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος!!!
  • Οι έφηβοι, επίσης μπορούν να ωφεληθούν. Μια μελέτη νέων ανθρώπων από μεγάλες πόλεις βρήκε ότι εκείνοι που είχαν σκύλους ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή και είχαν πιο θετική σχέση με τους ενήλικες. Οι σκύλοι μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εγκληματικότητας.
Παρά τα πολύ θετικά που προσφέρουν τα κατοικίδια ζώα υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι για την υγεία, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε και να λαμβάνουμε μέτρα για την αποτελεσματική εξουδετέρωσή τους. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν και κίνδυνοι μολύνσεων και παρασίτων από τα κατοικίδια ζώα, γεγονός που συμβαίνει σπάνια αν οι ιδιοκτήτες των ζώων συμβουλεύονται τον κτηνίατρο.

Τα μέτρα προφύλαξης είναι απλά, εύκολο να εφαρμοστούν, πολύ αποτελεσματικά και μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο προσβολής από μεταδοτικές ασθένειες:  

  • Καλό πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με ζώο.
  • Συστηματικό πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό.
  • Καθαριότητα στην περιοχή που ζει και κοιμάται το ζώο.
  • Φροντίδα στο ζώο από τον κτηνίατρο για καταπολέμηση των παρασίτων και άλλων ασθενειών που προσβάλλουν τα ζώα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια ασθένεια σε κατοικίδιο ζώο τότε άμεσα πρέπει να ζητείται η βοήθεια του κτηνίατρου.
Δείτε περισσοτερα εδώ: ΚΑΡΠΑΣΙΑ

11 comments:

Anonymous said...

Πανέμορφες οι σκυλούμπες στις φωτογραφίες :))

Οσο δεδομένα κι αν τα θεωρώ όσα γράφεις, κάποιοι θέλουν να πειστούν για να τα πιστέψουν. Μου θυμίζουν κάποιους που είναι άθεοι απλά για να μην μπαίνουν σε μπελάδες,αυτοπεριορισμούς αυτοκριτικές και σκοτούρες.
Κακά τα ψέματα, οι ζωόφιλοι είναι υπεύθυνοι άνθρωποι έτοιμοι να αναλάβουν, να προστατεύσουν να στηρίξουν, να φροντίσουν ένα ζωντανό πλάσμα και φυσικά να το αγαπήσουν. Αυτοί που αντιπαθούν τα ζώα το κάνουν γιατί δεν έχουν αποθέματα ανθρωπιάς για να κάνουν τα παραπάνω..

Dinos-Art said...

Όπως πάντοτε πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου. Προσωπικά μεγάλωσα με κάθε είδους κατοικίδια, σκυλάκια, γατούλες, κατσικούλες, κοτούλες, κουνελάκια, γουρουνάκια, περιστεράκια. Όλα αυτά βέβαια όταν το σπίτι μας ήταν μονοκατοικία. Από τότε που δόθηκε αντιπαροχή και κλειστήκαμε σε διαμέρισμα το θεωρώ βασανιστικό να κλείσω μέσα ένα σκυλάκι ή μια γατούλα.
Καλό Σαββατοκύριακο Φοίβο.

stalamatia said...

Τα ζωάκια τομόνο που ζητάνε είναι αγάπη και φροντίδα ,να τα πηγαίνουμε στο γιατρό για τη δική τους υγεία και για τη δική μας.και είναι πολύ καλή συντροφιά για τον άνθρωπο.

Carla Fernanda said...

Boa noite!
Belas imagens!
Carla

Valquíria Calado said...

