Friday, December 10, 2010

Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά της διαφθοράς
1. Το 2010 με άριστα το 10 οι επιδόσεις μας, όπως αυτές καταγράφονται από τον Οργανισμό για τη Διεθνή Διαφάνεια, ήσαν :

    ΕΤΟΣ           2004   2005    2006   2007   2008   2009  2010
ΘΕΣΗ              36       37         38        39        31         27      28
ΔΕΙΚΤΗΣ         5,4       5,7        5,6      5,3       6,4        6,6     6,3

Ενώ πέρυσι, καταγράφηκε μικρή βελτίωση τόσον της θέσης μας όσον και της επίδοσής μας, εφέτος καταγράφεται μικρή επιδείνωση τους.

1.        Για μας πολλά από τα όσα καταγράφονται στην έκθεση της Γενικής Ελεγκτού και τα περισσότερα από τα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι τίποτε άλλο παρά τ’ αποτελέσματα τού ελλιπούς ελέγχου και της αδιαφάνειας που με τη σειρά τους γεννούν και εκτρέφουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά και προπάντων από την έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης όλα αυτά να παταχθούν.

2.        Είναι γι’ αυτό που η πολιτική μας θέση είναι ότι ο μόνος συνδυασμός που μπορεί να καταπολεμήσει και να περιορίσει τη διαφθορά είναι η διαφάνεια, ο δημόσιος και αποτελεσματικός έλεγχος παντού και οι αυστηρές κυρώσεις και ποινές σε διαφθορείς και διαφθειρομένους. Και είναι γι’ αυτό που επιμένουμε στην τροποποίηση του Συντάγματος ώστε χωρίς προσκόμματα και δικαιολογίες, που κανέναν πλέον δεν πείθουν, να μπορεί να εφαρμόζεται για όλους το «πόθεν έσχες».

3.        Είναι γι’ αυτό που επιμένουμε στον περιορισμό των περιθωρίων ανεξέλεγκτης διακριτικής εξουσίας σ’ όλες τις βαθμίδες της διοίκησης και ιδίως, για όσους διαχειρίζονται πόρους και εξουσία αποφάσεων, που υπέχουν σημαντικά οικονομικά κέρδη.

4.        Είναι γι’ αυτό που καταγγέλλουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ενώ εξαντλεί τον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησης του ακόμα να κατατεθούν στη Βουλή αυτά που προεκλογικά υποσχέθηκε.(Τον νόμο για τις πολιτικές και αστικές ευθύνες των υπουργών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών για τις αποφάσεις τους. Τη διαμόρφωση νομικού πλαισίου για τις αστικές και άλλες ευθύνες των λειτουργών του κρατικού και ημικρατικού τομέα όσον αφορά ανεπαρκή και μεροληπτική άσκηση των καθηκόντων τους και τη ζημιά που προκαλούν στο δημόσιο με τυχόν αποφάσεις τους ή κακοτεχνίες που επέτρεψαν ή κακοδιαχείριση των πόρων του δημόσιου και του ημικρατικού τομέα. Τον νόμο για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του Κώδικα Γενικών Αρχών Διοικητικού Δικαίου από τα διοικητικά όργανα. Την ολοκλήρωση, επέκταση και εφαρμογή με συνέπεια των νομοθεσιών που αφορούν προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις υπαλλήλων στον κρατικό και ημικρατικό τομέα.)

5.        Ακόμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει μεγάλες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι άνθρωποι, που βάσει του Συντάγματος, επελέγησαν από τον ίδιο για να υπηρετήσουν σε καίριες πολιτικές θέσεις ή σε θέσεις μεγάλης ευθύνης αντί να επιδείξουν το απαιτούμενο πολιτικό ήθος και το ανάλογο υψηλό αίσθημα ευθύνης, αυτοί επέδειξαν ελαστικότητα συνειδήσεως και εγκληματική ανευθυνότητα για να εξυπηρετήσουν τα στενόκαρδα και ιδιοτελή προσωπικά ή κομματικά τους συμφέροντα.

6.        Τέλος, για μια ακόμα φορά, εκ μέρους της παράταξης, θέλω να επαναλάβω, ότι αν για τους πολίτες το νόμιμο μπορεί να είναι και ηθικό, για τους πολιτικούς, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους ανεξάρτητους κρατικούς αξιωματούχους, τα μέλη των Δ.Σ των ημικρατικών οργανισμών και τους ανώτερους ή ανώτατους υπαλλήλους του δημόσιου ή ημιδημόσιου τομέα αυτό δεν ισχύει – δεν μπορεί να ισχύει.
Ανδρέας Θεμιστοκλέους
Βουλευτής
Λεμεσός
9η Δεκεμβρίου
2010

5 comments:

SpIrToKoYto said...

αχ βρε Φοίβο μου...
να είσαι καλά...δεν το είχα ξανακούσει αυτό το ανέκδοτο...καινούριο πρέπει να είναι...
σε εμάς εδώ δεν έχει φτάσει ακόμα...
ούτε και ο εορτασμός της ημέρας...
εμείς είμαστε ακόμα στο " οτι νόμιμο και ηθικό "...
καλησπέρες...-:))

zeidoron dtsoukas said...

Περί νόμιμου και ηθικού αλλιώς τα έλεγε ένας βουλευτής στην Ελλάδα αγαπητέ Φοίβο και φυσικά πήγε σπίτι του.Κι αυτό το "Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς" πραγματικά σαν ανέκδοτο ακούγεται.
Να είσαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο!

Marilu said...

Querido amigo, tenha um lindo final de semana. Beijocas

jf said...

...και τώρα που πέρασε... ας επιστρέψουμε στις υπόλοιπες διεφθαρμένες μέρες

Βάσσια said...

Ημέρα παγκόσμια κατά της διαφθοράς;

Φοίβο ομολογώ εξεπλάγην....

Δεν πάμε καλά.

Καλό σ/κ να έχεις
Εδώ είναι εντελώς παγωμένο.
:-)