Thursday, March 3, 2011

Να μην ξεχάσω… να θυμάμαι

... να πω στο γιατρό ότι μπορεί να έχω Αλτσχάιμερ! Πριν του το πείτε όμως, διαβάστε πότε τα κενά μνήμης δεν πρέπει να σας ανησυχούν και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να χάσετε... το μυαλό σας.

Το έντονο καθημερινό στρες
Από τους πιο κακούς συμβούλους της μνήμης είναι το στρες. Όταν, μάλιστα, είναι έντονο και παρατεταμένο, μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη και να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες φθείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και βλάπτουν τον ιππόκαμπο (σημαντική δομή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη μνήμη). Λειτουργώντας υπό την επίδραση έντονου στρες, τόσο η μνήμη όσο και η κρίση μας επηρεάζονται αρνητικά και προκαλούνται διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των μαθητών που, ενώ έχουν μελετήσει, την ώρα των εξετάσεων ξεχνούν τα πάντα. Από την άλλη, μικρή δόση στρες οδηγεί σε μεγαλύτερη απόδοση και καλύτερη οργάνωση των δραστηριοτήτων μας.
Το «ανέμελο» lifestyle
Όσοι έχουμε υιοθετήσει επί χρόνια πολλές ανθυγιεινές συνήθειες (π.χ. καπνίζουμε, ξενυχτάμε, πίνουμε αλκοόλ, δεν ασκούμαστε, αποφεύγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά) αντιμετωπίζουμε τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουμε σημαντική φθορά των νοητικών μας ικανοτήτων και διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουμε προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με Γαλλική μελέτη που έκαναν ειδικοί του Νοσοκομείου «Paul Brousse». H συστηματική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, για παράδειγμα, καταστέλλει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην μπορεί να απομνημονεύει με ευκολία. Επιπλέον, επηρεάζονται και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η κρίση και η οργανωτική ικανότητα. Από την άλλη, το κάπνισμα προκαλεί σύσπαση και ανεπαρκή αιμάτωση των αγγείων του εγκεφάλου. Οι δεκάδες, μάλιστα, χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την καύση του, μπορούν να προκαλέσουν μικροαγγειοπάθεια.

Ο ύπνος που δεν ξεκουράζει
Η πρόσκαιρη απώλεια μνήμης μπορεί να σχετίζεται με έλλειψη ή κακή ποιότητα ύπνου. Ο ύπνος βοηθά στη μνήμη και είναι απαραίτητος για τη διαδικασία της μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά να αποθηκεύονται και να «ταξινομούνται» οι πληροφορίες που παίρνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ή καλά, τότε μπορεί να παρουσιάσουμε αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης.
Οι αρνητικές σκέψεις
Πίσω από την αφηρημάδα και τα συχνά κενά μνήμης μπορεί να κρύβεται η κακή συναισθηματική μας κατάσταση. Όταν ο νους είναι απασχολημένος με ανήσυχες, και καταθλιπτικές σκέψεις, η μνήμη αποδιοργανώνεται. Η έλλειψη ελπίδας, αυτοπεποίθησης, η αίσθηση ανικανότητας, είναι αρνητικά συναισθήματα που της δημιουργούν προβλήματα. Χωρίς άγχος και θλιβερές σκέψεις, οι δυνατότητες της μνήμης μας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η πλήξη και η μοναξιά
Η απουσία φίλων και συναναστροφών «κοιμίζουν» τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Γι’ αυτό και η μοναξιά θεωρείται από τους χειρότερους εχθρούς της μνήμης. Ένας άνθρωπος που ζει μόνος, δεν έχει ενδιαφέροντα, η ζωή του είναι μονότονη, δεν διεγείρει το μυαλό του με καινούρια μηνύματα, είναι πιθανό να παρουσιάζει σταδιακά εξασθένηση της μνήμης τους. Όσο πιο συχνά μιλάμε στο τηλέφωνο, όσο πιο συχνά βγαίνουμε για να διασκεδάσουμε και να συζητήσουμε, τόσο καλύτερη μνήμη θα έχουμε. Η έντονη κοινωνική ζωή φαίνεται πως βοηθά να διατηρούνται σε καλό επίπεδο οι εγκεφαλικές μας λειτουργίες, ενώ η διαδικασία της συνομιλίας αφυπνίζει τη μνήμη.
Οι στερητικές δίαιτες
Οι εξαντλητικές δίαιτες στερούν από τον οργανισμό, και κατ' επέκταση από τον εγκέφαλο, πλήθος θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ακολουθούν στερητικές δίαιτες έχουν χαμηλότερη απόδοση σε νοητικές δοκιμασίες σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή. 

Σύμφωνα, επίσης, με συμπεράσματα πειραμάτων που έγιναν σε ποντίκια και δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Molecular Neurodegeneration», οι πρωτεϊνικές δίαιτες τύπου Άτκινς προκαλούν μακροπρόθεσμα εγκεφαλικές βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάϊμερ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η περιοχή του ιππόκαμπου που σχετίζεται με τη μνήμη ήταν λιγότερο ανεπτυγμένη στα τρωκτικά που κατανάλωναν συχνά γεύματα, παρόμοια με εκείνα που συστήνει η δίαιτα Ατκινς, συγκριτικά με εκείνων που τρέφονταν κανονικά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, όσοι θέλετε να χάσετε κιλά να το κάνετε ακολουθώντας μια ισορροπημένη δίαιτα, που θα σας εξασφαλίσει μόνιμα αποτελέσματα και ταυτόχρονα δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη μνήμη σας.

Η πολλή τηλεόραση
Η πολύωρη και παθητική παρακολούθηση τηλεόρασης «αποκοιμίζει» τις μνημονικές μας ικανότητες, καθώς η μνήμη θέλει εξάσκηση για να παραμείνει ακμαία. Αμερικανοί ερευνητές από την κλινική «Mayo» υποστηρίζουν ότι σε σχετική έρευνα φάνηκε πως όσοι παρακολουθούσαν τηλεόραση για λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα είχαν 50% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που παρέμεναν κολλημένοι μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πολλά δημοφιλή φάρμακα
Ορισμένα από τα πλέον συνηθισμένα φάρμακα που παίρνουμε για άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να ευθύνονται για τα σκαμπανεβάσματα της μνήμης μας. Αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιυπερτασικά, κορτικοειδή, αντιϊσταμινικά ενδέχεται να επηρεάζουν την καλή λειτουργία της μνήμης.

Οργανώστε την άμυνα σας κατά της άνοιας
Οι δημιουργικές δραστηριότητες, η σωστή διατροφή, η συστηματική άσκηση ακονίζουν τη μνήμη, «σηκώνουν ανάχωμα» στη φθορά που επιφέρουν όλοι οι επιβαρυντικοί παράγοντες που αναφέραμε.

Google it!
Οι διαδικτυακές αναζητήσεις δεν αποτελούν μόνο ένα χρήσιμο εργαλείο στη δουλειά μας, αλλά και ένα είδος εγκεφαλικής άσκησης. Και για του λόγου το αληθές, ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες εκτιμούν ότι η συχνή αναζήτηση στο Διαδίκτυο επιβραδύνει την ανάπτυξη της άνοιας. Σε ειδική μελέτη που έγινε, μάλιστα, φάνηκε ξεκάθαρη βελτίωση των νοητικών διεργασιών σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονταν με τη μνήμη. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, η δράση του λεγόμενου «googling» είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά τη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών ακόμη και από την ανάγνωση ενός βιβλίου.
Μορφωθείτε
Οι τέχνες και τα γράμματα (μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, διάβασμα βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών), η εκμάθηση ξένων γλωσσών, οι σπουδές και η μόρφωση γενικότερα ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και κατ' επέκταση τη μνήμη. Τα στοιχεία που καλούμαστε να μάθουμε είναι τόσο πολλά και η προσπάθεια που καταβάλλουμε τόσο έντονη, ώστε να κινητοποιούμε τη μνήμη μας και να την κρατάμε
Ακονίστε το μυαλό
Το «Brain Test Britain», που θα βρούμε στο Διαδίκτυο, μας δίνει οδηγίες για το πώς να ασκούμε τη μνήμη μας σε συστηματική βάση. Μπορεί κανείς να επιλέξει από τρεις Βασικές κατηγορίες νοητικών ασκήσεων. Εξάσκηση για:

10 λεπτά την ημέρα
3 φορές την εβδομάδα
6 εβδομάδες τουλάχιστον.
Για περισσότερα, επισκεφτείτε το site:

Ασκηθείτε
Το σώμα και το μυαλό είναι αλληλένδετα. Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας κατά 50%. Συγκεκριμένα, διεγείρει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και συντελεί στην καλή καρδιακή λειτουργία, ενώ οξυγονώνει σωστά και τον εγκέφαλο.

10 comments:

SpIrToKoYto said...

ωραίο ποστ...!!!
( σε ποιό θέμα είπαμε αναφέρεται...??? )
φιλιά από Αθήνα...-:))

Valquíria Calado said...

έτσι εξηγείται γιατί ορισμένα άτομα που υποφέρουν ορισμένοι τραυματισμοί, δεν θυμάμαι ... Φίλος καλό σαββατοκύριακο, αγκαλιά.

zeidoron dtsoukas said...

Ωχ!τώρα εγώ γιατί μπήκα εδώ;
Εξαιρετικά ενδιαφέρον και ενημερωτικό άρθρο.Να είσαι καλά αγαπητέ Φοίβο!

jf said...

Φοίβος??? Ποιος Φοίβος?

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." said...

Αν και μικρή ακόμη βρίσκω τις παραπάνω πληροφορίες χρησιμότατες.Άλλωστε προσέχουμε για να έχουμε...

ΕΛΕΝΑ said...

Πέρασα να σου ευχηθώ Καλές Απόκριες, Καλά Κούλουμα!
Να περάσεις πολύ όμορφα Φοίβο μου!!

Afroditi Dionysopoulou said...

Φοίβο ωραία ανάρτηση!

εγω πάντςω εχω πολύ καλή μνήμη και ήθελα να σου πω ...
να σου πω ...
να σου πω ...
να σου πω ...

α! ναι!Καλές απόκριες , καλό 3ήμερο! :-)

Rena said...

Κάτι ήθελα να σου ευχηθώ αλλά γιατί,έχουμε κάποια γιορτή δε θυμάμαι,καλά θα σου ευχηθώ καλό τριήμερο που ταιριάζει σε ότι και αν έχουμε!

Λεμέσια said...

Και τι δεν κάνουμε γι αυτή τη Μνήμη..!
:)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΓΩ ΑΚΟΜΗ ΘΥΜΑΜΑΙ:)))ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!