Sunday, January 16, 2011

Αντιγόνη Μοδέστου

Ταξιδευτής του πνεύματος της ζωής... Αναζητής του ονείρου...
Η Αντιγόνη Μοδέστου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε Λογιστικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Λονδίνο. Είναι μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών/Ελεγκτών της Κύπρου και έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει δώσει διαλέξεις για θέματα της ειδικότητάς της στην Ευρώπη και στον Καναδά.

Εργάζεται ως διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου. Έχει γράψει τρία βιβλία, τα μυθιστορήματα: «Θέλω να ζήσω Μαζί σου», «Ζήτημα Ζωής και Θανάτου» και το τρίτο «Το κόστος ζωής»

Με πλούσια συναισθήματα, ευρύτητα πνεύματος και γόνιμη φαντασία, απλώνει τις σκέψεις της, χωρίς περιττές ωραιοποιήσεις. Η Αντιγόνη ακτινοβολεί με την προσωπικότητά της, που η παιδεία και η καλλιέργεια πνεύματος που τη διακρίνει, τη μετουσιώνει σ’ ένα λαμπερό αστέρι. Πέρα από τη φυσική της ομορφιά, που την προίκισε η φύση, ο εσωτερικός της πλούτος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Κι αυτό φυσικά, είναι το πιο σημαντικό.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που συναντήσαμε, δούλεψαν αυτόματα οι μηχανές αναζήτησης, των κοινών ενδιαφερόντων, («Όμοιος ομείω αεί πελάζει»)  που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά.

Ταξιδευτής της ζωής... που γνωρίζει πολύ καλά το κόστος της, αλλά είναι ζήτημα ζωής, που το χειρίζεται με επιτυχία. Η Αντιγόνη δεν σταματά σε αδιέξοδα. Οδοιπόρος του πνεύματος του καλού, ο κόσμος της Αντιγόνης είναι απλός, κατανοητός, φωτεινός, με ήρεμους κυματισμούς. Αλλά και με φουρτούνες, που ρίχνει μέσα καταστάσεις και ανθρώπους της καθημερινότητας, που ζουν έντονα την ιστορία τους, μέσα από τα όμορφα και καλογραμμένα μυθιστορήματά της.

Είναι ταλαντούχα στο γραπτό λόγο, όπως και στον προφορικό. Απολαμβάνει πρώτα η ίδια, αυτά, που γράφει, περιγράφει και εξιστορεί μέσα από ωραίες και ευφάνταστες πλοκές και δρώμενα, των ιστοριών της. Χαμηλών τόνων, συνδυάζει την ανεπιτήδευτη υψηλοφροσύνη με τη σαγηνευτική απλότητα, που εντυπωσιάζει. Ευχάριστη στην κουβέντα της, σεμνή και καταδεκτική, είναι αδύνατο να μην σε κερδίσει με την αυθεντικότητα της.

Βαθιά ανθρώπινη, χαρισματική, αλλά προσγειωμένη, διψάει για προσφορά στον τομέα που διάλεξε να ασχοληθεί. Δεν είναι όμως μόνο η συγγραφική της αξία, αλλά και το ήθος της, που την κάνει να ξεχωρίζει.

Ακούγοντάς την προσεχτικά, να μιλά για τα βιβλία της και ιδιαίτερα για το τελευταίο της, «Το Κόστος της ζωής», η ταλαντούχα Αντιγόνη, βιώνει τη ζωή, όπως όλοι μας, με το ανάλογο κόστος, αλλά, και τη δημιουργική αξία που προσφέρει  στους γύρω της απλόχερα.

Καλοτάξιδα της εύχομαι από καρδιάς να είναι τα βιβλία της, στο όμορφο συγγραφικό οδοιπορικό που ξεκίνησε και μας ταξιδεύει…
Φοίβος Νικολαΐδης
 
Το κόστος της ζωής
Σαν βόμβα έπεσε στα σαλόνια της Αθήνας η είδηση ότι οι πανίσχυροι Διαμαντόπουλοι δέχτηκαν στο νοσοκομείο τους το χειρουργό Ορέστη Αλεξανδρίδη, γιο του μεγαλύτερου πολέμιού τους, του ανθρώπου που δήλωνε πως είχε αδιάσειστα στοιχεία της εμπλοκής τους σε πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα, μίζες, εκβιασμούς...

