Sunday, October 3, 2010

Δήμος Αμμοχώστου - Ίδρυμα "Νίκος και Μανουέλλα Βαρδινογιάννη"

Τη δέσμευση προς το Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανό, ότι με την επιστροφή εκεί, των νόμιμων κατοίκων της, το Ιδρυμα «Νίκος και Μανουέλλα Βαρδινογιάννη» θα διοργανώσει φιλανθρωπική συναυλία στο αμφιθέατρο της Σαλαμίνας, για να βοηθήσει να μαζευτούν κονδύλια για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, έδωσε η Πρόεδρος και Ιδρύτρια του Ιδρύματος Ιωάννα Ν. Βαρδινογιάννη, κατά την διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας «Αμμόχωστος, Μια πόλη φάντασμα», στην Μαδρίτη. (Φωτο: Αλέξης Γαλανός, Δήμαρχος Αμμοχώστου, Ιωάννα Ν. Βαρδινογιάννη και κυρία Κατρής).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημαρχείου Αμμοχώστου η κ. Βαρδινογιάννη απευθυνόμενη προς τον Δήμαρχο της Αμμοχώστου του απηύθυνε πρόσκληση να γίνει μέλος της επίτιμης επιτροπής του ιδρύματος. Η κ. Βαρδινογιάννη σημείωσε ότι «επιδίωξή μας είναι η προστασία της ελληνικής εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην Κωνσταντινούπολη και του κέντρου του Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων».
Αναφερόμενη στην Αμμόχωστο είπε ότι ήταν «η τρίτη σημαντικότερη πόλη της Κύπρου μέχρι την εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974 και έκτοτε η πόλη έχει εγκαταλειφθεί και παραδοθεί στη φθορά του χρόνου». Η κ. Βαρδινογιάννη είπε ότι «αυτή η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ και στόχος της είναι όχι μόνο η ενημέρωση του κοινού για το πολιτικό πρόβλημα της Αμμοχώστου αλλά και η εξεύρεση λύσεων για την ανοικοδόμηση και την διαφύλαξη της αρχαιολογικής και πολιτισμικής της κληρονομιάς». (Φωτο: Νέαρχος Παλλάς, Πρέσβης στην Ισπανία, Αλέξης Γαλανός, Δήμαρχος Αμμοχώστου και Ιωάννα Ν. Βαρδινογιάννη).

Πρόσθεσε ότι «το Ιδρυμα ʽΝίκος και Μανουέλλα Βαρδινογιάννηςʼ μετά χαράς εμπλέκεται σε αυτή την προσπάθεια, προσπαθώντας να δώσει μια πολιτιστική λύση σε ένα πολιτικό πρόβλημα». Στόχος του Ιδρύματός μας», είπε η κ. Ιωάννα Βαρδινογιάννη, «είναι η διατήρηση και η προώθηση της Μεσογειακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενώ προσέγγισή μας είναι η εξεύρεση λύσεων ενώνοντας πολιτισμούς και αντικαθιστώντας την καταστροφή με την ανοικοδόμηση». Φωτο: Πρέσβεις Ελλάδας και Σερβίας).
Καταλήγοντας η κ. Βαρδινογιάννη είπε ότι «εκ μέρους όλων των Ελλήνων και των Κυπρίων σας ευχαριστώ που συμμερίζεστε τα ιδανικά μας και σας εύχομαι καλή Αγία Εβδομάδα». Το Ιδρυμα «Νίκος και Μανουέλλα Βαρδινογιάννη» γεννήθηκε πριν από 14 χρόνια στην Νέα Υόρκη, έχοντας σήμερα ως ευρωπαϊκή έδρα του την Μαδρίτη. (Φωτο: Ιωάννα Ν. Βαρδινογιάννη, Νέαρχος Παλλάς, πρέσβης της Κύπρου στην Ισπανία, κυρία Λετεριέρ και ο κύριος Μαυρολέων).
Βασικοί στόχοι του Ιδρύματος είναι η προώθηση και διάδοση του μεσογειακού πολιτισμού, η προστασία του περιβάλλοντος και , κυρίως, η στήριξη των παιδιών, ιδίως αυτών που αντιμετωπίζουν σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Αυτά τα ιδανικά τα συμμερίζονται και τα προωθούν διεθνώς τα μέλη της Επίτιμης Επιτροπής του Ιδρύματος που αποτελείται από τον Πρίγκιπα Παύλο, το ζεύγος, Δρ. Ivo Pitanguy, το ζεύγος Winston και την διάσημη Χιλιανή σοπράνο Verοnica Villarroe.

Με την διάσημη σοπράνο το Ιδρυμα θα συνεργαστεί σύντομα στο πλαίσιο φιλανθρωπικής συναυλίας, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ανακούφιση των παιδιών της Χιλής που έχουν πληγεί περισσότερο από τον πρόσφατο σεισμό. Παρόμοια θα είναι και η συναυλία που θα δοθεί στην Αμμόχωστο μετά την απόδοσή της στους νόμιμους κατοίκους της. (Φωτο: Ιωάννα Ν. Βαρδινογιάννη, κυρία Ουργκούϊτζο Αραόζ και η κυρία Κάρμεν Ροτριγκουέζ Φλορέζ).

2 comments:

Anastasia said...

Χειροκροτω την πρωτοβουλια του Νικου και της Μαριαννας Βαρδινογιαννη. Μπραβο τους! Με κανουν να αισθανομαι περηφανη ως Ελληνιδα, ειδικα γιατι λατρευω την Αμμοχωστο!

Βάσσια said...

Μια πρωτοβουλία με περιεχόμενο, για μια πόλη αγαπημένη.

Εύχομαι στην ευόδωση του σκοπού.

Καλησπέρα
:-)