Wednesday, January 19, 2011

Οι ορμόνες ανά δεκαετία

    Στα 20
- Οι ωοθήκες εκκρίνουν οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη σε πιο σταθερούς και προβλέψιμους ρυθμούς από ότι στην εφηβεία.
- Αρκετή ενέργεια, έντονη λίμπιντο, εξαιρετικές ικανότητες αντίληψης και λιγότερο ακραίες μεταπτώσεις στη διάθεση.
- Η περίοδος συνήθως είναι τακτική, αλλά με έντονους πόνους.
- Για να βελτιώσουμε την κατάσταση αντιμετωπίζουμε τους πόνους με παυσίπονα ή παρακεταμόλη (σεβόμενες πάντα τη δοσολογία) και έτσι προλαβαίνουμε τη συσσώρευση προσταγλανδίνης, μιας χημικής ουσίας στον οργανισμό που προκαλεί τους πόνους. Μπορούμε επίσης, να δοκιμάσουμε ω-3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια και στα καρύδια), που εμποδίζουν το σχηματισμό προσταγλανδίνης, ή μια ζεστή θερμοφόρα στην πονεμένη περιοχή.
- Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων διατηρούν τις αρτηρίες ελαστικές και την αθηρωματική πλάκα χαμηλά. Ωστόσο, καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται με τα χρόνια, γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Για να τις προλάβουμε, χρειάζεται να κάνουμε τακτικά γυμναστική και να ελέγχουμε τα λιπίδια στο αίμα.

Στα 30
- Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη εξακολουθούν να εκκρίνονται με σταθερούς και προβλέψιμους ρυθμούς, αλλά η συνολική ποσότητα των ορμονών του οργανισμού μειώνεται σταδιακά, προετοιμάζοντας το σώμα για την εμμηνόπαυση.
- Μπορεί να παρατηρήσουμε μικροαλλαγές στη διάθεση και τη λίμπιντο, οι οποίες παρουσιάζουν κάμψη, καθώς μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης.
- Η ημερομηνία έναρξης της περιόδου και η διάρκεια παραμένουν τακτικές. Όσες έχουν κάνει παιδιά, θα παρατηρήσουν ότι οι πόνοι είναι λιγότερο έντονοι, καθώς ο τράχηλος έχει ανοίξει μετά τη γέννα.
- Για να βελτιώσουμε την κατάσταση καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο (π.χ. κόκκινο κρέας) και όταν αυτό δεν είναι αρκετό, παίρνουμε συμπληρώματα σιδήρου για να αναπληρώσουμε την έλλειψή του κατά την διάρκεια της περιόδου.
- Το κοιλιακό λίπος αυξάνεται. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων δυσκολεύουν την απώλεια του λίπους που συσσωρεύονται στην κοιλιά, του πιο επικίνδυνου λίπους στο σώμα, αφού συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη ή καρδιοπάθειας. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας για να μην ξεχνάμε την άσκηση.
Η οστική μάζα μειώνεται, οπότε κάνουμε κάποια φυσική άσκηση, όπως ο χορός, η αεροβική ή το περπάτημα, για να αυξήσουμε την πυκνότητα των οστών.
- Η επιδερμίδα αρχίζει να κουράζεται. Χάνει το πολύτιμο υαλουρονικό οξύ, που αποθηκεύει την υγρασία στο δέρμα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου. Κατά συνέπεια, το πρόσωπο χάνει τη λάμψη και τη φρεσκάδα του, ενώ κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε ακμή ενηλίκων (καθώς ο οργανισμός εξακολουθεί να εκκρίνει τεστοστερόνη, η οποία ευθύνεται για την παραγωγή σμήγματος). Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ και κάνουμε τακτικά απολέπιση.
Στα 40
- Μπαίνουμε στην προεμμηνόπαυση, μια μεταβατική περίοδο που χαρακτηρίζεται από απότομη πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης και γενικότερες ορμονικές διαταραχές.
- Μπορεί να έχουμε διακυμάνσεις στη διάθεση μας, εκνευρισμό, εξάψεις, αϋπνία, ατονία, καθώς και μειωμένη λίμπιντο.
- Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους, μεγαλύτερους ή μικρότερους κύκλους, απώλεια περιόδου, εντονότερους πόνους και μόνιμα συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
- Οι έντονοι πόνοι μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας πάθησης, όπως τα ινομυώματα, Αν παρατηρήσουμε κηλίδες αίματος ή αν η εμμηνόρροια μειωθεί για κάποιους μήνες και επανέλθει ξαφνικά με πολύ αίμα, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρότερης ασθένειας, όπως κάποιος γυναικολογικός καρκίνος. Ενημερώνουμε το γιατρό μας αμέσως μόλις δούμε παρόμοια συμπτώματα.
- Μετά τα 40, αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού. Κάνουμε τακτικές ψηλαφήσεις και ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού για μαστογραφία μια φορά το χρόνο.
Στα 50
- Εμμηνόπαυση σημαίνει ότι οι ωοθήκες δεν παράγουν πλέον βιώσιμα ωάρια και σταματούν να εκκρίνουν οιστρογόνα. Οι ορμόνες του οργανισμού πλέον προέρχονται από τα επινεφρίδια και η ποσότητά τους είναι το ένα δέκατο αυτής που είχαμε συνηθίσει έως τώρα.
- Η απότομη πτώση των οιστρογόνων προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις μεταπτώσεις στη διάθεση, κατάθλιψη, εξάντληση, εκνευρισμό, εξάψεις, πόνους, προβλήματα ύπνου και μειωμένη λίμπιντο. Κάποιες γυναίκες, ωστόσο, δεν εμφανίζουν κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.
- Όταν η περίοδος σταματήσει επί 12 συνεχόμενους μήνες, θεωρείται ότι έχουμε μπει επίσημα στην εμμηνόπαυση. Μέχρι τότε, θα έχουμε κηλίδες αίματος στα ενδιάμεσα του κύκλου ή ακανόνιστες περιόδους (μπορεί να μην έχουμε για αρκετούς μήνες και ξαφνικά η εμμηνόρροια να επανέλθει).
- Η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και τους πόνους. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί την έκκριση ενδορφινών, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και προφυλάσσουν από καρδιοπάθειες και αϋπνίες.
- Μετά τα 50, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης. Ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού για τον έλεγχο της οστικής πυκνότητας και χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα σκευάσματα, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.”

