Tuesday, March 15, 2011

Να αξιοποιήσουμε τη δυναμική του Ευρωκοινοβουλίου



Γράφει ο
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής
Με την υιοθέτηση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης για την πρόοδο της Τουρκίας, αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι το νομοθετικό σώμα της Ε.Ε. αποτελεί έναν χώρο όπου η Κύπρος μπορεί να οικοδομήσει ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

Η υιοθέτηση της έκθεσης για την πρόοδο της Τουρκίας, με σθεναρή απόρριψη τροπολογιών που ενορχηστρώθηκαν από την Άγκυρα και αλλοίωναν τον χαρακτήρα του κειμένου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρίτα Όομεν, αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό ράπισμα για την Τουρκία.

Οι αναφορές που περιέχονται στην έκθεση είναι σημαντικές για το Κυπριακό και τις ευθύνες που έχει η Άγκυρα ώστε να συμβάλει στον τερματισμό της κατοχής και στη λειτουργική επίλυση του προβλήματος. Εξίσου σημαντικές όμως είναι και άλλες παράγραφοι της έκθεσης που αναφέρονται γενικότερα στο επίπεδο των πολιτικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών στην Τουρκία, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου και στα μειονοτικά και θρησκευτικά δικαιώματα. Ξεχωρίζουν οι αναφορές στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στη διασφάλιση του «διττού πολιτισμικού χαρακτήρα» της Ίμβρου και της Τενέδου.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της έκθεσης και για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν οργανωμένες προσπάθειες αλλοίωσης του περιεχομένου της. Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για τη συλλογική δουλειά των Κυπρίων και Ελλαδιτών ευρωβουλευτών αλλά και για το γεγονός ότι στην συνολική αυτή προσπάθεια, οι ευρωβουλευτές της παράταξης σε κοινή δράση με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης σε δύναμη ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρωτοστάτησαν ώστε να διαφυλαχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα ευρύτερα εθνικά συμφέροντα. Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε περίτρανα η καταλυτική συμβολή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προώθηση και στήριξη των πάγιων θέσεων και διεκδικήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ασφαλώς από μόνη της δεν επιλύει το Κυπριακό. Αποτελεί όμως σημαντικό εργαλείο και ισχυρό μοχλό πίεσης τον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει με σχέδιο, τόλμη και αποφασιστικότητα. Κυρίως όμως καλείται να αξιοποιήσει μια πολιτική δυναμική, που μπορεί να διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες, σε μια προσπάθεια για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και λειτουργική επανένωση της πατρίδας μας. Παρωχημένες αντιλήψεις και ιδεολογικού τύπου εμμονές και αγκυλώσεις της κυβέρνησης ΑΚΕΛ σε θέματα όπως η ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αυτή ειδικά την ώρα, προσφέρουν χειρίστη υπηρεσία στην εξυπηρέτηση της εθνικής μας υπόθεσης. Και υπονομεύουν την προοπτική ενίσχυσης των πολιτικών μας ερεισμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

No comments: