Wednesday, October 13, 2010

Μουσείο Εκπαίδευσης - Μουσείο ΠΟΕΔ

«Μουσείο Εκπαίδευσης - Μουσείο ΠΟΕΔ»
Στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Βάσας Κοιλανίου
και φέρει τον τίτλο «Tο σχολείο της Bάσας θυμάται»

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010, εγκαινιάστηκε στη κοινότητα Βάσας Κοιλανίου, το Μουσείο της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Διδασκάλων (ΠΟΕΔ). Το μουσείο καλύπτει μέσα από την ιστορία του σχολείου της Βάσας, τόσο την ιστορία της κοινότητας και του χωριού όσο και αυτή της Δημοτικής Εκπαίδευσης στην κυπριακή ύπαιθρο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και Αγγλοκρατίας, με ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία της ΠOEΔ.
Στο μοναδικό στο είδος του Μουσείο ΠΟΕΔ έχει συγκεντρωθεί η μακραίωνη εκπαιδευτική ιστορία και παράδοση της ιστορικής κοινότητας των Κρασοχωριών. Οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του Μουσείου αποτελούσαν ένα οδοιπορικό ανάμνησης και ιστορίας από τις αφετηρίες της Δημοτικής Εκπαίδευσης, την εξέλιξη ως τη στερέωση της Ελληνικής Παιδείας στην Κύπρο.
Στόχος είναι να λειτουργήσει ως σύγχρονο εκπαιδευτικό μουσείο που θα προσφέρει στην κοινωνία. Θα συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία της εικόνας με την ιστορία και την παράδοση. Για το σκοπό αυτό η έκθεση έχει σκηνογραφηθεί με ιδιαίτερη επιμέλεια και είναι ιδιαίτερα διαδραστική για να προκαλέσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή της νέας γενιάς που θα το επισκέπτεται.
Tο παιδί θα καλείται να συμπράξει στην εμπειρία του Μουσείου με παιγνίδια που εξελίσσονται στην τάξη του αλληλοδιδακτικού σχολείου που έχει σκηνογραφηθεί στον ίδιο το χώρο. Mέσα από οθόνες αφής θα ανακαλύπτεται αφενός η σημαντική εκπαιδευτική ιστορία της Bάσας Kοιλανίου, και αφετέρου η περιπέτεια της δημοτικής παιδείας της υπαίθρου στα χρόνια της τουρκοκρατίας και αγγλοκρατίας.
Ένας νέος πραγματικός θησαυρό για όλους, προστέθηκε στα μουσεία της Κύπρου.
Η μουσειολόγος - ερευνήτρια Άννα Μαραγκού, χαρακτήρισε το έργο πολύ προκλητικό, αλλά και ενδιαφέρον.

5 comments:

Enєιdα Lovely said...

Olá! Obrigada pela visita ao meu blog! tenha uma semana maravilhosa! bjos e volte sempre

Sandra Gonçalves said...

belas obras...
obrigado por compartilhar conosco.
Bjos achocolatados

Λεμέσια said...

Αυτό αξίζει οπωσδήποτε μια ολοήμερη επίσκεψη!

Magia da Inês said...

Olá!
Além de bonito, é atraente e interativo como convém à Educação. Sem dúvida, a comunidade irá desfrutar de uma moderna tecnologia de imagem à serviço do conhecimento da história e tradição.
Bjs
Brasil

Βάσσια said...

Φαντάζει πολύ ελκυστικό.
Μπράβο κι εύχομαι να τιμηθεί ανάλογα.

Καλησπέρα Φοίβο
:-)