"Ser Mãe é assumir de Deus o dom da criação, da doação e do amor incondicional. Ser mãe é encarnar a divindade na Terra".
(Barbosa Filho)
..........{\......._MÃE_....., ...AMOR
.........{*.\.....(*~*~*).../} ...MAMÃE
........{.~.*\....////^^\../~}...UM ANJO
........{*....\..(((/.6.6./.*}...PARA TE
........{..*.~.\.)))c..=.)*..}...PROTEGER...
.........{*...*.////'_/~`.~.} ...TRÁS NO PEITO
..........{~.*.((((.`.`\.*}' ...UM COLO
...........`{.~.)))`\.\))_.-:<*> ...O SEU ACOLHER
..............`{.(()..`\_.-'`.`:'...NO CORAÇÃO
................`)/.`..|...MUITO AMOR.
.................(....\' \...TE AMAR
..................\....\.\...É COMO VOAR
............_ .__\...| /...DEUS MERECER
............|` `'...``Y;...UM ANJO BONDOSO
............|./``-../...QUE FAZ TUDO AMOR.
............`'......|./ ...MÃE, ESTRELA
.................../.`-....NO OLHAR
...................`----...E SEMPRE VAI ESTAR LÁ, MESMO DEPOIS QUE PRO CÉU VOAR. MÃE, AQUELA QUE NOS ENSINA A AMAR.


SE VOCÊ É MÃE, ABRAÇO, SE TEM UMA ABRACE, SE...DE QUALQUER FORMA, MEU ABRAÇO.
>>>>>>>>>>>>Feliz dia da Mamãe<<<<<<<<<<<<<<

katrine said...

Η αλήθεια είναι Φοίβο μου πως δεν μπορώ να συγκατοικίσω εύκολα με κατοικίδιο, ιδιαίτερα τετράποδο. Δεν έχω μάθει, δεν μεγάλωσα μαζί τους για να έχω εξοικιωθεί. Όμως τ αγαπώ και θλιβομαι όταν βλέπω πως υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας με μίσος προς σε αυτά.
Κατά τα άλλα το παπαγαλάκι μου μια χαρά με βρίσκει,αν ερωτηθεί!!:::DDDD

Καλή Κυριακή :))

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' said...

Υπέροχο θέμα για μας τους ζωόφιλους.
Εγώ πέρασα δυο μοναδικά χρόνια σαν παιδί(6-8χρ.), με το σκυλάκι μου, και αργότερα όπου έβρισκα γατάκι το μεγάλωνα σαν μανούλα του. Η εμπειρία ήταν μοναδική, και η ζεστασιά και η γλύκα που με γέμιζε η σχέση αυτή μοναδική.
Χρόνια μετά, όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί η σκέψη που έκανα, ήταν ότι η ανατροφή του έμοιαζε πολύ με αυτήν των γάτων μου! Αυτό τα λέει όλα.
Καλό απόγευμα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

Πολυ καλη η αναρτηση σου!!!Σιγουρα τα ζωα θελουν μονο αγαπη και λενε οτι οποιος τους δινει εκεινα καταλαβαινουν.

Συνεπης πάντα αφου λυθηκε το θεμα με το ιστολογιο μου περασα να αφησω ευχες για το ξεκινημα μιας νεας και καλης εβδομάδας.Να εισαι καλά.

Carla Fernanda said...

Amo os animais, apesar de ultimamente não ter nenhum.
Beijos e bom domingo!
Carla

Ann said...

so true!!!
i have always had a dog(s) or cat(s)..my life would be empty without them!
my kids have had dogs,cats,bunnies,rats,iquanas!!(the pet rats I could have done without!!)
xo

phlou...flis said...

Δεν είχα ποτέ ζώο στο σπίτι, αλλά θλίβομαι όταν βλέπω να τα κακομεταχειρίζονται. Τι εννοώ; Δεν κατανοώ τη στείρωση. Ο/η ιδιοκτήτης/τρια τους θα το έκανε στον ευατό του; Ταξιδεύουν με τα ζώα σε καλάθια ή κλουβιά σε απίσυετους μικρούς χώρους. Οι ίδοι θα μπορούσαν κάτι ανάλογο. Στα ΚΤΕΛ της ελλάδας, τα σκυλιά ταξιδύουν σε καλάθια μέσα στα πορτ παγκαζ με τις3 αποσκευές, σε χώρους μη αεριζόμενους ή θερμότατους. Και άλλα πολλά.
Χαίρομαι όμως αυτούς που κάνουν τα ζώα τους να νιώθουν όμορφα και γι αυτό τα ζώα τους το επιστρέφουν στο πολλαπλάσιο