Monday, February 21, 2011

Ο έρωτας περνά από το στομάχι


Σύμφωνα με άρθρο στο healthgate, η σεξουαλική διάθεση και διέγερση οφείλονται κατά κύριο λόγο σε δύο παράγοντες: τα μηνύματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο και την ικανότητα αντίδρασης του σώματος. Η διατροφή επηρεάζει και τις δύο διαδικασίες και μπορεί να συντελέσει στην επίτευξη των ανώτερων επιπέδων διάθεσης και ανταπόκρισης του οργανισμού.
Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η σεξουαλική μας διάθεση είναι άμεσα συνυφασμένη με νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο), όπως οι ενδορφίνες και οι φερορμόνες. Οι ουσίες αυτές συμβάλλουν στην καλή μνήμη, την αυξημένη προσοχή, την καλή διάθεση και ευφορία ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν τη σεξουαλική διάθεση.

Οι κυριότεροι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι:
• Ακετυλοχολίνη: βοηθά στον έλεγχο της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα.
• Νορεπινεφρίνη: χρησιμοποιείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για τη σεξουαλική ορμή.
• Ντοπαμίνη: ενεργοποιεί τη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία.
Τόσο όταν τρώμε, όσο και όταν ερχόμαστε σε ερωτική συνεύρεση, ο εγκέφαλος παράγει μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης στο κέντρο που επεξεργάζεται την ευχαρίστηση. Η θέα του φαγητού αρκεί για να παράγει ο εγκέφαλός μας ντοπαμίνη. Γενικά όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται στη θέα του φαγητού εκτός από την όραση, η οσμή παίζει σημαντικό ρόλο όπως η υφή και η γεύση.
Η παραγωγή των νευροδιαβιβαστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή, αφού αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές δίνουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά για την παραγωγή τους. Καθοριστικές όμως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο που ως ισχυρά αντιοξειδωτικά συντελούν στην προστασία τους από βλάβες και στην ανάπλασή τους. Η «αναπαραγωγική βιταμίνη Ε» προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και στη σεξουαλική λειτουργία, ενώ η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με την ανδρική ανικανότητα.
 

Τα θαλασσινά είναι καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης Β3), η οποία προκαλεί αγγειοδιαστολή και συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Τα στρείδια όπως διαπιστώθηκε περιέχουν D - ασπαρτικό οξύ και κάποια άλλα συστατικά που επιδρούν στον εγκέφαλο βοηθώντας στην απελευθέρωση οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Επίσης, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου που βοηθούν στη διατήρηση της ανδρικής γονιμότητας. Συγκεκριμένα τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, πιθανώς εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, συμβάλλουν στην παραγωγή ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη.
Οι ξηροί καρποί, και ιδίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, φημίζονται για την αφροδισιακή τους δράση, ίσως εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά, ωμέγα-3 και ψευδάργυρο, που συντελούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και κατά συνέπεια στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Η επίδραση των ξηρών καρπών στη σεξουαλική μας ζωή, θα γίνει πιο έντονη εάν τους συνδυάσουμε με άλλες τροφές, όπως για παράδειγμα τα καρύδια με το μέλι.
Από τα φρούτα θεωρούνται αφροδισιακά:
•Το αβοκάντο, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού και επομένως στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων. Το αβοκάντο είναι καλή πηγή βιταμίνης B6, που συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές αυτοί επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Είναι ακόμη πλούσιο σε βιταμίνη E, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
• Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε κάλιο βοηθά στην αύξηση και στην παραγωγή ορμονών και στην καλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος. Περιέχουν το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο θεωρείται πως αυξάνει τη λίμπιντο στους άνδρες, ενώ αποτελούν σημαντική πηγή καλίου και βιταμινών Β, όπως η ριβοφλαβίνη, η οποία αυξάνει τα συνολικά επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.
• Αλλά και τα σταφύλια, με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα φρούτα, σε βιταμίνη C, κάλιο, συγκαταλέγονται στα αφροδισιακά από την αρχαιότητα.
• Φράουλες, μούρα, φρούτο του πάθους (Passionfruit), ρόδια, μάνγκο κλπ. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, β-καροτίνη.

Ο βασιλικός πολτός, πλούσιος σε βιταμίνες και αμινοξέα, ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, την όρεξη και την ψυχική διάθεση, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τονώνει το νευρικό σύστημα εξαιτίας της παρουσίας της ακετυλοχολίνης.
Μόνο του ή μαζί με σουσάμι, το μέλι mead (ένα ρόφημα από μέλι, νερό και μαγιά) χρησιμοποιούνταν ακόμη και στο Μεσαίωνα με στόχο την αποπλάνηση. Πέρα όμως από αυτά, το μέλι αποτελεί ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στο καρδιαγγειακό σύστημα, τον μεταβολισμό και την καταπολέμηση του άγχους. Είχε τη φήμη εξαίσιου αφροδισιακού, καταναλωνόταν ευρέως και ήταν βασικό συστατικό στις αρχαιοελληνικές σαλάτες. Το μέλι είχε την φήμη του αμαρτωλού συστατικού, γιατί το χρησιμοποιούσαν για ερωτικά φίλτρα και συνταγές καθώς και σαν κύριο επιδόρπιο.
Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, συστατικό που αυξάνει τη ροή του αίματος στα σεξουαλικά όργανα σε αυτόν που το καταναλώνει (και ξενέρωμα στο έτερο ήμισυ εκτός βέβαια αν καταναλωθεί παρέα). Επίσης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη C, τα οποία γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας. Το πιπέρι και τα κρεμμύδια, εξαιτίας της καυτερής γεύσης τους, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και οδηγούν σε υπεραιμία.
Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι ένα γεύμα πλούσιο σε μπαχαρικά και αρωματικά φυτά προκαλεί πιο έντονη ευεξία και ερωτική διάθεση. Ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο γλυκάνισος, το πράσο, ο μάραθος, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες που γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας. Ειδικότερα ο μαϊντανός και το σέλινο φαίνεται ότι επηρεάζουν ιδίως τις γυναίκες, το μεν σέλινο επειδή απελευθερώνει μια μυρωδιά παρόμοια με του ανδρικού ιδρώτα (!!!!!), που ενεργοποιεί τους υποδοχείς των φερορμονών τους, ενώ ο μαϊντανός διεγείρει τη μήτρα.
Η σοκολάτα σήμερα είναι το πιο δημοφιλές αφροδισιακό σε όλο τον κόσμο. Είναι πλούσια σε θειοβρωμίνη -ένα αλκαλοειδές- που μοιάζει πολύ με την καφεΐνη και έχει παρόμοιες ιδιότητες, ενώ παράλληλα εξάπτει το νευρικό σύστημα. Επιπλέον περιέχει, φαινυλαιθυλαμίνη που μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και να βελτιώσει την σεξουαλική διάθεση, αντιοξειδωτικά στοιχεία και αργινίνη που προκαλεί αγγειοδιαστολή στα γεννητικά όργανα.

Οι καλύτεροι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε με τη σοκολάτα για να πετύχουμε την μέγιστη απόλαυση και διέγερση είναι οι ξηροί καρποί, οι φράουλες, η μπανάνα και άλλα φρούτα.

Η χρήση του οινοπνεύματος ως διεγερτικής ουσίας είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος. Στην ουσία το αλκοόλ ενισχύει μεν τη σεξουαλική επιθυμία αλλά ελαττώνει την απόδοση. Η επίδρασή του στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι ικανή να μειώσει το άγχος και τις αναστολές και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία. Το βασικό πρόβλημα με τη χρήση του αλκοόλ ως αφροδισιακής ουσίας είναι ότι δεν είναι ευδιάκριτα τα όρια.

Μην περιμένετε τις τροφές με «αφροδισιακές ιδιότητες» όμως να κάνουν θαύματα και να αλλάξει η σεξουαλική σας ζωή από τη μία μέρα στην άλλη. Το μυστικό για καλή ερωτική ζωή κρύβεται στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή , την τακτική σωματική άσκηση, τη σωστή διαχείριση του άγχους και φυσικά στη θετική σκέψη.

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=33040

Επιμέλεια
Δέττη Χριστοφίδου

9 comments:

Rena said...

Καλή βδομάδα Φοίβο!

~reflection~ said...

Κι όμως ΟΛΑ είναι στο Μυαλό...

αν κλείσω τα μάτια, λες, αυθυποβάλλομαι στη γεύση της...σοκολατας?.....

κι όμως....

Φιλί....Καρυ-Δακι με μέλι.....

Valquíria Calado said...

Toc Toc

Olá ...

estou passando ...♥...♥...♥

I
I
I
I

I,()
I,''o
I)'
I

I),()
I'o')
I),''
I

I,()
I,''O
I)'
I

I)()
I'o')
I),'
I

I,()
I,''o
I) '
I,'


()_()
("♥")
(")(")¸¸.•´¯`*
------------------

Só para desejar uma boa semana..

* ♥_beijinhos _ * ♥ beijinhos__

Unknown said...

А еще полезны имбирь и оливковое масло. Имбирь помогает образованию половых гормонов, а оливковое масло усиливает эрекцию.Но это для мужчин, а для женщин достаточно чувства любви...

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." said...

Αγαπημένες λιχουδιές,με κορυφαία την σοκολάτα...Δεν μπορώ να πω πως όλα είναι στο μυαλό, όπως ανέφερε μία φίλη λίγο παραπάνω...Βεβαίως και το αντίθετο.Άλλα ούτως ή άλλως είναι τόσα πολλά τα οφέλη των παραπάνω τροφών...

SpIrToKoYto said...

είναι δυνατόν Φοίβο μου να μη συμφωνήσω εγώ σε αυτό...???
καλημέρες και φιλιά -:))

Dinos-Art said...

Πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα Φοίβο.
Για να το χαριτολογήσουμε, φίλος παλιά, πολύ ξενογυρίστρας, είχε πρόβλημα καρδιακό. Του λέει λοιπόν ο φίλος του καρδιολόγος "κοίταξε να προσέχεις, όταν βγαίνεις έξω με κάποια να κάνετε πρώτα σεξ και μετά να πηγαίνετε για φαγητό". "Μα γίνονται αυτά ρε φίλε καρδιολόγε, η σωστή σειρά είναι φαγητό, ποτό και μετά σεξ". Καλή εβδομάδα.

ΕΛΕΝΑ said...

Να ένα πολύ ενδιαφέρον ποστ!
Συμφωνώ σε όλα!

Sulo Heinola said...

Tänään Sinulla oli hyvin herkullinen blogi.
Avokadoa ostinkin kaupasta, mutta kuvasi siitä kuin myös hunajastakin olivat herkullisia:)