Thursday, October 7, 2010

Γυναικείες ορμόνες εν δράσει

 Το παρακάτω άρθρο προέρχεται από το περιοδικό Vita και πιστεύω πως περιέχει πληροφορίες που θα έπρεπε να γνωρίζει κάθε γυναίκα για τον κύκλο και τις ορμόνες της. Για τους άντρες στο ρόλο του συντρόφου, συζύγου, πατέρα, παιδιού, φίλου κτλ αποτελεί μία ανεπανάληπτη εγκυκλοπαίδεια της λειτουργίας της γυναικείας φύσης. Το άρθρο απαρτίζεται από τρία μέρη. Εδώ σας παρουσιάζω το πρώτο.

«Ο μαιευτήρας-χειρούργος-γυναικολόγος κ. Δημήτρης Καλαμπόκης μας εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα μας, ώστε να εκμεταλλευτούμε τη γνώση και να χαρούμε περισσότερο τη ζωή μας.

1η Ενότητα: Του κύκλου τα γυρίσματα

1η Εβδομάδα
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη ξεκινούν από πολύ χαμηλά επίπεδα, στην αρχή του κύκλου, και σταδιακά αυξάνονται.

Η άποψη ότι οι γυναίκες έχουν νεύρα κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι μύθος. Λίγες ώρες αφότου αρχίσει η περίοδος, τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να ανεβαίνουν, αυξάνοντας παράλληλα τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο (το νευροδιαβιβαστή που μας κάνει να νοιώθουμε ευεξία). Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο δίνει τη θέση του σε μια ανεβασμένη διάθεση και αυξάνει την επιθυμία για κοινωνικότητα.

Τις πρώτες μέρες μπορεί να νοιώθουμε εξάντληση, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης είναι χαμηλά, ενώ ίσως υποφέρουμε από έλλειψη σιδήρου εξαιτίας της εμμηνόρροιας. Στα μέσα της εβδομάδας, όμως, οι αυξημένες ορμόνες, σε συνδυασμό με τη διακοπή του αίματος, ενισχύουν την ενεργητικότητα και τις αντοχές. Την 8η και 10η ημέρα μπορούμε να κάνουμε ένα τσεκάπ στο στήθος μόνες μας, καθώς οι ιστοί του μαλακώνουν και είναι ευκολότερο να εντοπίσουμε τυχόν εξογκώματα από την ψηλάφηση.

Η άνοδος της τεστοστερόνης τονώνει εντυπωσιακά την λίμπιντο. Ωστόσο, το σεξ στη διάρκεια της περιόδου δεν είναι καλή ιδέα. Καθώς η μήτρα αιμορραγεί, γίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη σε κάθε είδους επίθεση, από μολύνσεις μέχρι φλεγμονές.

Τα επίπεδα των οιστρογόνων μας κάνουν πιο επιρρεπείς στους πονοκεφάλους αυτές τις μέρες. Επίσης, θα πρέπει να φροντίζουμε σχολαστικά τη στοματική μας υγιεινή, γιατί τα δόντια απειλούνται από τις αλλαγές στη χημεία της στοματικής κοιλότητας. Η γλυκόζη στο σάλιο αυξάνεται από 3 έως και 9 φορές αυτό το διάστημα, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα. Δεν ξεχνάμε, λοιπόν, να βουρτσίζουμε τα επιμελώς τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα και να ολοκληρώνουμε με οδοντικό νήμα.

Είναι η καλύτερη εβδομάδα για δίαιτα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Tuffs, τρώμε 12% λιγότερο και έχουμε λιγότερες λιγούρες. Ωστόσο, δεν είναι καλή περίοδος για να κόψουμε το κάπνισμα. Τα επίπεδα των οιστρογόνων μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως η νικοτίνη. Επομένως, είναι προτιμότερο να περιμένουμε να αρχίσουν να πέφτουν, την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα, γιατί τότε θα είναι ευκολότερο να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από κακές συνήθειες. Στο δεύτερο μισό του κύκλου θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, όπως εξακριβώθηκε σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
 
2η Εβδομάδα
 Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη αυξάνονται σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
 Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μας χαρίζουν αισιοδοξία και μας κάνουν πιο κοινωνικές, ομιλητικές και ευδιάθετες από την προηγούμενη βδομάδα. Επίσης, γινόμαστε πιο παρορμητικές και ριψοκίνδυνες από κάθε άλλη εβδομάδα του κύκλου.
 Κάνουμε τα πάντα πιο γρήγορα από πριν: δουλεύουμε, μιλάμε, περπατάμε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Τα υψηλά επίπεδα ορμονών μας χαρίζουν επιπλέον ενέργεια και πρέπει να τη διοχετεύσουμε. Το τέλος της εβδομάδας αυτής είναι ιδανικό για τεστ Παπ, καθώς τα υγρά του τραχήλου είναι πιο αραιά, δίνοντας έτσι πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.
 Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να απολαύσουμε το καλύτερο σεξ του μήνα, κι αυτό χάρη στην άνοδο των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, που κάνουν τους οργασμούς πιο εύκολους και πιο δυνατούς. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα (για το σύντροφο) είναι ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να απατήσουμε αυτή την βδομάδα, λόγω την οιστρογόνων και πάλι. Καθώς πλησιάζουμε στην ωορρηξία, ρίχνουμε ερευνητικές ματιές τριγύρω για να δούμε αν κυκλοφορεί κάποιος καλύτερος ή πιο κατάλληλος για να γονιμοποιήσει το ωάριό μας.
 Πρέπει να προσέχουμε τις κρίσεις άγχους, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στα οιστρογόνα. Δοκιμάστε βαθιές ανάσες ή οραματιστείτε μια χαλαρωτική σκηνή. Και οι δύο μέθοδοι έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές περιπτώσεις.
 Η μνήμη οξύνεται, έχουμε μεγαλύτερη ευφράδεια από ποτέ και σκεφτόμαστε γρηγορότερα χάρη στα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Η άνοδος των οιστρογόνων αυξάνει την έκκριση ενδορφινών, των νευροδιαβιβαστών που λειτουργούν σαν φυσικά παυσίπονα, οπότε κλείνουμε ραντεβού για αποτρίχωση, καθαρισμό δοντιών και οποιαδήποτε άλλη επώδυνη διαδικασία. Έρευνες δείχνουν ότι τα γυναικεία πρόσωπα γίνονται πιο θηλυκά και συμμετρικά αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η γοητεία μας.


