Monday, January 3, 2011

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα

 
Γράφει, επιμελείται η
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανολόγος

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό κανάλι στην περιοχή του καρπού που σχηματίζεται από οστά στη μια πλευρά και από τον εγκάρσιο καρπιαίο σύνδεσμο στην άλλη. Μέσα από αυτό το στενό κανάλι διέρχονται οι τένοντες των μυών που κάμπτουν τον αντίχειρα και τα δάχτυλα καθώς επίσης το μέσο νεύρο και αρτηρίες.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο καρπιαίος σωλήνας στενεύει ακόμη περισσότερο εξαιτίας φλεγμονής και οιδήματος και ασκείται πίεση στο μέσο νεύρο.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, πλήττει κυρίως άτομα που η εργασία τους απαιτεί την επανάληψη κινήσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα όπως: γραφομηχανή, τένις, πλύσιμο στο χέρι κ.α. Όμως, υπάρχουν και ορμονικά αίτια όπως είναι η εγκυμοσύνη και οι παθήσεις του θυρεοειδούς. Άλλα αίτια είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, και η φυματίωση. Τα πιο συχνά αίτια είναι ιδιοπαθή (δηλ. οφείλονται σε συγγενή ευπάθεια του νεύρου στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα) και εκδηλώνονται μετά από παρατεταμένη κόπωση του καρπού. Σε μερικές περιπτώσεις δεν εντοπίζεται η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο και είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει γενετική προδιάθεση καθώς ο καρπιαίος σωλήνας στους συγκεκριμένους ασθενείς είναι μικρότερος του συνηθισμένου.
Τα συμπτώματα, στα αρχικά στάδια, είναι πόνος, μούδιασμα στα τρία πρώτα δάκτυλα του χεριού (αντίχειρα, δείκτη, μεσαίο) και γενικότερη αδυναμία στο χέρι και στον καρπό που αντανακλώνται προς το βραχίονα, κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Στο επόμενο στάδιο, ο πόνος και το μούδιασμα γίνεται μεγαλύτερος καθώς και αισθητός κατά τη διάρκεια της μέρας. Επιπλοκές εμφανίζονται σε ασθενείς που δεν έχουν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά.

Με την πάροδο των ετών η βλάβη του μέσου νεύρου καθίσταται σοβαρή και μόνιμη, με αποτέλεσμα την ατροφία μυών του χεριού και την αδυναμία κυρίως της κάμψης των δακτύλων.

Το σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με πολύ καλά αποτελέσματα εφόσον κάποιος δεν αμελήσει τα πρώτα, ήπια συμπτώματα.

Η διάγνωση γίνεται με προσεκτική κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό (νευρολόγο, ρευματολόγο, ορθοπεδικό, νευροχειρουργό κ.α.). Ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο νευροφυσιολογικός έλεγχος (μυογράφημα - ταχύτητες αγωγής νεύρων) δεδομένου ότι είναι σε θέση να δείξει με ακρίβεια την βαρύτητα της βλάβης.

Αν πρόκειται για ήπια συμπτωματολογία καρπιαίου σωλήνα, η προστασία του καρπού από καταπόνηση (π.χ. με ειδική περίδεση κατά την εργασία) μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις είναι αναγκαία η χειρουργική απελευθέρωση του νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα. Ο κίνδυνος υποτροπής εξαρτάται από το αίτιο και από την καταπόνηση του καρπού μετά την επέμβαση.
Ως φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη και κορτικοστεροειδή. Υπάρχουν περιπτώσεις βελτίωσης της βλάβης χωρίς θεραπευτική αγωγή αλλά αυτό εξαρτάται από την βαρύτητα και το αίτιο (π.χ. μετά την εγκυμοσύνη είναι πολύ πιθανή η ίαση). Έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις αυτόματης ίασης μετά από ξεκούραση του χεριού.

Ασκήσεις των χεριών:
♦ Ζεσταίνουμε τα χέρια μας πριν την εργασία, ιδίως τους κρύους μήνες.
♦ Ενώνουμε τα δάχτυλά μας και τεντώνουμε τα χέρια όσο πιο μακριά μπορούμε γυρίζοντας τα, να βλέπουμε την εξωτερική επιφάνεια τούς. Τα κρατάμε σε αυτή την θέση για μερικά δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε την άσκηση αρκετές φορές.
♦ Ανοίγουμε τα δάχτυλα των χεριών μας όσο πιο πολύ μπορούμε για ένα – δύο δευτερόλεπτα.
♦ Πιέζουμε τις άκρες των δαχτύλων μας σε ένα τραπέζι, έτσι ώστε τα δάχτυλά μας να πιεστούν ελαφρά προς τα πίσω. Κάνουμε το ίδιο με τους καρπούς.
♦ Τινάζουμε τα χέρια μας σα να είναι βρεγμένα.

Δακτυλοπίεση:
Πιέστε σταθερά για δύο λεπτά τρείς με τέσσερεις φορές την ημέρα, τα σημεία γνωστά ως εσωτερική και εξωτερική πύλη (P 6 - TW 5), ανάμεσα από τα οστά από την μια πλευρά, και ανάμεσα από τους τένοντες από την άλλη.

Αυτά τα σημεία βρίσκονται στην εξωτερική (TW 5) και εσωτερική (P 6)πλευρά του καρπού 2.5 δάκτυλα από την πτυχή. Πιέστε ταυτόχρονα τα σημεία με τον αντίχειρα και το δάκτυλο του άλλου χεριού.
P 6: Βρίσκεται στο κέντρο εσωτερικά του αντιβραχίου, δύο και μισό δάχτυλο από την πτυχή του καρπού. Ανακουφίζει ναυτία, άγχος και πόνο στον καρπό.

TW 5: Βρίσκεται στο εξωτερικό του βραχίονα, μεταξύ των δύο οστών (κερκίδα και ωλένη), δύο και μισό δάχτυλο από την πτυχή του καρπού. Ανακουφίζει ρευματισμούς, τενοντίτιδα, και πόνο στον καρπό, αυξάνει την αντίσταση σε κρυολογήματα.

Τα σημεία αυτά αντικαθρεπτίζονται το ένα του άλλου στις δύο πλευρές του καρπού. Είναι και τα δύο σημεία 3 δάχτυλα από την πτυχή του καρπού, ανάμεσα στα δύο οστά από την μια πλευρά και τους τένοντες από την αντίθετη πλευρά. P 6, η εσωτερική πύλη βρίσκεται στο εσωτερικό του αντιβραχίου. TW 5, η «εξωτερική πύλη" είναι στην ίδια θέση, αλλά στο εξωτερικό του αντιβραχίου. Πιέστε ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά του άλλου χεριού στη μία πλευρά και τον αντίχειρα από την άλλη πλευρά.

Χρειάζεται πολλή αποφασιστικότητα, επιμονή και προσπάθεια για να υπάρξει μακροχρόνια ανακούφιση. Προκειμένου να διατηρηθούν τα θετικά αποτελέσματα οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να επανεκπαιδεύσουν το μυϊκό σύστημα, εφαρμόζοντας σταθερή, βαθιά πίεση για τουλάχιστον δύο λεπτά ανά συνεδρία σε αυτά τα σημεία δακτυλοπίεσης αρκετές φορές την ημέρα, ίσως και για μήνες.

Η πρόληψη και η συντήρηση είναι αναγκαία, ειδάλλως ο πόνος στον καρπό πιθανό να επανέλθει. Θα πρέπει να ασκείτε πίεση σε αυτά τα σημεία όποτε σας δίνεται η ευκαιρία. Αν έχετε πόνο ή αδυναμία στο χέρι, πιέστε τα σημεία με μια μπάλα του γκολφ ή με ένα σπόρο αβοκάντο και πιέστε αυτά τα σημεία, ένα κάθε φορά. Μετά από 1-2 μήνες δουλεύοντας αυτά τα σημεία θα βρείτε μεγάλη ανακούφιση του πόνου και βελτίωση στη δύναμη του χεριού σας.

Αρωματοθεραπεία:
Κάντε επάλειψη στους καρπούς 2-3 φορές την ημέρα με λάδι που μπορείτε να ετοιμάσετε:
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι (Absolute Aromas), 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας (Absolute Aromas), 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνα (Absolute Aromas), σε 10-15 ml rose hip oil (Absolute Aromas).
Επίσης σας προτείνουμε ανάλογα με την περίπτωση: Vitamin B6 (Lifeplan) 50 mg 2 - 3 φορές την ημέρα.
Rosehip extract (Lifeplan): Για αντιφλεγμονώδη δράση.

Επιμέλεια 
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανοθεραπεύτρια
Δείτε περισσότερα: Ευ Ζω Καρπασία

4 comments:

Rena said...

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές,να 'σαι καλά!

jf said...

Ένα σύνδρομο που κατατρέχει τους μουσικούς και κυρίως τους πιανίστες...
Την καλησπέρα μου :)

Anonymous said...

Querido amigo muy importante la información que nos dejas.
besitos para ti, que Dios te bendiga.

stalamatia said...

Eγώ έκανα εγχείριση το αριστερό μου χέρι πριν μερικά χρόνια ,έπρεπε να κάνω και το δεξί τότε αλλά το αμέλησα και υποφέρω.