Πηγή: Περιοδικό Vita
Επιμέλεια: 
Μαρία Κασιώνη

10 comments:

Mari Amorim said...

Excelente,descrição da mulher!
que seu dia seja leve e iluminado,
boas energias,sempre!Obrigada pelo carinho.
Abraços,
Mari

Meropi said...

Ωραίες συμβουλές, αλλά για κάποιο λόγο "έγινε η καρδιά μου περιβόλι"

My Unfinished Life said...

hi

quite informative!!!
thanks for your lovely comments on my blog

Anonymous said...

katathliptiki i poreia...

Betty Gaeta said...

Hi Phivos,
Realy sad the situation in Rio.
Have a great day...
xoxo

ΕΛΕΝΑ said...

Μετά τα 50 δηλαδή... άστα να πάνε χα χα χαα!
Πολύ σωστές οι πληροφορίες που μας δίνεις!

Silenciosamente ouvindo... said...

Que bom para a mulher ler o que
inseriu.Obrigada.
Amigo tenho um novo blogue
http://sinfoniaesol.wordpress.com
se quiser visitar,será um prazer.
Beijinho
Irene

zeidoron dtsoukas said...

Αγαπητέ Φοίβο καλησπέρα!
Πληρέστατο άρθρο με πολύ σημαντικές πληροφορίες για το γυναικείο πληθυσμό,ήδη η σύζυγος το μελετάει!

Sandra Gonçalves said...

Interessante. Bjos achocolatados

Anestis Ketsetzidis said...

Ο χρόνος είναι γιατρός,αλλά είναι και αμείλικτος.