Πόσο εύκολο θα είναι για τη Δάφνη Διαμαντοπούλου να παίξει με τα πάθη του Ορέστη, τον εγωισμό του, την αυταρέσκειά του; Πόσο δύσκολο θα είναι για την Αγνή, την αρραβωνιαστικιά του, να διατηρήσει αλώβητα τα αισθήματά της μα και τη δίκαιη κρίση της; Τι επιδιώκει ο άγνωστος που παρακολουθεί κάθε τους κίνηση; Ποιο ρόλο θα παίξει ο παλαίμαχος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, που κουβαλά το βάρος των προφητικών λόγων μιας Αιγύπτιας;

Ανομολόγητα μυστικά. Κυκλώματα διαφθοράς. Πάθη. Εγωισμοί. Ψυχές που σκληραίνουν στον αγώνα για επικράτηση. Καρδιές που σπαράσσονται από αγάπη και μίσος.

«Πανικός την κυρίευσε. Αυτός ήταν η πρώτη της αγάπη, ο άνθρωπος που κέρδισε το πρώτο της φιλί, ο άντρας που είχε καταλάβει τόσα χρόνια στην ψυχή της τη θέση του συντρόφου. Όμως η φωτιά του έρωτα που έκαιγε την καρδιά της, που τρέλαινε τους παλμούς της, που άναβε το αίμα της δεν είχε πιατο όνομά του. Το όνομά του το έφερε η άλλη φωτιά, εκείνη που ανάβει νυχθημερόν στο βωμό του καθήκοντος και οι αδηφάγες φλόγες της καταβροχθίζουν για χιλιάδες χρόνια, σφάγια ιερά, τις καρδιές των άτυχων ανθρώπων».

Η Αντιγόνη Μοδέστου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε Λογιστικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Λονδίνο. Είναι μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών/Ελεγκτών της Κύπρου και έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει δώσει διαλέξεις για θέματα της ειδικότητάς της στην Ευρώπη και στον Καναδά. 

Το Κόστος της Ζωής είναι το τρίτο μυθιστόρημά της. Τα προηγούμενα μυθιστορήματά της, Ζήτημα Ζωής και Θανάτου και Θέλω να Ζήσω Μαζί σου, κυκλοφόρησαν το 1999 και το 2005 με μεγάλη επιτυχία.

Κριτική από το δημοσιογράφο Ανδρέα Κούνιο
Το καλύτερο, ή μάλλον το πληρέστερο, χωρίς αμφιβολία μυθιστόρημα της Αντιγόνης Μοδέστου. Έξυπνο ως ιδέα, εξυπνότερο ως ανάπτυξη. Το κόστος της ζωής είναι μια εξαιρετικά αληθοφανής ιστορία, γεμάτη συγκρούσεις, ίντριγκες, δολοπλοκίες αριβισμούς αλλά και εκρηκτικούς έρωτες που μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Και, βέβαια, η παρεμβολή ενός ξεχασμένου και ανολοκλήρωτου ειδυλλίου, που έσβησε στα αποκαΐδια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, βάζει φωτιά στο βιβλίο, κρατώντας ισορροπίες ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι πια σίγουρος, ή έστω εντελώς σίγουρος, με το χρόνο και τα τερτίπια του.

Η Αντιγόνη Μοδέστου περπατά, με προσοχή, στο παγοδρόμιο της καρδιάς. Από τη μια ο Ορέστης, από την άλλη, ο Αχιλλέας, και στη μέση παιδιάστικα αναποφάσιστη η Αγνή. Θα μπορούσε, άραγε, να συμπεριφερθεί αλλιώς, όταν έχει απέναντί της, πανίσχυρο εχθρό μια Δάφνη που βγάζει νύχια και δη γαμψά, και δίπλα της μια οικογένεια που, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς την ανέχεται; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Ωστόσο, η παρουσία της στο μυθιστόρημα είναι καταλυτική. Γύρω από τον άξονά της περιφέρονται ένα σωρό άνθρωποι, άλλοι για καλό και άλλοι για κακό, άλλοι για να της κλείσουν τα μάτια, άλλοι για να της ανοίξουν τα μάτια. Το γράψιμο της Μοδέστου, λιτό, αλλά περιεκτικό, με άφθονες παρομοιώσεις, με εκφραστικές περιγραφές, κρατά τον αναγνώστη σε ένταση, τον καθιστά μέρος της πλοκής, του προσφέρει σκοτεινά μονοπάτια που βγάζουν στην αλήθεια, αλλά ποτέ φωτεινές λεωφόρους.

Ακόμα και εκεί που αισθανόμαστε πως, ιδού, έρχεται η κάθαρση, πέφτουμε από τα σύννεφα με τα αναπάντεχα που μας επιφυλάσσει η συγγραφέας.
Δέκα σελίδες πριν από το φινάλε, τα ερωτήματα εξακολουθούν να μας καίνε. Τι θα κάνει η Αγνή; Θα απεγκλωβιστεί από μια σχέση που, στην πραγματικότητα, είναι η ταφόπλακά της; Θα ανταποκριθεί στα αισθήματα του Αχιλλέα, έστω κι αν κάτι τέτοιο, με θεωρητικούς όρους, ισοδυναμεί με προδοσία;

Θα επιλέξει, εκ νέου, τη μέση λύση που δεν είναι, όμως, ούτε μέση ούτε λύση; Και πόσο η αγάπη της γιαγιάς Αλεξανδρίδη, είναι σε θέση να επηρεάσει, καθοριστικά, την απόφασή της; Μήπως να κολλήσει στο βαλτώδες έδαφος ενός αρραβώνα που φυτοζωεί ή μήπως ν’ ανοίξει φτερά και να πετάξει στους γαργαλιστικούς ουρανούς της αλλαγής; Μήπως και οι δύο αποφάσεις είναι ορθές; Μήπως και οι δύο αποφάσεις είναι λανθασμένες;

Το κόστος της ζωής είναι ελκυστικό ανάγνωσμα που διαβάζεται απνευστί. Η ροή τρέχει σαν γάργαρο νερό, οι χαρακτήρες είναι γήινοι, φτιαγμένοι από τις δυνάμεις και τις αδυναμίες των ανθρώπων, ικανοί να προκαλέσουν απέραντη γκάμα συναισθημάτων που ξεκινά από την ευτυχία και φτάνει ως τη δυστυχία., μολονότι, οφείλω επίσης να ομολογήσω, ούτε αυτές οι έννοιες είναι τόσο σαφείς όσο, πολλοί από εμάς, νομίζουμε.
Ανδρέας Κούνιος
Σχόλια
Αγαπητή Κυρία Μοδέστου,
Τώρα μόλις κατάφερα να διαβάσω το μυθιστόρημα που μου εμπιστευτήκατε όταν βρέθηκα κοντά σας στη Λευκωσία. Πολύ ενδιαφέρουσα η πλοκή , προσεγμένη η γραφή του, επιτυχή τα αποσπάσματα που προτάσσετε, τα πρόσωπα είναι πράγματι χαρακτήρες, και η εκτύλιξη κινηματογραφική με απροσδόκητες συμπλοκές. Ίσως κάποιο «σφίξιμο» στους διαλόγους, πάντως η ανάγνωση γίνεται με αδιάπτωτο ενδιαφέρον .
Σας συγχαίρω και εύχομαι ό,τι καλό, με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Άννα Κελεσίδου 
 
«Πήρα το βιβλίο σας πριν λίγο καιρό… το γράψιμό σας είναι καταπληκτικό… σας αξίζει ένα μεγάλο μπράβο… χρόνια είχα να διαβάσω ένα τόσο εξαιρετικής ποιότητας βιβλίο… είχε τα πάντα μέσα, μυστήριο, έρωτα, ιστορία, περιπέτεια… το λάτρεψα το βιβλίο σας… νιώθω ότι με δίδαξε… »
Ελένη Π., Ρόδος

"Το κόστος της ζωής" ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ. ΥΠΕΡΟΧΟ. Αγάπησα τον κύριο Στέφανο και την Ερατώ. Η ιστορία μου άρεσε. Είχε τη δύναμη να σε κρατάει σε αγωνία. Το άφηνα για λίγο αλλά το μυαλό μου ήταν σε αυτό. Συγχαρητήρια. Σας ευχαριστώ.
Βίκυ Χ., Θεσσαλονίκη

 «Το βιβλίο το τελείωσα χθες! Στο δεύτερο τμήμα του «ανεβάζεις» ταχύτητα και δεν ήταν δυνατόν να σταματήσω. «Αγάπησα» και εγώ την Ανθή και λυπήθηκα για τα τόσα χρόνια που έχασε δίπλα σε ένα συμπλεγματικό χαζοαριστοκράτη.

Με μάγεψες με τον χειρισμό του λόγου, τα δυνατά συναισθήματα, την πονεμένη γιαγιά Ερατώ, την υπέροχη κυρία Ηλιάδη, τον φρουρό της τάξης Αχιλλέα (κάπως έτσι ήταν και ο πατέρας μου!)

Οι διάλογοι είναι συναρπαστικοί, οι ιστορίες τόσων διαφορετικών ανθρώπων δένουν μαζί σαν μπουκέτο ανθοδέσμης, η σαπίλα, η κακία, η ανωριμότητα,  ο φθόνος και η διαστροφή, συντρίβονται από την αγάπη, το καθήκον, τη λεβεντιά, την φιλία, την καρτερία, την αγωνιστικότητα, το ήθος και την μεγαλοψυχία.

Αισθάνομαι μικρός να «κρίνω» αυτό το βιβλίο, θέλω όμως να σε ευχαριστήσω γιατί μου έδωσες την χαρά να το απολαύσω, είσαι «κεχαριτωμένη» μια και ο Θεός σου έδωσε και το τάλαντο να γράφεις τόσο ωραία.   
Στέφανος Π., Αθήνα
Αντιγόνη Μοδέστου «Το Κόστος της Ζωής»
Με γλώσσα απλή, άμεση και ταυτόχρονα ζωντανή και ποιητική, «Το Κόστος της Ζωής» καταφέρνει να κρατά τον αναγνώστη  σε  εγρήγορση.  Οι σκοτεινές πτυχές από το παρελθόν των πρωταγωνιστών μπλέκονται   με το σήμερα, ξεκαθαρίζουν  σταδιακά καταφέρνοντας να δημιουργήσουν αρκετές  στιγμές κορύφωσης της δράσης, συγκίνησης και αγωνίας. 

Η εξαιρετική περιγραφικότητα και οι  συχνοί διάλογοι συμπαρασύρουν στην πραγματικότητα του έργου και τον πιο «δύσκολο» αναγνώστη. Οι χαρακτήρες ζωντανεύουν μπροστά του, τον συνεπαίρνουν και τον φορτίζουν συναισθηματικά.
Το έργο είναι μία απόδειξη για τον ακατάπαυστο αγώνα μεταξύ του καλού και του κακού, του θετικού και του αρνητικού, της αιώνιας πάλης στην ψυχή του ανθρώπου η οποία οδηγεί σιγά-σιγά τον αναγνώστη σε ένα εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης. 

Ενώ ο διαχωρισμός μεταξύ των χαρακτήρων είναι ξεκάθαρος στην παραπάνω δομή, η πραγματικότητα οδηγεί σε προβληματισμό ως προς την ουσία των δύο εννοιών. Οι καλοί εν αγνοία τους τρέφουν το κακό ενώ οι κακοί δεν αποκλείεται να «σώζουν και ζωές». Το έργο σε όλη την έκτασή του ανατρέπει σχεδόν με νιτσεϊκό τρόπο το περιεχόμενό των δύο εννοιών, κάνοντας τον αναγνώστη να αναρωτιέται εάν το κακό είναι τελικά κακό ή το καλό τελικά καλό.

Στην τελευταία πράξη ένα  μικρό εκκλησάκι, σύμβολο αιωνιότητας και ολοκλήρωσης, λειτουργεί  ως τόπος «αυτογνωσίας» σύμφωνα και με τον τίτλο του τελευταίου κεφαλαίου. Εδώ κυριαρχούν, κατά το αναμενόμενο, αγνά και πραγματικά συναισθήματα ως μία λάμψη ελπίδας και ανανέωσης. Ωστόσο το κακό ποτέ δεν εξουδετερώνεται πλήρως, παρέχοντας άλλη μία απόδειξη  ότι οι δύο έννοιες  τελικά συνυπάρχουν σαν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, επιβεβαιώνοντας ότι η  συνεχής διαμάχη  είναι τελικά το αναγκαίο «κακό» για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. 

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο προβληματίζει, συγκινεί  και μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο για μια ταινία υψηλών προδιαγραφών.
Dr. Phil Μαρίνα Νικολάου
Διδάκτορας Γερμανικής και Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Γερμανία
Αθήνα, 2/12/2010
 Το πρώτο της μυθιστόρημα (1999)

Το δεύτερο μυθιστόρημα (2005)

 Συνέντευξη στο περιοδικό ΕΝΑ

-Τι θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες σας με το καινούργιο σας βιβλίο;
Ένα ταξίδι... Θέλω για όσες ώρες μου αφιερώσουν οι αναγνώστες μου να είναι τόσο απορροφημένοι στην ιστορία, ώστε να μην τους απασχολεί το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας, ο πόνος, ο δικός τους σταυρός. Στοχεύω αφού πρώτα περάσει ο αναγνώστης από την κάθαρση, ολοκληρώνοντας το βιβλίο να έχει ψυχική ανάταση, χαμόγελο, αισιοδοξία. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε για το βιβλίο μια φίλη αναγνώστρια, «Είχε τη δύναμη να σε κρατάει σε αγωνία. Το άφηνα για λίγο αλλά το μυαλό μου ήταν σε αυτό.»

-Μιλήστε μας για το θέμα του και αυτά που σας απασχόλησαν.
Το βιβλίο πραγματεύεται τον αγώνα των ανθρώπων που αγαπούν, είτε αυτοί είναι σύντροφοι, είτε αδέρφια, είτε φίλοι... Μελετά το τίμημα, τον σταυρό που αγόγγυστα κουβαλούν και την οριοθέτηση του ‘πρέπει’ που πολλές φορές δεν γίνεται έγκαιρα ή δεν γίνεται καθόλου, με αποτέλεσμα να θυσιάζονται ζωές για σκοπούς ή για ανθρώπους που τελικά δεν το άξιζαν.

-Η λέξη «ζωή» υπάρχει στον τίτλο και των τριών μυθιστορημάτων που έχετε εκδώσει ως τώρα. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;
Ανάμεσα στις γραμμές ενός βιβλίου,  μπορεί κανείς να βρει τον τρόπο σκέψης, το φιλοσοφικό υπόβαθρο του συγγραφέα του. Για μένα λοιπόν, ο κοινός παρονομαστής στα βιβλία μου είναι «η στάση ζωής». Εκείνες οι ενέργειες, αποφάσεις και τοποθετήσεις του κάθε ενός, συνειδητές ή ασυνείδητες, που τελικά διαμορφώνουν τη ζωή του. Πιστεύω ότι ο σημερινός άνθρωπος τείνει να ζει όλο και περισσότερο ‘μηχανικά’, να αντιδρά αντί να δρα και γενικά να χάνει τον έλεγχο στο πιο πολύτιμο αγαθό που διαθέτει, την ίδια του τη ζωή. Πίσω λοιπόν από το μύθο κρύβεται ο αγώνας των πρωταγωνιστών να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους.

-Πιστεύετε ότι η περιγραφή έντονων αισθημάτων, όπως ο έρωτας, το πάθος, αλλά και το μίσος, ο εγωισμός, τα μυστικά, ενδιαφέρουν το αναγνωστικό κοινό και προσελκύουν αναγνώστες;
Πιστεύω ότι εκείνο που προσελκύει τους αναγνώστες είναι η δυνατότητα που τους χαρίζει ένα καλογραμμένο βιβλίο για να συμμετέχουν στα δρώμενα μέσα από τις δυνατές εικόνες, να βιώσουν τα έντονα συναισθήματα, να συγκινηθούν βαθιά, να καρδιοχτυπήσουν.

-Ζείτε στην Κύπρο. Είναι εύκολο για έναν λογοτέχνη να ανοίξει τα φτερά του ζώντας εκεί;
Ένας λογοτέχνης ανοίγει τα φτερά του πραγματικά μόνο όταν μπορεί να έχει άμεση επαφή με το αναγνωστικό κοινό πράγμα πολύ δύσκολο όταν βρίσκεται σε νησί και τον χωρίζει η θάλασσα από την πλειοψηφία των αναγνωστών. Ευτυχώς τώρα με το διαδίκτυο μας δίνεται η ευκαιρία να έχουμε άμεση επαφή με μικρή έστω μερίδα αναγνωστών κι αυτό είναι πολύ αναζωογονητικό.

-Εργάζεστε ως διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.  
Πώς λειτουργεί η δουλειά σας στην συγγραφή βιβλίων και αντίθεατα;
Οι ευκαιρίες που παρέχει η καθημερινή επαφή με πολλούς ανθρώπους σε διαφορετικές σχέσεις σε ένα μεγάλο οργανισμό και κυρίως η ανάγκη ανάπτυξης της ικανότητας για την αποτελεσματική καθοδήγηση ομάδων που αποτελούνται από άτομα με διαφορετικές προσωπικότητες, γνώσεις και ικανότητες, παρέχουν την ευκαιρία για βαθύτερη μελέτη και κατανόηση των ανθρώπινων συμπεριφορών και συναισθημάτων. Αυτό, είναι απαραίτητο για την επινόηση και ανάπτυξη των διαφορετικών χαρακτήρων που απαιτεί η εξέλιξη του μύθου.

-Τι είναι η συγγραφή για σας;
Μια κατάθεση ψυχής και μια προσπάθεια προσέγγισης κάθε μιας ψυχής που μοιράζεται το ταξίδι μαζί μου, διαβάζοντας τα μυθιστορήματά μου.

-Ετοιμάζετε ήδη το επόμενο βιβλίο σας και τι θέμα θα έχει;
Έχω ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό της πλοκής του επόμενου μου μυθιστορήματος και έχω αρχίσει το γράψιμο. Δυο ιστορίες, μια σύγχρονη και μια του εικοστού αιώνα, θα συντρέχουν, και μέσα από έντονη δράση και δυνατά συναισθήματα θα αλλάξουν κυριολεκτικά τη ζωή του νεαρού πρωταγωνιστή.


7 comments:

Sandra Gonçalves said...

Linda e talentosa. Bjos achocolatados

Magia da Inês said...

Olá!
Eis aí um belo exemplo para Chipre e para o mundo...
Uma escritora de coração e mente abertos, imaginação fértil, sempre buscando o bem comum.
Beijinhos.
Brasil

Anastasia said...

Ενας Γάλλος φιλόσοφος του οποίου το όνομα , δυστυχώς, μου διαφεύγει ε'ιχε πει κάποτε΄" Les vraiment pauvres sont ceux qui n'ont jamais rêvé."( Οι πραγματικά φτωχοί είναι αυτοί που δεν ονειρεύτηκαν ποτέ.). Η Αντιγόνη Μοδέστου έχει ένα μοναδικό όραμα. Πιστεύω πως αυτό ακριβώς το όραμα - εκτός από το πηγαίο ταλέντο της - την κάνει μοναδική και την κατατάσσει στη σφαίρα των Αθανάτων

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή επιτυχία της εύχομαι, φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη η δουλειά της!
Καλή βδομάδα Φοίβο μου!

Rena said...

Σπουδαίο αφιέρωμα,ενδιαφέροντα φαίνεται τα βιβλία της,ας είσαι καλά που μας τα κάνεις γνωστά!

Meropi said...

Καλοτάξιδο να είναι το νέο βιβλίο της Αντιγόνης, όπως και όλα τα βιβλία της. Μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρον.

Anonymous said...

Καλημέρα Φοίβο.
Θα ήθελα ν΄αναφερθώ στο αφιέρωμα που έκανες στην κ. Μοδέστου.
Μου έκαναν φοβερή εντύπωση τα λόγια της αφιέρωσης της στο βιβλίο. Λόγια που χαράχτηκαν στο μυαλό και στην καρδιά μου γιατί με εκφράζουν και πιστεύω και όλους όσους ξέρουν ν΄αγαπούν και να εκτιμούν τις φιλίες τους πραγματικά.
Απ΄ότι φαίνεται, η κ. Μοδέστου είναι μια γυναίκα γεμάτη συναισθήματα που τα εκφράζει μέσα στα βιβλία της.
Θα ψάξω να τα βρώ, γιατί μου κίνησαν το ενδιαφέρον.
Συγχαρητήρια που παρουσιάζεις τη δουλειά αξιόλογων ανθρώπων !!
Υβόνη