Tuesday, December 14, 2010

Συντάξεις και συνταξιοδοτικό

Γράφει η
Μαρία Κυριακού
Βουλευτής

Τα τελευταία χρόνια το Συνταξιοδοτικό έχει απασχολήσει έντονα τη Βουλή, το Υπουργείο Εργασίας, την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαπιστώνοντας τις αδυναμίες, τόσο, του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και του Συνταξιοδοτικού μας συστήματος στο σύνολο του. 

Σαν Επίτροπος Εργασίας του Δημοκρατικού Συναγερμού έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις από το 2006 μέχρι σήμερα για το Συνταξιοδοτικό, τόσο στην Βουλή όσο και σε συνεντεύξεις. Ιδιαίτερα προτείναμε περικοπές που μπορούν εύκολα να γίνουν χωρίς να επηρεαστεί το βιοτικό επίπεδο των σημερινών δικαιούχων, με στόχο πάντοτε να έχουμε ένα δικαιότερο σύστημα συντάξεων, δίνοντας αξιοπρεπείς συντάξεις στους συμπατριώτες μας και ταυτόχρονα διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δεν μπορεί να έχουμε προκλητικές 2 -3 συντάξεις σε ένα δικαιούχο, όταν έχουμε από τις χαμηλότερες συντάξεις στην Ευρώπη. Θα πρέπει άμεσα να ανασταλούν οι πληρωμές των κυβερνητικών συντάξεων σε δικαιούχους οι οποίοι κατέχουν πολιτειακό ή άλλο κρατικό αξίωμα για όσο χρονικό διάστημα κατέχουν αυτή τη θέση. Παράδειγμα δίδω τη δική μου περίπτωση σαν πρώην Έφορος Εταιρειών και Βουλευτής (χωρίς να αναφέρομαι σε άλλους συναδέλφους και κρατικούς αξιωματούχους οι οποίοι επίσης παίρνουν κυβερνητική σύνταξη). (π.χ. συνέντευξη στο ΡΙΚ 20/11/10

Και ενώ όλα τα κόμματα έχουν καταθέσει Πρόταση Νόμου για άρση της κατάφωρης αυτής αδικίας και διασφάλιση στον πολίτη δικαιότερου συστήματος συνταξιοδότησης, είναι με πραγματική έκπληξη μου η υπαναχώρηση του ΑΚΕΛ να στηρίξει την πρόταση νόμου για τις Συντάξεις, επικαλούμενοι και πάλι «κεκτημένα δικαιώματα».

Σε μια εποχή οικονομικής περισυλλογής έχουμε όλοι μας υποχρέωση να βρούμε τρόπους να περιορίσουμε τις δαπάνες μας και όλοι να μοιραστούμε τα οικονομικά βάρη. Το λιγότερο που μπορούμε να ζητήσουμε είναι την αναστολή της πληρωμής των Κυβερνητικών Συντάξεων κατά την περίοδο υπηρεσίας σε πολιτειακό ή άλλο κρατικό αξίωμα και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα.
Η θέση του ΑΚΕΛ για την μη υποστήριξη της Πρότασης Νόμου για τις Συντάξεις, δίνοντας σαν δικαιολογία ότι αντίκειται με τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων και τους όρους εργοδότησης είναι λανθασμένη, διότι το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στις συλλογικές συμβάσεις. Τουλάχιστο όσον αφορά τους Βουλευτές, η καταβολή Κυβερνητικής σύνταξης θεσπίστηκε πριν 20 χρόνια το 1990 με νομοθεσία και δεν εμπίπτει στις πρόνοιες οποιασδήποτε συλλογικής σύμβασης.
Μαρία Κυριακού
Βουλευτής
Λευκωσίας
Σημειώνεται ότι την 8η Ιουλίου 2010 η Βουλή με Πρόταση Νόμου όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, μείωσε τις απολαβές των Βουλευτών κατά 10% από την 1η Αυγούστου 2010.

1 comment:

Anonymous said...

Εντελώς παραπλανητικό το κείμενο. Το ΑΚΕΛ απέσυρε πολύ σωστά την υπογραφή του αφού κατά τρόπο παράδοξο στην πρόταση Νόμου προστέθηκαν ζητήματα που δεν είχαν συμφωνηθεί. Η απόσυρση δεν αφορούσε τις πολλαπλές συντάξεις,φαινόμενο εντελώς απαράδεκτο που πρέπει άμεσα να καταργηθεί, αλλά γιατί περιλαμβάνταν πρόνοιες για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης χωρίς αυτές να συζητηθούν. Ας μην προσπαθεί λοιπόν η κα Κυριακού να ψαρέψει σε θολά νερά.