Tuesday, March 29, 2011

Οικονομική Επανάσταση με Πράσινες Αρχές

Της Αλεξίας Σακαδάκη
Ο αναπτυξιακός, ο εργασιακός και ο τουριστικός τομέας ψάχνουν διέξοδο στην οικονομική κρίση.  Πότε θα καταλάβουμε ότι η λύση στην οικονομική κρίση είναι η Πράσινη Ανάπτυξη; Η Κύπρος μπορεί να δώσει το παράδειγμα της πράσινης ανάπτυξης και να δώσει τώρα, άμεσα έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σκεφτήκαμε ποτέ το ενδεχόμενο εξάντλησης του πετρελαίου; Τι θα γίνει τότε; Οι πόλεμοι του 20ου και 21ου αιώνα, ως επί το πλείστον, έγιναν λόγο της προσπάθειας εξασφάλισης πετρελαίου. Δεν πρέπει να περιμένουμε την εξάντληση για να αντιδράσουμε. Και γιατί να εξαρτόμαστε από τις υπερδυνάμεις και να τους δίνουμε και άλλα από τα δικά μας χρήματα;

 Η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια και την αιολική ενέργεια. Πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε και να αναζητήσουμε τους λόγους που δεν προωθούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νησί μας και συνεχίζουμε να πληρώνουμε τόσους φόρους στα πρόστιμα της ΑΗΚ για τους ρύπους. Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι μια ώθηση στην οικονομία μας, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας – και αλήθεια πόσοι νέοι άνθρωποι θα μείνουν στην αναζήτηση εργασίας αν δεν κάνουμε κάτι – δίνεται ώθηση στον αναπτυξιακό τομέα, μείωση των προστίμων που πληρώνουμε κ.λπ.
Μελέτη που έγινε από την GREENPEACE και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EREC) παρουσιάζει ότι η πράσινη ενέργεια μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να αποκτήσει ξανά ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο διεθνή αγώνα για την τεχνολογία. Αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μείωση των υπέρογκων εξόδων για τα καύσιμα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το «ξερίζωμα» των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ενώ η ΕΕ εξετάζει το όραμά της για την ενέργεια και την οικονομία για το 2050, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται ήδη προς την ανάπτυξη της καινοτόμας ανεξαρτησίας από την ενέργεια. Κατά ακρίβεια, η Κίνα έχει προσπεράσει την Ευρώπη στην εγκατάσταση των τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας. Ο σύμβουλος της GREENPEACE για την Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, Frauke Thies σημείωσε: « […] Ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια είναι νεκρά βάρη για την καινοτομία, αλλά οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειες μπορούν να προσφέρουν στις νέες τεχνολογίες, στην αγορά εργασίας και την ενεργειακή ασφάλεια».
 Η οικονομική επανάσταση πρέπει να γίνει τώρα. Τα γεγονότα δείχνουν ότι το υφιστάμενο αναπτυξιακό σύστημα δεν είναι εφικτό να συνεχιστεί, εφόσον έχει φτάσει στο τέρμα. Τώρα είναι η στιγμή για στροφή στην Πράσινη Ανάπτυξη που τα αποτελέσματα της θα είναι αναμφισβήτητα  κερδοφόρα.
Αλεξία Σακαδάκη
Γενική Γραμματέας
Νεολαίας Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.)

2 comments:

Marilu said...

Querido amigo, que linda paisagem. Tenha uma linda semana. Beijocas

Rena said...

Τι όμορφα όλα αυτά!!!!