Wednesday, September 15, 2010

Το Σπίτι της Κύπρου

Μια πνευματική όαση στο κέντρο της Αθήνας
Το καλοκαίρι που βρεθήκαμε στην Αθήνα δεν θα μπορούσαμε, να μην περάσουμε από το Σπίτι της Κύπρου για να δούμε τον παλιό συμμαθητή του γυμνασίου, αγαπητό φίλο και γείτονα στη Λευκωσία, Κώστα Λυμπουρή.

Ο Κώστας είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος με ξεχωριστή παιδεία και μόρφωση. Προικισμένος με κοφτερό μυαλό και αρετή, ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή, που θα σου μιλήσει με το μειλίχιο ύφος του. Χαμηλών τόνων και διαλεκτικός διακρίνεται για το ήθος του. Από τα πρώτα του βήματα στο γυμνάσιο, φαινόταν ολοκάθαρα, ότι το ταξίδι του για κατάκτηση της Ιθάκης, θα είχε αίσιο πέρας.  Φιλόλογος, λογοτέχνης και συγγραφέας αποτελεί μια επιτυχημένη επιλογή για να υπηρετήσει στο σημαντικό πόστο που του ανατέθηκε από το 2008.

Μου κάνει ιδιαίτερη χαρά να μιλώ για φίλους όπως τον Κώστα και να περιφράφω τα χαρίσματά τους. Γνωρίζω όμως, πολύ καλά πόσο σεμνός είναι και έτσι σταματώ ως εδώ, λέγοντας πώς για μένα, η φιλία του αποτελεί ξεχωριστή τιμή.
Στη φωτογραφία ο Μορφωτικός Σύβουλος του Σπιτιού της Κύπρου, Κώστας Λυμπουρής

Καλύτερο όνομα δεν θα μπορούσε να επιλεγεί για το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα. Ζωντανό και δραστήριο το Σπίτι της Κύπρου αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς φορείς που λειτουργούν στην Αθήνα από το 1987.

Το Σπίτι Κύπρου από τότε και για είκοσι τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων συνεχίστηκε με επιτυχία η λειτουργία του, έχει επιτελέσει ζηλευτό έργο ως προς την προβολή της πνευματικής παραγωγής των Κυπρίων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, αλλά και ως προς την καλλιέργεια και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πνευματικών ανθρώπων Ελλάδας και Κύπρου.


Από το βήμα του μίλησαν οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του πνευματικού αλλά και του πολιτικού κόσμου από την Ελλάδα και την Κύπρο και από τις αίθουσές του πέρασαν χιλιάδες επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τις διάφορες εκδηλώσεις που παρουσιάστηκαν.

Ως Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κύπρου, το Σπίτι της Κύπρου συνεργάζεται σε υπηρεσιακό επίπεδο με τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας, παρέχει πληροφορίες στο κοινό, διεκπεραιώνει μορφωτικά και εκπαιδευτικά θέματα και προωθεί γόνιμη συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια σε όλη την Ελλάδα.


Η διοργάνωση σεμιναρίων σε θέματα λογοτεχνίας, ιστορίας, αρχαιολογίας και αρχαίας γραμματείας είναι ένας θεσμός που για χρόνια φέρνει πιο κοντά στην Κύπρο διδάσκοντες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των Πανεπιστημίων της Ελλάδας.

Το Σπίτι της Κύπρου συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια της Κύπρου για τη συνδιοργάνωση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων εκδηλώσεων. Συνεργάζεται, επίσης, με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.O.K.), κυρίως σε θέματα προβολής των παραστάσεών του στην Ελλάδα.

Στενή σχέση συνεργασίας διατηρεί το Σπίτι της Κύπρου με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, καθώς και τις κατά τόπους Κυπριακές Οργανώσεις και τους Συλλόγους για την προβολή της Κύπρου και κυρίως του Εθνικού μας θέματος. Το Σπίτι της Κύπρου συνεργάζεται επίσης και με πολλούς άλλους ελλαδικούς φορείς, όπως είναι η Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και η Εταιρεία Συγγραφέων κ.ά.
Ο Κώστας Λυμπουρής επί τω έργω.

Για το Σπίτι της Κύπρου, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ιστοσελίδα εδώ

5 comments:

Marineide Dan Ribeiro said...

Συγχαρητήρια για το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και τους εκπροσώπους τους.

bjussss

Marilu said...

Querido amigo, muito interessante o texto sobre a Casa de Chipre em Atenas, o Sr Costas deve ser realmente um homem muito culto e inteligente. Beijocas

Βάσσια said...

Θαυμάσιο κτίριο καταρχήν.
Και κατά δεύτερον, ένα μπράβο γα το περιεχόμενο!

Καλό βράδυ :-)

KitsosMitsos said...

Πραγματικά ορισμένες από τις εκδηλώσεις που γίνονται εκεί είναι πολύ καλές.
Και ευκαιρία για συναντήσεις και συζητήσεις.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ said...

Τα τελευταία 20 χρόνια οι κυβερνήσεις όσους ασφαλιστικούς νόμους έφεραν κανείς δεν έλυσε το μεγάλο πρόβλημα των Συντάξεων. Οι νόμοι αυτοί έμεναν 2-6 χρόνια. Δεν θέλουν ή δεν μπορούν οι πολιτικοί να το λύσουν?Ποιές είναι οι λύσεις του Συνταξιοδοτικού ?
Εμείς στο blog της Μεσσηνίας, προτείνουμε ανατρεπτικές και αποτελεσματικές λύσεις. Αν θέλετε να μάθετε πως μπορεί να λυθεί το μεγάλο Συνταξιοδοτικό πρόβλημα, Επισκευθείτε το Blog της Μεσσηνίας
http://messiniaka.blogspot.com
Στείλτε μας δε, τα σχόλιά σας, τα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον