Wednesday, July 14, 2010

Παράδοξο ραδιοτηλεοπτικής ρύθμισης

 
Δρ Χριστόφορος Χριστόφορου 
Γράφει από τη Λευκωσία
Η δήλωση από το (νέο) Πρόεδρο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με εξεταζόμενη υπόθεση για (πιθανή) παραβίαση του Νόμου από το ΡΙΚ προκαλεί δικαιολογημένες απορίες, αλλά και ερωτηματικά για το ρόλο που πρέπει να έχει η Αρχή. Με την ενέργεια αυτή, δημιουργούνται αμφιβολίες για την ορθή αντίληψη του έργου ενός ρυθμιστή.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αρχής, αν τα στοιχεία είναι ενημερωμένα, εκατοντάδες υποθέσεις που χρονολογούνται από το 2004 και εντεύθεν, παραμένουν εκκρεμείς, αναμένοντας εξέταση. Υποθέτει κάποιος ότι μερικές από αυτές τις υποθέσεις θα αφορούν σημαντικά θέματα, πιθανές σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας.
Η δημόσια δήλωση ότι έγινε καταγγελία, μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο, αποδίδει στο σχετικό θέμα ιδιαίτερη σημασία, αν και προκύπτει μια αντίφαση: Αν ήταν τόσο σημαντική η καταγγελία και το θέμα, δεν θα χρειάζονταν τέσσερις μήνες για αναφορά σε αυτό.
Την ίδια ώρα, με το δείκτη του χεριού στραμμένο προς /και κατονομάζοντας την εκπομπή και το ΡΙΚ μετατίθεται η σημασία από το θέμα της πιθανής παράβασης, στο κανάλι και την εκπομπή, δημιουργώντας επίσης εντυπώσεις ότι 'έφταιξε' το ΡΙΚ – χωρίς να εξεταστεί ακόμα το θέμα!
Στα δώδεκα χρόνια ύπαρξης της Αρχής, για πρώτη φορά ο Πρόεδρος κάνει δήλωση για εξεταζόμενη υπόθεση, κάτι που ανάγει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε κορυφαίο γεγονός – χωρίς να είναι. Τον φέρει επίσης να υπαινίσσεται – έστω και αν δεν το είπε, ενοχή του σταθμού, προκαταλαμβάνοντας την εξέταση και απόφαση.

Ο ρόλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης διαφέρει ριζικά από αυτό που έχουν οι πλείστοι οργανισμοί δημοσίου δικαίου. Είναι οιονεί δικαστικός, επομένως, ο καθένας αναμένει ότι ο Πρόεδρος της Αρχής και τα μέλη της ΔΕΝ κάνουν δηλώσεις για υποθέσεις υπό εξέταση. Οι δικαστές μιλούν μόνο όταν αποφασίσουν, ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους χωρίς κανένα σχολιασμό.
Στο προκείμενο, η εκπομπή “Πατάτες αντιναχτές”, μια σατιρική εκπομπή έχει όλα τα δικαιώματα για υπερβολές, που βρίσκουμε στη σάτιρα. Ας το σκεφτούμε καλύτερα: Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μέσα από την εικόνα των άγριων 'κακοποιών του σεξ” καλλιεργεί σεξιστικά πρότυπα και όχι το θετικό, γελοιοποιώντας του κακοποιούς;
Χριστόφορος Χριστόφορου
Πολιτικός αναλυτής
Εμπειρογνώμονας Συμβουλίου της Ευρώπης
στα ΜΜΕ και τις εκλογές
Τηλ. 22 490 761
c274@cablenet.com.cy

1 comment:

Elaine Barnes said...

Obrigada pela visita amigo,é sempre um prazer recebê-lo em qualquer um dos meus cantinhos. Montão de bjs e abraços