3η Εβδομάδα

 Η εβδομάδα ξεκινά με την ωορρηξία. Αρχίζουν να πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης, ενώ η προγεστερόνη αυξάνεται σταθερά.
 Τις πρώτες μέρες μπορεί να νιώθουμε ψυχολογικά πεσμένες ή ευερέθιστες, εξαιτίας της απότομης πτώσης των οιστρογόνων. Προς τα τέλη της εβδομάδας, όμως, ηρεμούμε.
 Νιώθουμε ατονία, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών οιστρογόνων και τεστοστερόνης, αλλά και της αύξησης των επιπέδων της προγεστερόνης (ορμόνη με κατευναστικές ιδιότητες)
 Η λίμπιντο πέφτει. Το χειρότερο, φτάνουμε δύσκολα σε οργασμό.
 Η προγεστερόνη επηρεάζει την ομιλία και μας κάνει να μπερδεύουμε τη γλώσσα μας. Μπορεί επίσης, να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και τυμπανισμό.
 Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστερόνης μας βοηθά να καίμε 30% περισσότερο λίπος κατά την άσκηση


4η Εβδομάδα

 Είναι η εβδομάδα πριν την περίοδο, και αυτό σημαίνει ότι όλες οι ορμόνες (οιστρογόνα, τεστοστερόνη και προγεστερόνη) πέφτουν απότομα.
 Αρχίζουμε να θυμίζουμε τις κυκλοθυμικές φίλες μας, καθώς η διάθεσή μας παρουσιάζει απότομες διακυμάνσεις. Φταίνε και πάλι τα οιστρογόνα. Καθώς μειώνονται, παρασύρουν και τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενώ αυξάνουν τις βιοχημικές ουσίες που προκαλούν ένταση και εκνευρισμό.
 Η μείωση οιστρογόνων και τεστοστερόνης ρίχνει την όρεξη για δράση και την ενεργητικότητα. Τώρα λοιπόν, που ξέρουμε δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε νωχελική διάθεση και είμαστε λιγότερο δημιουργικές.
 Πολλές φορές η επιθυμία για σεξ, μπορεί να είναι εντονότερη αυτή την βδομάδα, εξαιτίας της επερχόμενης περιόδου. Κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι καθώς τα τοιχώματα της μήτρας αιματώνονται περισσότερο, προετοιμάζοντας τον οργανισμό για την εμμηνόρροια, οι νευρικές απολήξεις της περιοχής αυτής γίνονται πιο ευαίσθητες. Έτσι νοιώθουμε πιο διαθέσιμες για έρωτα.
 Πρέπει να προσέχουμε ημικρανίες, πόνους και αϋπνία, εξαιτίας της μείωσης των οιστρογόνων, Καθώς τα επίπεδά τους πέφτουν, μειώνουν ταυτόχρονα τις ενδορφίνες (τους νευροδιαβιβαστές που καταπολεμούν την αίσθηση του πόνου), αλλά και τη σεροτονίνη (το νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τον ύπνο).
 Τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου αντιμετωπίζονται με «κινήσεις» που αυξάνουν τη σεροτονίνη. Το βασικότερο είναι να αποφύγουμε την έκθεση στο στρες και να χαλαρώσουμε όσο γίνεται (π.χ. κάνοντας ήπια άσκηση, γιόγκα ή και ψωνίζοντας.) Μπορούν επίσης, να βοηθήσουν η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. ζυμαρικά ολικής άλεσης, ψητές πατάτες) και μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο (π.χ. μέσω γαλακτοκομικών), μαγνήσιο (π.χ. μέσω των ξηρών καρπών), βιταμίνες D (μέσω της έκθεσης στον ήλιο) και B6 (μέσω των πρωτεϊνών), που βοηθούν στην πρόληψη των πόνων, αμβλύνουν τις ψυχολογικές διακυμάνσεις και μειώνουν έως και 50% τις λιγούρες. Επίσης, θεωρείται ότι μειώνουν το πρήξιμο του στήθους, τον εκνευρισμό, τη δυσκοιλιότητα και τους πονοκεφάλους. Ένας ακόμα τρόπος για να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα είναι να μειώσουμε την πρόσληψη της καφεΐνης. »


Εμείς σας προτείνουμε ανάλογα με το πρόβλημα σας :
Agnus castus (Lifeplan), Evening Primrose & Starflower oil (Lifeplan), Vit. B6 (Lifeplan), Vit.D (Lifeplan), Magnesium triple 200mg (Lifeplan), Magnesium 150mg (Lifeplan), Women’s multinutrient (Lifeplan).
Τα προϊόντα θα τα βρείτε στα φαρμακεία.


Πηγή:Περιοδικό Vita
Επιμέλεια: Μαρία Κασιώνη
Καρπασία

No comments: